• Turkhane Logo

Reform paketi boş çıkınca Erdoğan ‘sivil anayasa’ kozunu sürdü

2007 yılından 2013 yılına kadar kamuoyunu sivil anayasa ile meşgul edip uzlaşılan maddeleri rafa kaldıran AKP, birkaç aydır gündemde olan reform paketinin de boş çıkması sonrası sivil anayasayı yeniden gündeme getirdi.

10:26 02 Şubat 2021 Salı
Reform paketi boş çıkınca Erdoğan ‘sivil anayasa’ kozunu sürdü
2007 yılından 2013 yılına kadar kamuoyunu sivil anayasa ile meşgul edip uzlaşılan maddeleri rafa kaldıran AKP, birkaç aydır gündemde olan reform paketinin de boş çıkması sonrası sivil anayasayı yeniden gündeme getirdi.

 

AKP’nin aylardın gündemde tuttuğu ve taslağı ortaya çıkan reform paketi boş çıktı. Reform paketinin hızla gündemden düşmesi sonrası AKP yeni koz olarak sivil anayasayı yeniden gündeme getirdi. Ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasadaki kırmızı çizgisi başkanlık…

BAKAN GÜL: HEYECAN VERİCİ BİR MÜJDE!


AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yakında yeni anayasa için harekete geçilebileceğini söyledi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den konuya ilişkin açıklama geldi. Adalet Bakanı Gül konuya ilişkin olarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni anayasa vurgusu hepimiz için heyecan verici bir müjdedir. Hukuk reformumuzun temel hedeflerinden yeni, sivil, demokratik anayasayı hayata geçirmek, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras olacak” ifadelerini kullandı.

ANAYASAYI TARTIŞMANIN VAKTİ GELDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı basın toplantısında Türkiye’nin tekrar anayasayı tartışmasının vaktinin geldiğini belirterek, “Türkiye’de sorunların kaynağının 1960’dan beri darbeciler tarafından yapılan anayasalar olduğu ortadadır. Bunun için daha önce yeni bir anayasa girişiminde bulunmuştuk. Anayasa çalışması milletin gözü önünde ve tüm temsilcilerinin katılımı ile olmalıdır ve milletin takdirine sunulması gereklidir. Ülkemizin bu fırsatı kaçırmasından üzgünüz” dedi. Erdoğan, “Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz” dedi.

AKP’NIN KIRMIZI ÇİZGİSİ BAŞKANLIK

AKP’nin yeni anayasa taslağındaki detayları AKP’ye yakınlığı ile bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi köşesinden paylaştı. Selvi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sivil anayasa ile ilgili iki kırmızı çizgisinin bulunduğuna dikkat çekerek, bunları “Biri, Cumhurbaşkanlığı Hükumet sistemi diğer ise üniter yapı” diyerek açıkladı.

PAKET BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

128 kanunda değişiklik öngören reform paketi kamuoyu ile paylaşıldı. Reform paketi ile ilgili açıklama yapan AKP’li Cahit Özkan, “Başta insan hak ve özgürlüklerinin korunmasını hedef alıyor. Yine hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık, makul yargılanma usulü getiriliyor. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da bile olmayan Türkiye’de yaşayan gayrimüslim ya da farklı din ve inançta olan vatandaşlarımızın kendileri için kutsal sayılan ve ayinlerinin, bayramlarının olduğu günlerde resmi tatil getiriyoruz. Kadın, yaşlı, engelli, çocuk bunların özellikle pozitif ayırımcılıklarla korunmasına yönelik engelleri kaldıracağız” dedi. Özkan’ın açıklamaları birçok kronik sorunun bulunduğu yargı sistemi ve işleyişiyle ilgili düzenleme bekleyenleri pek de memnun etmedi.

AKP ANAYASA İLE GÜNDEMİ 6 YIL MEŞGUL ETTİ

AKP, sivil anayasayı daha önce de gündeme getirdi. 2007 yılında kamuoyuna duyurduğu sivil anayasa taslağı ile süreci başlatan AKP, sivil anayasa yapacağı vaadiyle gittiği 2011 seçimlerinde yüzde 50 oy alarak 327 vekil çıkarmayı başardı. Seçimlerin ardından kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 2013 yılında ise dönemin AKP’li TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun başkanlığını yürütmesinin faydası kalmadığını siyasi partilere bir mektupla bildirmesiyle komisyon fiilen dağıldı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 60 madde üzerinde uzlaşırken, muhalefetin bu maddelerin Meclis’ten geçmesi talebi AKP tarafından kabul görmedi.

Son güncelleme: 10:26 02.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı