• Turkhane Logo

Gazeteci Can Dündar: Erdoğan’a eleştirimi direk yüzüne söylemek istiyorum

Almanya’da yaşayan gazeteci Can Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında kendisine Türkiye'deki tutuklu gazetecilerle ilgili soru soracağını söyledi.

13:45 26 Eylül 2018 Çarşamba
Gazeteci Can Dündar: Erdoğan’a eleştirimi direk yüzüne söylemek istiyorum
Almanya’da yaşayan gazeteci Can Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında kendisine Türkiye'deki tutuklu gazetecilerle ilgili soru soracağını söyledi.





Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar Alman haber ajansı dpaya verdiği söyleşide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 27-29 Eylül tarihlerinde Almanyaya gerçekleştireceği devlet ziyareti sırasında Başbakan Angela Merkel ile düzenleyecekleri ortak basın toplantısında Erdoğana soru sormayı planladığını söyledi.


Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğana Neden Türkiyede cezaevlerinde gazetecilerin değil teröristlerin olduğunu söylediğini sormak istediğini belirtti. Dündar bu kişilerin terörist değil gazeteci olduklarını kolayca kanıtlayabileceğini ifade etti.

 Dündar ayrıca Erdoğan’a eleştirimi direk yüzüne söylemek istiyorum diyerek, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeierin Erdoğan onuruna vereceği yemeğe davet edilseydi gideceğini söyledi.

 Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, devlet ziyareti için Berline gelecek Erdoğan onuruna Cuma akşamı Cumhurbaşkanlığı Sarayında resmi yemek daveti verecek.  Söz konusu davet, birçok muhalefet partili siyasetçi tarafından boykot ediliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkelin de bu yemek davetine katılmayacağı bildirildi.

 Almanya Türkiyeyi onurlandırıyor

Dündar, Almanyanın bu ziyaret ile Erdoğanı değil Türkiyeyi onurlandırdığını söyleyerek, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Başbakan Merkelden Erdoğana insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında net mesajlar vermeleri çağrısında bulundu. 

Öte yandan Alman gazeteci Günter Wallraff da Alman hükümetinden bir duruş sergilemesini beklediğini söyledi. Wallraff dpaya yaptığı açıklamada Erdoğanın koşullarını dayatmasına izin verilmemesini istedi. Gazeteci, Berlin yönetiminin Ankaraya finansal veya ekonomik işbirliği konusunda umut vermeden önce Türkiyede tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının ve Türkiyede siyasi nedenlerden ötürü tutuklu gazetecilerin salıverilmesi için girişimde bulunması gerektiğini belirtti. Wallraff, cezaevinde bulunan tutuklu gazetecilerle dayanışma içinde olduğunu göstermek için Türkiyeye gitmişti.

 MİT tırları davası

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin haberin Cumhuriyet gazetesinde yayımlanması nedeniyle yerel mahkemede Mayıs 2017de “devletin gizli belgelerini ifşa etmek” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Dündar, yargılanma sürecinde üç ay tutuklu kalmış, Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluğun kişi hürriyeti ile basın ve ifade özgürlüğünü ihlal kararının ardından tahliye edilmişti. Ancak Yargıtay yerel mahkemenin kararını bozarak, Dündar hakkında 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme suçundan hüküm verilmesi gerektiğine karar vermişti.

MİT tırları davasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden yargılanmasına başlanan gazeteci Dündar hakkında Nisan ayında “gıyabında tutuklama” ve “kırmızı bülten çıkarılması” kararı verilmişti. Şubat 2016daki tahliyesinin ardından Türkiyeden ayrılan Dündar Almanyada yaşamını sürdürüyor.

 

Son güncelleme: 13:45 26.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı