• Turkhane Logo

İnternete RTÜK eliyle sansür geliyor: ‘Muhalif basına son neşter'

Televizyon ve gazetelerin ardından dıra internete sansüre de geldi. Gerçi önceleri de ara sıra sansüre şahit olsak da bu kez büyük boyutlu ve kalıcı bir sansür kapıda...

17:06 10 Şubat 2018 Cumartesi
 İnternete RTÜK eliyle sansür geliyor: ‘Muhalif basına son neşter'
Televizyon ve gazetelerin ardından dıra internete sansüre de geldi. Gerçi önceleri de ara sıra sansüre şahit olsak da bu kez büyük boyutlu ve kalıcı bir sansür kapıda...

Meclise sunulan torba yasa tasarısında geçiyor bu plan.
 
İnternet üzerinden yayın yapan kurum ve kuruluşlar, artık RTÜKten lisans almak zorunda olacak. Bununla da sınırlı değil düzenleme. RTÜK ayrıca bu yayınları denetleyecek ve istediği gibi kapatma, karartma ve yayın durdurma cezası verebilecek.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, düzenleme ile internetteki yayınlara sansür değil, sınırlama getirileceğini ifade ediyor. Hükümet düzenlemenin ‘sansür’ olmadığını savunsa da, muhalefetin son sesi olan internete de kilit vurulacağı söyleniyor bu düzenleme ile birlikte.

 
Peki, tam olarak hangi platformlar ve haber sitelerinin etkilenmesi muhtemel bu yasa ile birlikte?
 
Netflix, YouTube ve BluTV gibi internet üzerinden yayın yapan dijital platformlarla birlikte muhalif çizgide yayın yapan bağımsız haber portalları asıl hedefte gözüküyor.
 
OHAL döneminde kurulan ve sosyal medyada yüz binlerce takipçisi bulunan bağımsız gazetecilik platformları da yine RTÜK kurallarına bağlanacak.
 
DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’a konuşan internet habercileri ise kaygılı. söz konusu düzenlemeyi tek sesli medya oluşturmak için atılmış son adım” olarak değerlendiriyor.
 
Tüm platform işletmecilerine RTÜKten yayın iletim yetkisi alma zorunluluğu getiriliyor yeni yasayla. Lisans almayan veya lisansı iptal edilen kuruluşların yayınları ise sulh ceza hâkimliği tarafından engellenebilecek.
 
Öncelik, cinsellik ve şiddet içerikli yayınlara engelleme getirilmesi…
 
Youtube ve Netflix Türkiye ofisleri konu hakkındaki sessizliğini koruyor.
 
Sosyal medya kanalları üzerinden yayın yapan Webiztv Editörü Sabiha Temizkan, “OHAL döneminde onlarca gazete, radyo ve televizyonun kapatılması sonrasında internette yeni bir mecra oluştu. Şimdi hükümet bu mecrayı da kontrol altına almak istiyor” görüşünü dile getiriyor ve ekliyor:
 
“Biz haberciler olarak kaygılıyız. Ana akımın durumu ortada. Şimdi bizleri de RTÜK tehdidi ile susturmak istiyorlar. Ancak bu çağda, bir cep telefonu ve internet bağlantımız olduğu sürece bağımsız habercilik de yaşamaya devam edecek.”
 
Diyarbakır merkezli yayın yapan 1HaberVar.net kanalı editörü ve programcısı İbrahim Aslan da, “Bu lisansları muhtemelen büyük miktarlarda para karşılığında verecekler. Bizim gibi kanalların böyle bir maddi gücü olmadığı için de daha ilk baştan sesimizi kısmış olacaklar” diyor. Aslan’a göre, aslında bu düzenleme muhalif basını susturmak için atılmış son adım”...

Son güncelleme: 17:06 10.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı