• Turkhane Logo

​Apple News'dan yeni nesil habercilik: Güvenilirliğe dayalı kürasyon

Haber ve içerikte güvenilirlik tüm medya kuruluşlarının en temel sorunu ve üstesinden gelmeye çabaladıkları alan olmaya devam ediyor.

13:36 27 Mart 2019 Çarşamba
​Apple News'dan yeni nesil habercilik: Güvenilirliğe dayalı kürasyon
Haber ve içerikte güvenilirlik tüm medya kuruluşlarının en temel sorunu ve üstesinden gelmeye çabaladıkları alan olmaya devam ediyor.




Okuyucu ve izleyici, sosyal medyanın da daha etkin ve kaçınılmaz bir biçimde devreye girmesiyle, bilgi ve haber bombardımanına maruz kalırken hangi habere ne kadar güveneceği konusunda yönünü kaybetmişe benziyor.


Apple gibi dev teknoloji şirketleri de bu açığın farkında olarak hem güvenilir hem de iyi hazırlanmış içerikleri okuyucusunun haber ihtiyacını giderecek platformlar sunuyor.

Üç yıl önce Apple News isminde bir platformu tanıtan, güvenilir, hızlı ve kişiye özel habercilik formatından yola çıkarak içeriklerini hazırlayan Apple, yeni bir trend olan kürasyon haberlere yönelmiş durumda.

Yani mevcut içeriklerin güvenirliğini kontrol ederek ve benimsenen editoryal çizgi içerisinde haberleri özetleyerek okuyucuyla buluşturuyor. Elbette kaynağa atıfta bulunarak.

Konuyla ilgili bir yazı kaleme alan NewsLabTurkey yazarı Emre Saklıca, Newsun henüz Türkiyede yayına başlamamasına rağmen, dünyada büyük bir ilgi gördüğünü belirtiyor. 

Apple CEOsu Tim Cookun Newsi yenileyerek News+yı tanıttığını ifade eden Saklıca, değişen unsurları ise şöyle özetliyor:

Peki Apple News+ neleri değiştirmiş? Apple, yeni uygulaması ile kişiselleşmiş haber deneyimi olan News modülünün altyapısını geliştirmiş ve tasarımına News+ diye bir sekme eklemiş. Bu sekme işte bu etkinliğin en önemli noktalarından birisini oluşturuyordu. Apple geçtiğimiz aylarda Texture isimli dergi platformunu satın almıştı. O satın almanın bir meyvesi olarak Apple, News+ ile yüzlerce dergiyi kullanıcılarına, gerçekten iyi bir tasarım ile sunuyor. İçinde Time, People, National Geographic, Popular Science, Billboard ve The New Yorker gibi dergileri barındıran sistem, dergilerin kapaklarını interaktif bir tasarımla kullanıcısına sunuyor. Bu tasarımı anlatmak gerekirse, tıpkı Harry Potter filmindeki gazeteler gibi, dergilerin kapakları hareketli bir dizayn ile geliyor. Bu gerçekten çarpıcı ve güzel bir özellik.

News+ sayfasında dergilerden alınmış seçme haberler ve Apple küratörleri tarafından hazırlanmış özel tasarımlar dikkat çeken bir diğer özellik. Burada öne çıkarılan haberler ise tamamen sizin ilgi düzeyinize bağlı olarak belirleniyor. Bu noktada Apple gizlilik garantisi vererek “Sizin hiçbir hareketinizi takip etmiyoruz, reklamcıların takip etmesine de izin vermiyoruz” diyor. News+ tanıtımında Cook’un ve ekibinin en çok vurguladığı nokta güvenlik oldu yorumunu yapan Saklıca, Türkiye medyasının en önemli sorunlarından birine de dolaylı olarak işaret etmiş oluyor. 

iOS tabanlı cihazınızın ayarlar kısmından bölgeyi değiştirerek News servisine ulaşabiliyorsunuz. News+’ı denemek isterseniz bir aylık ücretsiz üyeliği de bulunmakta.

Son güncelleme: 13:36 27.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı