• Turkhane Logo

"Baskıyı, cezaları öngördük ama tümüyle ekranın kararacağını hiç var saymadık"

Yayın hayatına başladıktan 26 gün sonra kapanan Olay TV'nin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar kanalla ilgili açıklamalarda bulundu.

21:25 01 Ocak 2021 Cuma
Yayın hayatına başladıktan 26 gün sonra kapanan Olay TV'nin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar kanalla ilgili açıklamalarda bulundu.


Cavit Çağların lisans hakkına sahip olduğu Olay TV,  iş insanı Hüseyin Köksalın sermaye koymasıyla 30 Kasımda yayın hayatına başladı.

Habercilik fabrika ayarlarına dönüyor sloganıyla yayın yapan kanal sadece 26 gün açık kalabildi.


25 Aralıkta Nevşin Mengünün sunduğu Ana Haberde kanalın Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar yayına çıkarak süreçle ilgili bilgi verdi ve Çağların kendisine baskı altında olduğunu söylediğini aktardı. 

Cavit Çağlar ise ekranın karardığı akşam Olay TV yayın ekibinin yaptığı yayınlar beni rahatsız etti diyerek kanalı kendisinin kapattığını ima etti.

Süleyman Sarılar da 26 günlük yayın boyunca Çağların kendilerine herhangi bir rahatsızlığını dile getirmediğini söyledi. 

Türkiye medya tarihine belki de en hızlı kapanan kanal olarak geçecek Olay TV ise 180 çalışanı ile başka bir isim ve başka bir mecra ile yoluna devam edecek. 

T24ten Candan Yıldızın sorularını yanıtlayan Süleyman Sarılar, HDPnin grup toplantısını yayınlama gerekçesi olmasa da kanalın kapatılacağını söylerken partilere göre canlı yayın sürelerini paylaştı.

Buna göre kanalın yayınında 766 dakika ile AK Parti açık ara öndeyken, HDPnin canlı yayın süresi ise 51 dakika oldu.

TBMM TVden canlı olarak verilen HDP’nin grup toplantısının Olay TVden yayınlanmasını devlete meydan okumak olarak yorumlayan Çağların kanalı satmak istediğini ama izin verilmediğini belirten Sarılar, iş insanı Cavit Çağların mağdur olduğunu ifade etti. 

Sarılara yöneltilen bazı sorular ve yanıtları şöyle:

Sizce ip ilk nerede koptu? Bunu şu bağlamda soruyorum; kanal açılmadan çıkan bazı haberlerde Ekrem İmamoğlu yanlısı kanal iması vardı. Sonrasında Digiturke giremediniz, RTÜK’ten HD yayın lisansı alamadınız. Engellenmeyle karşılaşacağınızın işaretleriydi bunlar. Bunlara rağmen yola çıktınız. İp nerede koptu? 

Aslında ip en başında koptu. Çünkü Türkiyede medyaya girmek isteyen iş adamlarının önünde büyük bir engel var. Bu engel, lisans, yayın lisansı engeli. RTÜK, iktidar yanlısı yayın yapmayan, yapmayacak hiç kimseye lisans vermiyor. Dolayısıyla yayıncılık yapamıyorsunuz. Bu, ipin başta kopmasının nedeni aslında Türkiye’deki yayın sisteminin nasıl düzenlendiği ile doğrudan ilintili. Hüseyin Köksal bir televizyon yaratmak üzere yola çıktığında yapabileceği tek bir şey vardı ya RTÜK’e başvurup yeni bir lisans talep edecek ki bu yıllarca sürüyor ve verilmiyor yeni bir lisans ya da lisansı olan bir insanla birlikte yola çıkacaktı. Cavit Çağlar ve Hüseyin Köksal’ın babası geçmişte birlikte iş yapan, birbirini tanıyan insanlar. Tanışıklıkları oradan geliyor.

Cavit Çağlar ile Hüseyin Köksal’ın buluşması rastgele değil yani?

Aile ilişkisi var, babasıyla tekstilden bir tanışıklığı var. Olay TV maddi imkansızlıklar yüzünden 2019’da yayınına ara vermiş, lisansı var. Lisansın, şirketin tamamı yüzde 100 Cavit Çağlar’a ait. Belirli bir ortaklıkla anlaşıyorlar ve bu kanalı yeniden yayına sokmak istiyorlar. Kanalı kurmak üzere Nuri Çolakoğlu ile birlikte yola çıkıyorlar.

Orada bir parantez açalım. Nuri Çolakoğlu aslında Cavit Çağların mesleki anlamda iyi bildiği bir isim. NTV’nin kuruluş görevini Cavit Çağlar o dönem Nuri Çolakoğlu’na vermişti. Yani Çolakoğlu ismi bir tercih?

Çolakoğlu öylesine seçilen bir isim değil. Nuri Çolakoğlu’nun seçilmesi değil ipi koparan. İpi  koparan nasıl bir televizyon yayıncılığı, haberciliği yapılacağına ilişkin karar, kararlılık. Türkiye gerçekten müthiş bir kutuplaşmanın içindeyken ki bütün bu kutuplaşma Türkiye’ye çok zarar veriyor, daha makul, herkesin izleyebileceği, herkese eşit duran bir merkez medyaya ihtiyaç var tespiti ipin kopmasına sebep oldu. Çünkü Doğan Grubu’nun oyun dışı kalması, satılmasıyla birlikte merkez medyada müthiş bir boşluk olduğunu herkes kabul ediyor. Nuri Bey, Cavit Çağlar ve Hüseyin Köksal da bu boşluğu doldurma amacıyla bir televizyonu yayın hayatına sokmak istediler.

KUTUPLAŞMAYI AZALTACAK BİR KANAL

Cavit Çağlar ikna o zaman, merkez medya konusunda?

Evet, herkese eşit mesafede, kutuplaşmayı azaltacak bir kanal… İkna olmasa neden girsin. Hani bu siyasal gerilimi de biraz azaltmak, belki mümkün diye de düşündüler. Şimdi merkez medya yaratmak üzere, merkezde yer almak üzere yola çıkıldığında merkez medyayı istemeyenlerin hışmına daha başlangıçta uğradıklarını biliyorum.

Ne gibi?

Ben geldiğimde ve hani buradaki haberciliğe ilişkin bir perspektif oluştuğunda buraya alınacak isimlere karşı çıkılmaya başlandı. 

Kim rahatsız oldu?

Türkiyede böyle bir medyadan rahatsız olacak kim varsa o. Türkiyede merkez medyayı ortadan kaldıran kimse o. Türkiye’de medyayı kontrol güç kimde ise o. 

İsim verebilir misiniz?

Hani bir isim zikretmenin bir manası yok, bunu herkes biliyor. Evet, kurumlar var bu ülkede, evet bu kurumları harekete geçirecek bir irade var, bir iktidar var, bunu da herkes bilir, herkes biliyor.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ EN AĞIR DÖNEMİ YAŞIYOR

Siz çok uzun yıllardır medyanın içindesiniz. Andıçlar gördünüz. Sonra ‘Alo Fatihler’… Bu dönemle kıyaslar mısınız?

Demokrasileri tam oturmamış ülkelerde iktidarlar maalesef medyayı çeşitli yöntemlerle hep  kontrol altına alıyor, almayı becerebiliyor. Dolayısıyla Türkiye’de her iktidar medyayı kontrol altına almak, kendi çıkarları doğrultusunda kamuoyu oluşturmak ister, istemeye devam ediyor. Benim 37’inci yılım meslekte, hani geriye dönüp kıyasladığımda ben bu dönemin Türkiyenin basın özgürlüğü açısından en ağır dönemi olduğunu söyleyebilirim. 

Bunu bireysel bir deneyim olarak mı söylüyorsunuz yoksa basın özgürlüğü endekslerine bakarak mı?

Bunu içinde yaşamış biri olarak söylüyorum. Zaten bu söylediğimi rakamlar da destekliyor. O basın endeksinde Türkiye’nin düştüğü yerde hani oturup Batı’daki üç tane insan Türkiye’nin yerini buraya düşürelim demiyor. Herkes bunu görüyor zaten. Dolayısıyla ben bizzat içinde yaşayarak bu deneyimi aktarıyorum. Ben 1983 yılında gazeteciliğe başladığımda sıkıyönetim vardı. Kenan Evren devlet başkanıydı, hani yasaklar gelirdi, haberler yasaklanırdı ama hiçbir dönemde demeyim ama bu dönemki kadar tek sesliliğe mahkum edilen bir Türkiye medyası olmamıştı.

BASKIYI ÖNGÖRÜYORDUK

Peki Olay TVye dönersek; öngörebildikleriniz vardı mutlaka ama kapatılmayı öngörüyor muydunuz?

Baskı olacaktı biliyoruz. Türkiye’de bağımsız haberciliğe soyunup da güllük gülistanlık bir yayın ortamı olacağını kimse söyleyemez, kimse de zaten öyle bir şey olmayacağını bilmiyor değildi. Esas mesele bizim yayına başladığımızda başladı. Hani  bağımsız ve herkese eşit lafını herkes söyler, herkes bugün iktidar yanlısı ya da iktidarın tam karşıtında  yayın yapan kuruluşlara gidin, biz herkese eşit mesafedeyiz derler. Biz de bunu söyledik ama bunu söylemekle değil bizzat yayınlarımızla bunun örneklerini sergilemeye başladığımızda esas rahatsızlık, esas sorunlar çıkmaya başladı. Kapatılmayı ön görmüyordum ben açıkçası. Evet RTÜK’ten engellenecektik. Evet platforma girmemiz engellendi, ama ben tümüyle kapatılacağımızı  hiç öngörmedim. Hani baskı altına alınmaya çalışılacağız, belki cezalarla susturacaklar bizi, belki bir iki gün kural hatası yaptın diye kapatacaklar diye düşünüyordum ama tümüyle ekranın kararacağını hiç var saymadık.

İronik bir soru soracağım. Kapatıldı kanal ama buna rağmen daha özgür hissediyor musunuz?

Daha özgür hissediyorum kendimi.

Neden?

Artık sosyal medya, kitlelere ulaşma araçları, çok daha imkan tanıyor insana. Ben geleneksel medyada başladım gazeteciliğe, basılı kağıt ile başladım. Hani burada engellendiysem başka bir yerde aynı ekip arkadaşlarımla birlikte bir dijital alanda yine aynı gazeteciliği yapacağıma olan inancım beni daha özgür hissettiriyor.

Peki, yola bir şekilde devam edeceğinizi söylediniz. Hatta şöyle formüle ettiğiniz bir alıntıyla, ‘ya bir yol bulacağız ya bir yol yapacağız’. O arayışlar sürüyor mu ve yelpaze geniş mi?

Yayıncılık açısından her şey mümkün, şu anda masada. Hüseyin Bey bir değil bir kaç tane televizyonla, bir sürü televizyonla görüşüyor, hani belki dijitalde yayın yaparız ama yollar tükenmiş değil. 

Röportajın tamamı burada

Son güncelleme: 21:25 01.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı