• Turkhane Logo

Devlet Medya devi için Demirören'e 675 milyon dolar düşük faizli kredi verdi

Doğan Medya Grubu'nun satılmasına ilişkin şaibeli söylemlerden sonra Demirören Grubu'nun satın alma işlemini Ziraat Bankası'nın sağladığı 675 milyon dolarlık kredi ile gerçekleştiği ortaya çıktı.

14:17 07 Nisan 2018 Cumartesi
Devlet Medya devi için Demirören'e 675 milyon dolar düşük faizli kredi verdi
Doğan Medya Grubu'nun satılmasına ilişkin şaibeli söylemlerden sonra Demirören Grubu'nun satın alma işlemini Ziraat Bankası'nın sağladığı 675 milyon dolarlık kredi ile gerçekleştiği ortaya çıktı.

Türkiye tarihinin en büyük medya sahipliği değişimini ifade eden Doğan Medya Grubu’nun iktidara yakın Demirören Grubu’na satışında kullanılan Ziraat Bankası kredisinin miktarı belli oldu. Perşembe günü imzaların atılmasıyla birlikte resmiyete kavuşan satış için, kamu bankası olan Ziraat tarafından verilen kredinin miktarının 675 milyon dolar olduğu ve 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeyle sağlandığı öğrenildi.

T24’ten Goncak Tokyolun hazırladığı habere göre, toplam 675 milyon dolarlık kredinin 200 milyon doları Doğan Medya Grubu’ndan satın alınan şirketler için, kalanı da Demirören Holding bünyesindeki TOTAL, MOGAZ gibi diğer şirketler için kayda geçirildi.

DÜŞÜK FAİZLİ VE 10 YIL VADELİ KREDİ


2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli kredi imkânının yanı sıra faizin de düşük olduğunu belirtti, ancak oran vermediler.

21 Mart Çarşamba günü duyurulan Doğan Medya Grubu’nun iktidara yakın gruplardan Demirören’e satışı, dün KAPa yapılan bildirime göre  916 milyon dolar bedelle gerçekleşti. 

Ziraat Bankası kredisi, Odatv’nin haberine göre bankanın 5 Nisan tarihli ve 10/10 sayılı kararıyla kesinleştirildi. Odatv rakamın 700 milyon dolar, vadenin 10 yıl olduğunu yazdı. T24’e bilgi veren kaynaklar, tam rakamın 675 milyon dolar olduğunu teyit etti.

DOĞAN MEDYANIN SATIŞI KAPA BİLDİRİLDİ

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na Doğan Holding tarafından cuma akşam saatlerinde yapılan bildirimde, Doğan Gazetecilik, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık, Doğan TV Holding, Doğan Haber Ajansı, Doğan Dağıtım Satış Pazarlama, Doğan İnternet Yayıncılığı ve Yatırım, Doğan Media International GmbH ve Mozaik İletişim Hizmetleri’ndeki payların tamamının 916 milyon dolara Demirören Gruba devredildiği belirtilmişti. 

SABAH VE ATV GRUBU DA KAMU BANKASI KREDİSİYLE ALINMIŞTI

Ciner Grubu tarafından Dinç Bilgin’den alındıktan sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konan Sabah-ATV grubu da kamu bankası kredisi katkısıyla Çalık grubu tarafından satın alınmıştı.

Sabah-ATV grubunun 2008 yılındaki satışına Halkbank ve Vakıfbank’tan 375’er  milyon dolar olmak üzere toplam 750 milyon kredi sağlanmış, Çalık grubu alımı toplam 1,1 milyar dolara TMSF’den yapmıştı.

“Havuz medyası” kavramını doğuran süreçte Çalık grubunun Aralık 2013’te elden çıkardığı Sabah-ATV grubu, iktidara yakın bir diğer grup olan Kalyon Grubu’na geçmişti.

DOĞAN MEDYA GRUBUNUN SATIŞI

Doğan Medya Grubunun, Onursal Başkanı Aydın Doğan tarafından, daha önce de grup bünyesindeki Milliyet ve Vatan gazetelerinin satıldığı ve Erdoğan Demirörenin sahibi olduğu Demirören Holdinge satıldığı duyurulmuştu. 

Satış resmi olarak perşembe günü İstanbul Üsküdar’daki Doğan Holding binasında gerçekleştirilmiş, Doğan Medya Grubu adına Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ile Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile Demirören Holding adına Yıldırım Demirören ve Meltem Demirören’in katıldığı törende imzalar atılmıştı. 

Aydın Doğan ve gazete yönetiminin farklı kademelerinde yer alan kızları, Posta ve Hürriyet gazetelerinin İstanbul’daki binalarına giderek çalışanlarla vedalaşmıştı. 

40 yıl önce başladı, 2002den sonra iş hayatının en sıkıntılı dönemini yaşadı...

1979da Karacan ailesinden aldığı Milliyetle basın sektörüne giren, 1994te Simavi ailesinden Hürriyet grubunu satın alarak Türkiyenin en büyük medya grubunun sahibi olan Aydın Doğan, yaklaşık 40 yıldır kesintisiz olarak medya sektöründeydi. Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğanın liderliğindeki AKPnin 3 Kasım 2002 seçimlerinde iktidara gelmesinin ardından iş hayatında en sıkıntılı dönemini yaşadı.

Erdoğanın defalarca ağır ifadelerle hedef aldığı ve hapse girmesine neden olan hakkındaki siyaset yasağını 24 Eylül 1998de Muhtar bile olamaz başlığıyla duyuran Hürriyeti işaret ederek 28 Şubat davasında yargılanmalılar mesajı verdiği Doğan Grubu, Nisan 2011de Milliyet ve Vatanı, internet siteleri dâhil bütün haklarıyla toplam 74 milyon dolara Demirören-Karacan ortaklığına satmıştı. Demirören Grubu, daha sonra Milliyet ve Vatanın tek başına sahibi olmuş, dönemin başbakanı Erdoğan, Erdoğan Demirörenin sahibi olduğu medya grubunun başına kimin getirileceğini kendisine sorduğunu gazetecilere açıklamıştı.

Erdoğan Demirören, İmralı Zabıtları haberine sinirlenen Cumhurbaşkanı Erdoğana patron diye hitap ettiği telefon konuşmasında ağlamasıyla da gündeme gelmişti.



Son güncelleme: 14:17 07.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı