• Turkhane Logo

Alman gazetesi: Yargılamalar gazetecileri susturmak için!

Cumhuriyet muhabiri Pelin Ünker, “Paradise Papers” haberini yaptığı için bugün hakim karşısındaydı. Gazeteci Ünker hakkında eski Başbakan Binali Yıldırım ve oğullarına “iftira ettiği” iddiasıyla dava açılmıştı.

10:51 07 Eylül 2018 Cuma
Alman gazetesi: Yargılamalar gazetecileri susturmak için!
Cumhuriyet muhabiri Pelin Ünker, “Paradise Papers” haberini yaptığı için bugün hakim karşısındaydı. Gazeteci Ünker hakkında eski Başbakan Binali Yıldırım ve oğullarına “iftira ettiği” iddiasıyla dava açılmıştı.

Cumhuriyet gazetesi, Süddeutsche Zeitung gazetesinin ele geçirdiği “Cennet Belgeleri”ni Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) aracılıyla eş zamanlı yayımlamıştı.

Alman Süddeutsche Zeitung mahkemelik olan gazeteci Ünker ile yaptığı görüşmeleri ve onun gazeteciği konusunda bir makale yayımladı. Gazeteci Ünker’in suçsuz olduğuna dikkat çeken Alman gazetesi, yargılanmanın gazetecileri susturma amacıyla yapıldığını yazdı.

Dört gazetecinin ortak imzasıyla yayımlanan yazı şöyle başlıyor:


“Ana kapıda metal bir çit, üzerinde çelikten tel örgüler, ardından kontroller ve sonunda giriş kapısındayız. İstanbul Şişli’deki Cumhuriyet Gazetesi bürosu adeta bir kale. Cumhuriyet halkın egemenliği anlamına geliyor. 1924 yılında kurulan gazete, kurulduğu yıldan bugüne dek seküler devlet anlayışının savunuculuğunu yaptı. Pelin Ünker 10 yıl önce Cumhuriyet Gazetesi’ne katıldı. Başka yerde de çalışmak istemedi.

Süddeutsche Zeitung uluslararası ‘Panama Belgeleri’ araştırmasını yaptığı sırada, 34 yaşında olan Ünker, ‘Cennet Belgeleri’nin ifşa edilme sürecinde başından sonuna kadar bizimle birlikte yer aldı. Genç gazeteci, belgelerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arkadaşlarından, yakın çevresine kadar, eski eş dostları hatta damadı Berat Albayrak ile bağlantısını ortaya koydu. Albayrak ve Türkiye eski Başbakanı Binali Yıldırım gazeteci hakkında dava açılması talebiyle şikayetçi oldu. Burada söz konusu olan haberin içeriğinin hatalı olması değil, tersine eleştiri yapanların, İnsan haklarını savunanların susturulması.”

Yazıda, Pelin Ünker ile daha önce yapılan görüşmeyle ilgili izlenimlerin yer aldığı yazı özetle şöyle:

“Pelin Ünker, Cumhuriyet Gazetesi’nin giriş kısımda bulunan odada yuvarlak bir masada oturuyor. Buradaki mobilyalar, gazetenin kuruluş yıllarına ait, duvarda asılı siyah beyaz fotoğraflarda en güzel zamanlara tanıklık etti. Ünker, masadaki çay bardağını karıştırmıyor. Erdoğan’ın yakın çevresi konusunda yaptığı araştırmaları paylaşmada zamanı az olduğu için severek anlatmayı tercih ediyor. Ünker, 2017 Kasım ayında eski Başbakan Binali Yıldırım’ın çocuklarından Erkan ve Bülent Yıldırım’ın Malta Adaları’nda bir çok firmaya ortak olduğunu ve mal varlığının olduğunu yazdı. Süddeutschen Zeitung ciddi bir şekilde yararlandığı belgelerin temin edilmesinde yardımcı oldu.

Gazete, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler (ICIJ) ağı üzerinden yaklaşık 13,4 milyon belge paylaştıklarını hatırlattı. Bunlar arasında Nike, Apple, Uber ve Facebook gibi büyük şirketlerin hangi yöntemlerle vergi kaçırdıklarına yer verdi. Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğullarının Malta’da Hawke Bay Marine Co. Ltd ile Black Eagle Marine Co. Ltd adlı şirketlerine dikkat çekti.

Hem Alman vatandaşları için hem de Türk vatandaşları için Malta’da şirket sahibi olmak yasa dışı bir şey değil. Fakat Malta’da işlerin nasıl döndüğünü Avrupa açıkladı. Firmalar, kazançlarını Malta’da açıkları yavru şirketlere aktarıyor, sanki orada gerçekten de firmalarda çalışma yapılıyor. Orada firmalar gelirlerinin çok altında vergi ödüyor. Cumhuriyet Gazetesi kasım ayında Ünker’in ‘Cennet Belgeleri’ makalesini yayınladığında, eski Başbakan Yıldırım, ‘Denizcilik sektörü küresel bir iş. Bir algı oluşturmaya çalışıyorlar, gizlimiz saklımız yok. Hayatım boyunca denizcilikle uğraştım, gemi işletmeciliği yaptım. Siyasete başlayınca da işlerimi evlatlarıma bıraktım ’açıklamasını yapmıştı. Fakat Ünker’in yayınladığı belgelerde Yıldırımın oğlu Erkan hiç de babasının nasihatlerini dikkate almadığı görülüyor.

BERAT ALBAYRAK, IRAK PETROLÜNÜ IŞİD ELİYLE DOLAŞIMA SOKTU

Sonraki günlerde Ünker’in yayınladığı yazıda, sadece bir kaç ay öncesinde yedi milyon dolar tutarındaki bir paranın devlet direktifiyle Malta’daki bir firmaya aktarıldığı anlaşıldı. Adresler aynı kapıyı gösteriyordu. Erkan’ın İstanbul’da kullandığı adres ile Malta’daki şirketi olan Nova Warrior Firması’nın adresi aynıydı. Binali Yıldırım ile oğulları, gazete, gazeteciler ve onların meslektaşları hakkında iftiraya maruz kaldıkları iddiasıyla şikayette bulundu. Yıldırım ile oğulları, Ünker hakkında 500 bin TL manevi tazminat talebinde bulunuyor. Yıldırım ailesi, gazetemizin konuyla ilgili yönelttiği soruları yanıtlamadı. Yıldırım’dan başka bir kişi daha Ünker hakkında dava açtı: Ekonomi ve Hazine Bakanı Berat Albayrak. En önemlisi de belki Erdoğan’ın damadı olması. O Erdoğan’ın veliahttı sayılır. Öyle anlaşılıyor ki Erdoğan onu kendi oğlu olarak değil kendisinin yerine geçecek bir isim olarak görüyor. 2016 yılında Wikileaks bağlı platformlar, Albayrak ile ilgili binlerce e-mail yayınlandı. Belgelerde, Albayrak’ın Irak petrolünü yasa dışı bir şekilde IŞİD eliyle dolaşıma soktuğu yönünde iddialar ortaya atıldı.”
 

Son güncelleme: 10:51 07.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı