• Turkhane Logo

PEN Türkiye: Muhalif kimlikler cezalandırılıyor

Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan, Türkiye’de yazar ve gazetecilerin muhalif kimlikleri sebebiyle cezalandırıldığını söyledi.

12:03 15 Kasım 2018 Perşembe
PEN Türkiye: Muhalif kimlikler cezalandırılıyor
Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan, Türkiye’de yazar ve gazetecilerin muhalif kimlikleri sebebiyle cezalandırıldığını söyledi.

 Bu sebeple Türkiye’de bir beyin göçü yaşandığını belirten Özcan, bunun da ülke adına çok büyük kayıp olduğunu ifade etti.

Halil İbrahim Özcan, PEN tarafından 1981’de ilan edilen 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü’nde DW Türkçe’ye Türkiye’deki durumu değerlendirdi.

SÖYLEDİKLERİNDEN DEĞİL, KİMLİĞİNDEN DOLAYI


İnsanların söylediklerinden dolayı değil sırf muhalif kimliklerinden dolayı cezalandırılmaya çalışıldığını anlatan Özcan, “O anlamda da Türkiye’den görünen ve görünmeyen bir beyin göçü var. Arkadaşlar yurt dışına gidiyor ya da gitmeyi düşünüyor ki, bu da Türkiye için çok büyük bir kayıp.” diye konuştu.

Türkiye’deki cezaevlerinde 130’un üzerinde yazar ve gazetecinin tutuklu ve hükümlü olarak bulunduğunu belirten Özcan, cezaevinde 5 ya da 6 yazar olduğunu geri kalanını gazetecilerin oluşturduğunu belirtti.

BÜTÜN DAVALARI AYRIM YAPMADAN İZLİYORUZ 

Özcan şöyle devam etti: “Düşünce ve ifade özgürlüğü temelinde bütün davaları ayrım yapmadan izliyoruz ve düşüncelerimizi basınla paylaşıyoruz. Ne yazık ki PEN Merkezi olarak yazarların yazarlık durumuyla ilgileneceğimiz yerde ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı çabamızı, emeğimizin çoğunluğunu düşünce ve ifade özgürlüğü üzerine yoğunlaştırıyoruz.”

SÜRGÜNDEKİ YAZARLAR DA BOŞ BIRAKILMIYOR! 

Özcan, düşünce ve ifade özgürlüğü alanındaki gerileme sebebiyle sadece cezaevindeki yazar ve gazetecilerin etkilenmediğini söylüyor: “Sürgündeki insanlar da arkalarından boş bırakılmıyor. Ragıp Zarakolu abimiz bunun örneklerinden biridir. Yaptığı ettiği hiç birşey yoktur ve kırmızı bülten çıkartıldı. Yani böyle komik bir durum.”

PEN’DEN ULUSLARARASI EYLEM ÇAĞRISI 

PEN International’ın internet sayfasında 15 Kasım’a özel yayımlanan bildiride ise dünyanın dört bir yanında ifade özgürlüğü kapsamında düşüncelerini açıkladıkları için hedef alınan ve bazı durumlarda öldürülen yazarları ve gazetecileri korumak için acil uluslararası eylem çağrısında bulunuldu.

OKUYUCULARI, BİZİ SUSTURAMAYACAKSINIZ

PEN’in Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Salil Tripathi de şu değerlendirmeyi yaptı:  “Otoriter hükümetler giderek daha fazla cesaretleniyor ve yazarları ve gazetecileri daha fazla sayıda hedef alıyorlar. Bazıları sadece işlerini yapmak için ağır bedel ödüyor.

PEN’in Hapisteki Yazarlar Günü, dünya çapında özgür ifadeyi destekleyenleri bu cesur çalışma arkadaşlarımızla dayanışma içinde olmaya ve bir mesaj vermeye davet ediyor. Susturamayacaksınız, okuyucuları susturulamayacak, bizi susturamayacasınız, bu okuyucu ve yazar arasındaki bağı susturamayacaksınız.”

TÜRKİYE 180 ÜLKE ARASINDA 157. SIRAYA GERİLEDİ 

Türkiye’de basın özgürlüğünün içinde bulunduğu durum, uluslararası alanda hazırlanan raporlara da yansıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün açıkladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 2002 yılında 100’üncü sıradayken 2018 yılında ise 180 ülkenin yer aldığı listede 157’inci sıraya geriledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın 8 Kasım tarihli açıklamasına göre Türkiye’de 145 gazeteci ve medya çalışanı hapiste bulunuyor.

 

Son güncelleme: 12:03 15.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı