• Turkhane Logo

Hakkındaki deliller tutuklandıktan 3 ay sonra oluşturulmuş

Gazeteci Ataman'ın iddianamesi yeni hukuk sisteminin özeti

10:49 17 Aralık 2017 Pazar
Hakkındaki deliller tutuklandıktan 3 ay sonra oluşturulmuş
Gazeteci Ataman'ın iddianamesi yeni hukuk sisteminin özeti

KHK ile kapatılan DİHA’nın tutuklu muhabiri gazeteci Ziya Ataman’nın iddianamesi 20 ay sonra hazırlandı. İddianamede önce Ataman’ın tutuklandığı, ardından  delil oluşturulmaya çalışıldığı ortaya çıktı.
 
Van’da 11 Nisan 2016 tarihinde tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Ziya Ataman’ın iddianamesi 20 ayın ardından hazırlandı. “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak”, “Tasarlayarak Kamu Görevlisini Görevinden Dolayı Kasten Öldürme”, “Tasarlayarak Kamu Görevlisini Görevinden Dolayı Kasten Öldürmeye Teşebbüs”, “Tasarlayarak Kasten Öldürmeye Teşebbüs”, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Mallara Patlayıcı Madde Kullanmak Sureti ile Kasten Zarar Verme”, “Patlayıcı Madde Kullanmak Sureti ile Kasten Mala Zarar Verme”, “6136 Sayılı Kanuna Muhalefet”, “Bir Örgütün Faaliyeti Çerçevesinde Tehlikeli Maddenin İzinsiz Olarak Bulundurulması” iddialarıyla hazırlanan dosya Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Halen Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Ataman’ın ilk duruşması 2 Mart 2018 tarihinde görülecek.
 
‘İŞKENCE VE BASKI ALTINDA ZORLA İFADE VERDİM’
 

Somut delillerden yoksun iddianamede gazeteci Ataman aleyhine K.A. isimli bir akrabasının emniyette verdiği ifade yer aldı. K.A. 25 Eylül 2015 tarihinde PKK’lilerin ilçedeki jandarma ve emniyet binalarına yönelik saldırıda gazeteci Ataman’ın da yer aldığını duyduğunu iddia ederek, “Bana 25 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşen terör saldırısına katıldıklarını Necmettin Ataman, Ziya Ataman ve Uğur Ataman ile Bengin Ataman bizzat kendileri çeşitli sohbet ortamlarında söylediler. Saldırı esnasında silah kullandıklarını ve bu suretle saldırıya destek verdiklerini ifade ettiler” iddiasında bulundu.
 
K.A.’nın 20 Eylül 2016 tarihinde verdiği ifadelerinin ardından Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe vererek daha önce kollukta verdiği ifadelerinin baskı, tehdit ve işkence altında verdiği ve önceki ifadelerini geri çektiği öğrenildi. K.A.nın aynı dosya kapsamında gazeteci Ataman dışında 14 sivil yurttaş hakkında da benzeri beyanlarda bulunmuş ve önceki ifadelerinin tamamını geri çekmişti. 
 
TUTUKLAYIP ARDINDAN SAHTE DELİL OLUŞTURMUŞLAR
 
İddianamede, 7 Temmuz 2016 tarihinde Beytüşşebap’a bağlı Cevizağacı köyü kırsalında yapılan hava bombardımanında yaşamını yitiren 3 PKKlının üzerinden gazeteci Ataman’ında isminin yer aldığı bir isim listesi çıktığı ileri sürüldü.
 
Gazeteci Ataman 11 Nisan 2016 tarihinde tutuklanması dikkate alındığında, Ataman aleyhine 20 Eylül 2016 tarihinden ifade veren K.A. ve 7 Temmuz 2016 tarihinde PKKlılar üzerinde çıktığı iddia edilen notların tarihine bakıldığında ise Ataman’ın önce tutuklandığı ardından sahte ve işkence altında delil oluşturulduğu görülüyor.
 

Son güncelleme: 10:49 17.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı