• Turkhane Logo

Altan kardeşler ve Ilıcak'ın duruşmasında karar

Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak, 400 günü aşkın süredir tutuklu bulunuyor.

13:17 13 Kasım 2017 Pazartesi
Altan kardeşler ve Ilıcak'ın duruşmasında karar
Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak, 400 günü aşkın süredir tutuklu bulunuyor.

OHAL döneminde tutuklanan gazeteci - yazar Ahmet Altan, akademisyen kardeşi Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcakın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davanın üçüncü duruşması bugün (13 Kasım 2017) görülldü.. Soruşturma kapsamında Ahmet Altan 417, Mehmet Altan 418, Nazlı Ilıcak 411 gündür tutuklu bulunuyor.

Mahkeme heyeti, ara kararında 400 günü aşkın süredir cezaevinde bulunan Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcakın tutukluluk hâlinin devamına hükmetti.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) davaya katılımının kabulüne karar veren mahkeme heyeti, AKP ve Fethullah Güleni bitirme planı olarak bilinen ve Tarafta yayımlanan İrtica ile Mücadele Eylem Planının altında ıslak imzası bulunduğu iddiasıyla 4 yıl hapis yatan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçekin müdahillik talebini ise reddetti. Duruşma, 11 Aralık 2017ye ertelendi. 

Böyle hukuk olmaz, böyle mahkeme olmaz

Duruşma sırasında söz alan Nazlı Ilıcak, kendisine yöneltilen suçlamalara  Allah kimseyi haksız yere suçlanma durumuna düşürmesin. Ben hayatım boyunca darbelere karşı oldum  diyerek tepki gösterdi.

Duruşma savcısının değiştiğini hatırlatan Mehmet Altan İddianame savcısı olağanüstü bir hukuksuzlukla algı operasyonuna devam ediyor, nedir bu husumet anlayamadım. Yeni savcı iddianameyi okudu mu? Okumadıysa tutukluluğun devamını nasıl istiyor? derken, ardından söz alan Ahmet Altan da  Böyle hukuk olmaz, böyle mahkeme olmaz ifadesini kullandı.

Altan kardeşlerin avukatları duruşmadan çıkarıldı

Çağlayan Adliyesinde saat 10:00da başlaması gereken duruşma, 45 dakika gecikmeli başladı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kemal Selçuk Yalçın, esas hakkındaki mütalaadan önce söz almak isteyen avukatlar Ergin Cinmen, Figen Çalıkuşu, Ferat Çağıl ve Melike Polatı duruşmadan çıkardı.

İşte dakika dakika yaşananlar
15: 24 - Şükrü Tuğrul Özşengülün avukatı soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu: Deliller toplanmadı, bazı deliller de bozuldu.

15:18 - Yakup Şimşekin avukatı soruşturmanın genişletilmesi talebine katıldığını, tahliye hâlinde delil karartmanın söz konusu olmadığını söyledi.

15:17 -  Nazlı Ilıcakın avukatı: Tutukluluk sürerse cezadan öte işkenceye dönüşecektir. Cumhurbaşkanının bile yaş haddinden dolayı af yetkisi var.

15:15 - Ahmet Altan konuşmaya başladı. Altan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

BM AİHMe raporunda bu davaya tiyatro dedi. Biraz evvel savcının repliklerini dinlerken bu tiyatroda bir aktör olduğunu anladım. Dosyaya hâkim olmayan bir savcı nasıl böyle ezberden konuşabiliyor. Böyle hukuk olmaz, böyle mahkeme olmaz. Sözlerim bu kadar.

15:05 -  Mehmet Altan  “Darbelerin Ekonomisi” kitabını göstererek konuşmaya başladı.

Altan konuşmasında şu ifadeleri kullandı.

Cezaevinden bir türlü çıkaramadığım bu kitap alanında tektir. Darbelerin önlenmesi için dönemin siyasetçileriyle konuşarak yazdığım kitaptır. TBMM davada müşteki oluyor. Ben Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonuna çağrıldım ve orada da konuştum. 

Avukatlarım olmadığı için tahliyemi ben talep ediyorum

İddianame savcısı olağanüstü bir hukuksuzlukla algı operasyonuna devam ediyor, nedir bu husumet anlayamadım. Yeni savcı iddianameyi okudu mu? Okumadıysa tutukluluğun devamını nasıl istiyor? Subliminal mesaj diye bir suç var mı yasada? Türkiye’de hukukun güvenliği rafa kalkmadıysa bu iddianamede hiçbir delil yok; 14 aydır matbu kararlarla tutukluyuz. 419 gündür hiç somut delil görmeden aynı kâğıtlardan tutuklu olmanın sıkıntısını yaşıyorum. Allah rızası için delil gösterin. Bizim durumumuzda olup da tutuksuz yargılanan da var; bu çifte standardın kaynağı ne? Birleşmiş Milletler tiyatro diyor davaya. Niye bizim durumumuzdakiler tutuksuzken biz tutukluyuz? Niye avukat kısıtı var? Reddihâkim kararınızı bekliyorum ama avukatlarım olmadığı için tahliyemi ben talep ediyorum. 

15:01 -  Tutuklu sanık Fevzi Yazıcı, F..Ö üyesi asla değilim. Benden 15 ayımı çalan darbe girişimini lanetliyorum dedi. Yazıcı, Suçsuzum. 15 aylık tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyemi talep ediyorum ifadesini verdi.

14:50 - Tutuklu sanık eski Polis Akademisi öğretim görevlisi Şükrü Tuğrul Özşengül konuşmasına başladı. Özşengül, Darbe haberini aldığımda televizyonda çok üzgünüm, annemin ölüm haberini almış kadar üzgünüm dedim ifadesini kullandı.

Özşengül şöyle konuştu:

Ilıcak ve Altanlar işleri gereği bu örgütle benden çok daha fazla ilişkilidir ama örgüt üyesi oldukları iddiası yok.

14:49 - Tutuklu sanık Yakup Şimşek konuşmasına başladı. Şimşek, 7 sayfalık yazılı savunmamı sunuyorum. Taleplerimi ise sözlü olarak iletmek istiyorum ifadesini kullandı.

Şimşek şöyle konuştu:

Zamanın reklamını yapan şirkete ödemelerin belgesini bulun ki, senaryosundan suçlandığım filmi ajansın yaptığı ortaya çıksın.

Yakup Şimşek, dönemin Zaman gazetesi reklam ve marka pazarlama departmanı çalışanlarının tanık olarak mahkemede dinlenmesini talep etti. Zaman gazetesinde hedef olduğu tenzil-i rütbe konusunda bilirkişi raporu ve Bank Asya hesaplarının incelenmesini istedi. Şimşek kendisi hakkında ByLock araştırması istedi; cep telefonunun ve bilgisayarının ailesine teslim edilmesini talep etti. Kör değilim, ülkede yapılan birçok iyi şeye şükran duyuyorum. Burada yaşamanın ne büyük nimet olduğunu biliyorum.Eşim ve çocuklarımın başına, Allah adına yemin ederim ki suçsuzum efendim. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum.

14:38 - Nazlı Ilıcak konuşmasını tahliye talebiyle bitirdi. Ilıcak, Yaşıma binaen de bir an önce tahliyemi rica ediyorum dedi.

14:34 - Ilıcak savunmasına devam ediyor. Yani Hulusi Akarın bilmediği darbeyi ben, Ahmet, Mehmet mi biliyorduk da bir gece önce bunun için bir panel düzenledik? 

14:11 - Nazlı Ilıcak konuşuyor: Sürekli hâkim, savcı değişikliği yargılama usulü açısından olağan bir şey midir? Bunun kayıtlara geçmesini istiyorum. Yargıtayın son kararları çok önemliydi. Ancak biz bu konuda yeterince konuşma, savunma yapma imkânı bulamadık. Avukat kısıtlaması sadece bizler için sürüyor ve bu kısıtlama savunma hazırlamayı çok sıkıntılı bir hâle sokuyor. Yargıtay 16 Ceza Dairesi kararlarını gündeme getirmek istiyorum. Benim durumumu, hakkımdaki suçlamayı doğrudan ilgilendiriyor.

Nazlı Ilıcakın darbeci olduğuna kimseyi inandıramazsınız

AİHM benim ve Ahmet ve Mehmet Altanın davalarında karar için inceleme yapıyor. Bundan da söz etmek istiyorum. Allah kimseyi haksız yere suçlanma durumuna düşürmesin. Ben hayatım boyunca darbelere karşı oldum. Nazlı Ilıcakın darbeci olduğuna kimseyi inandıramazsınız. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Muiznieksin AİHMe kendisi ve Altanlar için sunduğu mütalaadan bir bölüm okuyor. Bu mütalaa ışığında AİHMin bizler için ihlal kararı alacağı açık. Ben Türkiyenin bir kez daha bu duruma düşmesini istemem. Yargıtay, manevi cebir suçlamasının faşist İtalyaya ve Yassıada yargılamasına özgü olduğunu kararında yazmıştır. Yargıtay 16. Daire araç fiilin de suç olması gerektiğini karara bağladı. Yazılar, röportajlar, konuşmalar suç değildir. Yargıtaya göre, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek için fiilin örgüt talimatıyla işlendiği kanıtlanmalı. 

14:10 - TBMM üyesi Dursun Çiçek katılma dilekçesi verdi, ancak hâkim Kendisi burada mı deyince salonda olmadığı için söz alamadı.

14:09 - Deniz Kuvvetlerinden müstafi Hasan Ataman Taraf gazetesinin hakkındaki yayınları nedeniyle davaya katılma talebinde bulundu.

14:08 - Savcı taleplerini bitirdi. Hâkim ara karardan önce davaya katılma talebi olanların avukatlarını dinliyor. 

14:07 - Cumhuriyet savcısı, davada yeni olduğu için mütalaa hazırlamak üzere ek süre verilmesini istedi. Sanıkların tutukluluğunun devamını istedi.

14:05 - Duruşma yeniden başladı. Altan kardeşlerin, dört avukatı hâkim tarafından sabahki celsede salondan atılmıştı.

12:01 - Altan kardeşlerin avukatı Melike Polat reddi hâkim talebini yineledi. Mahkeme Başkanı, avukat Polatı da duruşmadan attı. Saat 14:00e kadar duruşmaya ara verildi.

12:00 - 26. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya aradan sonra devam ediliyor. Fevzi Yazıcının avukatı söz istedi, hâkim söz vermedi.

11:50 - Bianete konuşan Ergin Cinmen:Bu savunma hakkına tahammülsüzlüğü gösteriyor. Savunma hakkını kullanmak istedik diye duruşmadan atıldık. Reddi hâkim talebinde bulunduk. 

11:42 - 26. Ağır Ceza Mahmesindeki duruşmaya devam ediliyor. Altan kardeşlerin avukatı Ferat Çağılsöz istedi. Mahkeme Başkanı, Ferat Çağılı da salondan attı. Duruşmaya yine ara verildi. 

11:16 - Duruşmaya avukatlar Figen Çalıkuşu ve Ergin Cinmensiz devam edilecek. Altan kardeşlerin diğer avukatları Melike Polatve Ferat Çağıl katılacak.

11:15 - Duruşma yeniden başladı. Altan kardeşlerin avukatı Figen Çalıkuşu söz istedi. Mahkeme Başkanı, avukat Çalıkuşunu da salondan attı. Avukat Çalıkuşu,  hâkimi ret ettiklerini açıkladı. Duruşmaya  ara verildi.

11:00 - Duruşmaya ara verildi. 

10:53 - Salondan çıkarılanlar,  26. Ağır Ceza Mahkemesi kapısında beklemeye başladı. 

10:50 - Altan kardeşlerin avukatı Ergin Cinmen talep için söz istedi. 26. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı söz vermedi. Mahkeme Başkanı,  Cinmeni duruşmadan attırdı. Salonu boşalttı. 
(Usul gereği, savunmanın soruşturmanın genişletilmesi talebinin savcı mütalaasından önce dinlenmesi gerekiyordu.)

10:45 - Duruşma başladı. 

10:37 - Salona girmeyi bekleyen kalabalıkta İsveç, İsviçre, Fransa, Belçika, Çek, Norveç diplomatları da var.

10:35 - Saat 10:00da başlaması gereken duruşma, henüz başlamadı. Altan kardeşlerin SEGBİS bağlantısıyla katılacağı duruşmada diğer sanıkların getirilmesi bekleniyor. 
T24

Son güncelleme: 13:17 13.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı