• Turkhane Logo

İktidar medyası, sefalet zammına "Mutlu son" dedi

Hükümet, kamu emekçilerine de sefalet zammını reva görürken, iktidar medyası "Mutlu Son" manşetleri attı.

13:38 24 Ağustos 2021 Salı
İktidar medyası, sefalet zammına
Hükümet, kamu emekçilerine de sefalet zammını reva görürken, iktidar medyası "Mutlu Son" manşetleri attı.


5.5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini kapsayan 2022-2023 dönemi toplu sözleşmesi, oldubittiyle kapalı kapılar ardında bağıtlanırken, Hükümetin ilk yıl için yüzde 5+6, ikinci yıl için yüzde 6+6 zam teklifini kabul etmeyen Memur-Sen, ilk yıl yüzde 5+7’lik, ikinci yıl yüzde 8+6’lık zamma imza attı.

İKTİDAR MEDYASI BAŞKA ALEMDE


İktidar medyası ise kamu emekçilerine dayatılan ‘sefalet zammı’nı ‘mutlu son’ olarak niteledi. Akşam Gazetesi, birinci sayfadan haberi görürken ‘Memur Zammında Mutlu Son’ başlığını kullandı. Sabah Gazetesi de manşeti bu konudan kurarken ‘Tarihi Zam’ başlığını attı. Sabah Gazetesi manşet spotlarında Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in ‘Bugüne kadar ki en yüksek zam’ sözlerine yer verdi. Yeni Şafak gazetesi de birinci sayfadan haberi görürken ‘Memur ve emeklisine 12+14 zam’ başlığını kullandı. Akit Gazetesi de haberi manşetten gördü. Türkiye Gazetesi de habere birinci sayfadan yer verdi. Türkiye Gazetesi başlığında ‘3600 müjdesi: Memur ve emekliye yüzde 12 zam’ başlığını kullandı. Milat Gazetesi de konuyu ikinci manşetinde görürken ‘Hayırlı olsun’ başlığını kullandı. Hürriyet Gazetesi de birinci sayfadan ‘Memura yüzde 5+7 zam’ başlığını kullandı.

MEDYANIN GÖRMEDİKLERİ: ERİYEN KAYIPLAR, ENFLASYON…

İktidara yakın medya gıda, elektrik, doğal gaz, barınma ve giyim gibi temel tüketim maddelerine gelen zamların yüzde 40’a dayanmış olduğunu ise yazmadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bile enflasyon yıllık bazda yüzde 18.95. Enflasyon araştırmaları yapan akademisyenlerin oluşturduğu ENA Grup ise 2020 enflasyon oranını yüzde 36.72, temmuz ayı enflasyonunu yüzde 4.89 olarak açıklamıştı. Kamu emekçileri toplu sözleşmesindeki yıllık zam oranı kümülatif olarak bile tartışmalı resmi enflasyonun altında kaldı. Ayrıca geçtiğimiz ay elektriğe yüzde 15, doğal gaza yüzde 12 zam yapıldı. Yılbaşından bu yanda yapılan yüzde 1 oranındaki zamlar da hesaba katıldığında 2021 yılında doğal gaza yüzde 17.7, elektriğe yüzde 22 zam yapıldı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada, gıda fiyatlarındaki yüksek artışa dikkat çekildi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun AR-GE birimi KAMUAR’ın Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasına göre gıda fiyatlarında ocak-ağustos döneminde yüzde 24 oranında artış yaşandı. Yılın ilk sekiz aylık döneminde ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 11.1 et ve balık fiyatlarında yüzde 26.9, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 23.9 oranında artış gözlendi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 25.9 oranında artış oldu. Bu dönemde meyve fiyatlarında yüzde 75.6, sebze fiyatlarında yüzde 14.1 oranında düşüş, artış kaydedildi. Bakliyat fiyatlarında yüzde 9 oranında diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 8.6 oranında artış oldu. 

Toplu sözleşme öncesinde yetkili konfederasyon Memur-Sen ve Kamu-Sen taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talep etmişti. KESK ise kamu emekçilerinin maaşlarında yansımalarla birlikte yüzde 43.5 artış yapılmasını istemişti. KESK net 4 bin 810 TL olan en düşük memur maaşının önce 5 bin 219 TL’ye çıkartılmasını, bu tutar üzerine yüzde 33.21 artış yapılarak en düşük memur maaşının 6 bin 952 TL olmasını talep etmişti. (Evrensel)
 

Son güncelleme: 13:38 24.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı