• Turkhane Logo

‘Sadece AK Parti'den kopanların kuracağı bir partiden sonuç alınamaz’

​AKP’nin 23 Haziran İstanbul seçimlerinde aldığı ağır yenilgiye ilişkin gelen eleştiriler devam ediyor.

12:38 03 Temmuz 2019 Çarşamba
‘Sadece AK Parti'den kopanların kuracağı bir partiden sonuç alınamaz’
​AKP’nin 23 Haziran İstanbul seçimlerinde aldığı ağır yenilgiye ilişkin gelen eleştiriler devam ediyor.



Bir yandan da seçimin ardından AKP’nin içerisinden çıkacağı bilinen küskünler Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı yeni parti çalışmaları siyasetin gündeminde.

Eski AKP’li Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKP’li küskünleri kuracağı partiler için “Sadece AK Partiden kopanların kuracağı bir partiden de sonuç alınamaz. Çok daha geniş uzlaşmalara ihtiyaç var” dedi.


Günay, RS FMde yayınlanan Yavuz Oğhandan Bidebunudinle programına konuştu.

23 Haziran seçim sonuçlarının AKP’nin 17 yıllık serüveninin inişe doğru geçtiğini gösterdiğini belirten Günay, AK Parti ya yeni bir duruş sergileyecek ya da içinden eleştirel sesler yükselecek. Bu sesler eskiden olduğu gibi bastırılırsa dışarıya taşacak. Mutlaka siyasette yeni bir dönem yaşayacağız” dedi.

Bir siyasi parti için en doğru olanın sağlıklı bir durum değerlendirmesi yapmak ve yeni tavırların geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Günay, “AK Parti 2011den itibaren bu alanı yitirdi. Bir tek adam egemenliği hakim oldu. Farklı seslerin, itirazların bastırıldığı, itiraz etme ihtimali olanların uzaklaştırıldığı bir yapı oluştu. Bu yapı parti olmaktan çıktı, bir işletmeye döndü. Bu yapının kendini revize etmesi çok zor. İçtenlikli bir özeleştiri ve yeniden düzenleme yapması mümkün değil” diye konuştu.

AKP içerisinden çıkacak yeni parti çalışmalarına ilişkin de konuşan Günay, İnsanlar buradan çıkarak sağlıklı bir çözüm istiyorlarsa yeni arayışlar dillendirmek ve cesaretle bu arayışı ete kemiğe büründürmek göreviyle karşı karşıyalar. Bugün AK Partinin birçok politikası toplum tarafından eleştiriliyor. Bu alanlardan herhangi birinde özel bir defonuz, sorumluluğunuz, yanlışta payınız varsa bu önünüze koyulur. Siyasete savunma ile başlarsanız bir yere varamazsınız. Yola çıkmaya niyetli arkadaşlar bu soruların kendilerine sorulacağını göze alarak yola çıkmalılar” dedi.

Geç kalınmış olsa da yanlışa karşı çıkmanın bir erdem olduğunu, bir imkân yakalandığında hamle yapmak gerektiğini belirten Günay, şunları söyledi:

AK Partinin tek adam çerçevesinde olan yönetimini eleştirmek değil de alkışlamayı tercih edenler ulufeye boğuluyorlar. Yüksek İstişare Kurulları, bankaların yönetim kurullarında görevler elde ediyorlar. Eleştirmeyi tercih etmek geç de kalınsa doğru bir tavırdır. Siyaset açıklıkla yapıldığı zaman daha başarılı olunacak bir iştir. Geçmişten bu yana AK Parti içinde, bugün eleştirel tavırları olan arkadaşlarımızın, toplumun kendinden beklediğinin aksine daha farklı, içe kapalı tavırları oldu. Özel mekanlarda eleştirilerini söyleyip, kamuyla paylaşmadılar.

Kritik bir eşiğe geldik. Türkiyede yeniden çoğulculuğa, birleştiriciliğe, hukuk devletine dönme ihtiyacı var. Kim katkı yapacaksa ortaya çıksın. Türkiyeyi şeffaflıktan, kurumsal yönetimden uzaklaştıran bu modeli kim eleştiriyorsa bırakalım eleştirsin.

Günay, yeni kurulacak bir partinin yeni misyonlarla yola çıkması gerektiğini ifade etti ve şöyle dedi:

Yola çıkacak olan yeni siyasi hareketler AK Partinin yarım bıraktığı işleri tamamlamak gibi bir misyonla yola çıkarsa sonuç alamaz. Mesele AK Partinin restorasyonu ya da revizyonu değil. Sadece AK Partiden kopanların kuracağı bir partiden de sonuç alınamaz. Olsa olsa İYİ Parti kadar sonuç alınabilir. Çok daha geniş uzlaşmalara ihtiyaç var.

Günay, Erdoğan için “Güçlü görüntüsünün arkasında siyasi tarihinin en güçsüz, en çaresiz dönemini yaşıyor ifadesini kullandı.

Son güncelleme: 12:38 03.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı