• Turkhane Logo

Diktatör bozuntusunu Erdoğan üstüne alındı

Gazetci Çağlar Özbilgin hapis cezasına çarptırıldı.

12:30 15 Eylül 2017 Cuma
Diktatör bozuntusunu Erdoğan üstüne alındı
Gazetci Çağlar Özbilgin hapis cezasına çarptırıldı.

Sendika.Org editörü Çağlar Özbilgin, Halkın Sesi gazetesinin Mart 2016 tarihli 252. sayısı için kaleme aldığı yazıda “Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada hakim karşısına çıktı.

Karar duruşmasında Tayyip Erdoğan’ın avukatı, yazıda geçen “AKP, iktidarını sürdürebilmesinin biricik koşuluna dönüştürdüğü savaş ile aynı zamanda mezarını da derine kazıyor. Ne var ki gün, Saray’daki diktatör bozuntusunu mezarın içine itmeye geldiğinde buna aday çok özne var” ifadesinin doğrudan Erdoğan’ı hedef aldığını ve hakaret kastı olduğunu ileri sürdü.

TDK tanımına, Venedik Komisyonu raporlarına ve AİHM içtihadına rağmen

Özbilgin, savunmasında “diktatör” ifadesinin siyasal bir niteleme olup TDK sözlüğünde dahi “yetkilerin tek elde toplanması” anlamına geldiğini, bu haliyle ülkenin mevcut durumunu anlattığını, bu nitelemenin ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Özbilgin’in avukatı Ali Coşkun da gerek Venedik Komisyonu raporlarında gerekse AİHM’in ifade özgürlüğü ve hakaret suçlamalarına ilişkin kararlarında “TCK 299. maddesinin Ceza Kanunu’ndan çıkarılması” yönünde görüş bildirdiğini anımsattı.

Mahkeme ise “diktatör bozuntusu” ifadesinin “alenen Erdoğan’a hakaret” suçu oluşturduğunu belirterek Özbilgin’i 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı. Cezayı daha sonra 11 ay 20 güne indiren mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Özbilgin, 11 Mayıs tarihinde de “Diktatör bozuntusu” davası için gittiği Çağlayan Adliyesi’nde, hakkında yürütülen bir başka soruşturmadan yakalama kararı olduğu gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, dört saatlik bekleyişin ardından ifadesi alınarak serbest bırakılmıştı.

Son güncelleme: 12:30 15.09.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı