• Turkhane Logo

Independent: Dünya, Türkiye’de hukukun yıkımına karşı harekete geçmeli

İngiltere’nin tanınmış insan hakları avukatlarından Stephen Knight, Demirtaş’ın duruşmasına ilişkin izlenimlerini The Independent gazetesi için kaleme aldı. Knight, tüm dünyayı Türkiye'deki hukuksuzluğu görmeye ve harekete geçmeye çağırdı.

20:43 01 Mart 2018 Perşembe
Independent: Dünya, Türkiye’de hukukun yıkımına karşı harekete geçmeli
İngiltere’nin tanınmış insan hakları avukatlarından Stephen Knight, Demirtaş’ın duruşmasına ilişkin izlenimlerini The Independent gazetesi için kaleme aldı. Knight, tüm dünyayı Türkiye'deki hukuksuzluğu görmeye ve harekete geçmeye çağırdı.

İngiltere’nin tanınmış insan hakları avukatlarından Stephen Knight, HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davayı izlemek için geldiği Türkiye’de tanık olduklarını aktardı. Knight, Demirtaş’ın davasını izlemek üzere geldiği Türkiye’de duruşma salonuna alınmamıştı.
 
ERDOĞAN POSTERLERİ VE POLİS HER YERDE
 
Independent gazetesinde yayınlanan yazısının başından Knight, Türkiye’ye gelir gelmez iki şeyin dikkat çektiği vurguladı. İlki her yerde göze çarpan Tayyip Erdoğan posterleri, ikincisi de yine her köşe başında görünen polisler. 15 Temmuz sonrasında 150 binden fazla kişinin ‘hükümete sadakatinin sorgulandığı’ belirten ve Erdoğan’ın darbe girişimi için “Allah’ın lütfu’ değerlendirmesini hatırlatan Knight, bu dönemden sonra ülkenin ‘diktatörlüğe meylettiğini’ yazdı.

 
BEŞ YAŞINDA PKK’Yİ Mİ KURDU?
 
Stephen Knight, duruşma salonuna alınmadığı Demirtaş davasının detayları üzerinde de Türkiye’deki duruma dikkat çekti ve şöyle yazdı:
 
“Savcılık Demirtaş için 142 yıl hapis cezası istiyor. Davası başlayana kadar, iddianame mühürlü tutulduğu için hakkındaki suçlamaların ayrıntısı bilinmiyordu. Hakkındaki suçlamalar arasında, Türkiye içinde Kürt otonomisi için yıllardır savaşan PKK’yi kurmak da bulunuyor. Fakat PKK, Demirtaş sadece beş yaşındayken kuruldu. Aleyhindeki kanıtlar ise kamuoyu önünde yaptığı konuşmalara, medyaya verdiği röportajlara ve hatta Newroz kutlamalarına katılmasına dayandırılıyor.”
 
Kendisiyle birlikte hiç bir uluslarası gözlemcinin salona alınmadığına dikkat çeken Knight, mahkeme binasının TOMA ve polisler tarafından sarıldığını ayrıca gözlemciler üzerinde baskı kurmaları için AKP’liler için alan ayrıldığını bu gibi ‘taktiklerin’ Türkiye’de sıradışı olmadığını yazdı.
 
‘HUKUKİ DEĞİL SİYASİ’
 
Stephen Knight iki gün süren duruşmanın detaylarına da yazısında yer verdi:
 
“Demirtaş’ın savunma ekibi mahkemede, mahkemede müvekkillerine yapılan suçlamaları hukuki değil, siyasi olduğunu ortaya koydu. Kendi savunması çerçevesinde iki gün boyunca konuşan Demirtaş, hakkındaki suçlamaların saçmalığına dikkat çekip, davanın içeriğinin hukuki değil siyasi olduğunu ortaya koydu. Avukatları da Demirtaş’ın halen dokunulmazlığı olduğuna ve bu ortadan kalkmadan müvekkillerinin yargılanamayacağına dikkat çekti. Bununla birlikte sistemin sorunlu olduğunu ve suçlamaların zayıflığına rağmen, mahkumiyet isteyen Erdoğan’ın yargıçlar üzerindeki baskısını savunma da kabul ediyor”
 
‘DÜNYANIN GÖZÜNÜ AÇMA ZAMANI GELDİ’
 
Stephen Knight yazının sonunda Türkiye’nin içerisinde bulunduğu durumla ilgili dikkat çekici tespit ve eleştirilerde bulundu:
 
“Türkiye daha da çok diktatörlüğe batarker her gün hukuk daha da zayıflıyor. Muhalifi siyasiler tutuklu, Erdoğan’ın isteklerini reddeden hakimler kovuluyor ve AKP’nin politikalarına karşı çıkanlara karşı polisin gözü dönüyor. Erdoğan’ın kişisel dokunulmazlığı o raddeye vardı ki hukuksuz bir savaş başlattı ve ülke içinde buna karşı çıkan herkesi ezmek için adımlar atıyor.
 
Dünyanın, Türkiye’de hukukun yok edildiğini anlaması için gözlerini açma ve hukuku savunanların yanında durması için artık zaman geldi”

Son güncelleme: 20:43 01.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı