• Turkhane Logo

RTÜK, şifresiz yayınlanması gereken olaylar listesini güncelliyor

Ülke çapında şifresiz ve ücretsiz yayınlanması zorunlu olan olayları belirleyen RTÜK, listeyi güncelleyecek. Bir ay boyunca talep toplanacak ve şifresiz olması gereken içerikler yeniden belirlenecek.

14:00 05 Eylül 2021 Pazar
RTÜK, şifresiz yayınlanması gereken olaylar listesini güncelliyor
Ülke çapında şifresiz ve ücretsiz yayınlanması zorunlu olan olayları belirleyen RTÜK, listeyi güncelleyecek. Bir ay boyunca talep toplanacak ve şifresiz olması gereken içerikler yeniden belirlenecek.


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), şifresiz yayınlanması zorunlu olan kültür ve spor olaylarının yer aldığı Önemli Olaylar Listesini yenileyeceğini duyurdu. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada Listede yer alan spor ve kültür olaylarının yayın hakkını elinde bulunduran yayıncılar bu hakları kullanırken şifresiz açık yayın yapmak zorunda denildi.

RTÜK, yetkisinin 6112 sayılı yasadan geldiğini belirtti ve toplum için büyük önem taşıdığı kabul edilen olayların, yayın haklarına sahip kurum tarafından şifresiz ve ücretsiz yayınlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı. 6112 sayılı kanunun 17. maddesinde ilgili kısım şöyle:


(2)Önemli olayları yayınlayacak televizyon yayıncıları, önemli olaylar listesinde yer alan olayların ülke geneline şifresiz ve ücretsiz olarak yayınlanmasını sağlar. (3) Televizyon yayıncıları, ayrıca Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesine taraf başka bir ülkenin listesinde yer alan önemli olaylarla ilgili münhasır haklarını, söz konusu ülke vatandaşlarının önemli bir kesimi tarafından izlenmesini engelleyecek şekilde kullanamaz.

ÖNEMLİ OLAYLAR LİSTESİNDE NELER VAR?

RTÜKün internet sitesindeki bilgilere göre şu an kabul edilen önemli olaylar listesi şöyle:

Yaz, Kış ve Paralimpik Olimpiyat Oyunları,
FIFA Dünya Kupası yarı final ve final karşılaşmaları,
FIBA Dünya Kupası yarı final ve final karşılaşmaları,
Türk milli futbol takımlarının eleme ve final karşılaşmaları,
Türkiye Kupası (Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol) karşılaşmaları,
UEFA Avrupa Ligi yarı final ve final karşılaşmaları, UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final ve final karşılaşmaları ile UEFA Süper Kupa karşılaşması,
Dünya Şampiyonaları (her branşta) yarı final ve final karşılaşmaları,
Avrupa Şampiyonaları (her branşta) yarı final ve final karşılaşmaları,
Türkiyede yapılan uluslararası tenis organizasyonları,
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu,
Akdeniz Oyunları,
Avrasya Maratonu,
İslam Dayanışma Oyunları,
Kırkpınar Yağlı Güreşleri,
Mevlana Anma Törenleri (Şeb-i Arus),
Yunus Emre Şenlikleri,
Hacı Bektaşi Veli Anma Törenleri,
Nevruz Etkinlikleri,
Boğaziçi Kıtalararası Yarışmaları.

RTÜK güncelleme yetkisini kullanarak listeyi yenilemeye başladı. Kurum ilgili taraflardan ve tüm izleyicilerden 1 ay boyunca talep ve tavsiye alacak. Talepler [email protected] adresine e-posta yoluyla yollanabilecek. Taleplere göre liste oluşturulacak ve son şekli Üst Kurul’da görüşülecek. Güncel listeye https://www.rtuk.gov.tr/onemli-olaylar-listesi/3830 adresinden ulaşılabiliyor.

Son güncelleme: 14:00 05.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı