• Turkhane Logo

Usta yönetmen Ertem Göreç hayatını kaybetti

Türkiye'de işçi sınıfının mücadelesini anlatan ilk film olan "Karanlıkta Uyananlar"ın yönetmeni Ertem Göreç hayatını kaybetti.

17:57 12 Mart 2021 Cuma
Usta yönetmen Ertem Göreç hayatını kaybetti
Türkiye'de işçi sınıfının mücadelesini anlatan ilk film olan "Karanlıkta Uyananlar"ın yönetmeni Ertem Göreç hayatını kaybetti.


Türkiyede işçi sınıfının mücadelesini anlatan ilk film olan Karanlıkta Uyananlar ve Otobüs Yolcuları gibi toplumsal gerçekçi filmleriyle 60lı yılların sinemasında unutulmaz izler bırakan yönetmen Ertem Göreç 89 yaşında hayatını kaybetti.

Göreçin ölüm haberini alan meslektaşları ve siyasetçiler, üzüntülerini dile getirdi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Ertem Göreç’i yitirdik. Karanlıkta Uyananlar filmi ile sinemamıza ilk işçi filmini kazandıran değerli sanatçımıza Allah’tan rahmet, sevenlerine ve sinema dünyasına baş sağlığı dilerim.

Sanatçı Orhan Aydın Ahhh canım Ertem Göreç (film yönetmeni) ahhh..yıldızlar yoldaşınız olsun... ifadelerini kullandı.

TÜRK SİNEMASININ HAFIZALARINDAN BİRİYDİ

Sinema yazarı Barış Saydam Ertem Göreç dün gece vefat etmiş. Herkes yönetmenliğini bilir Ertem hocanın ama Türk sinemasının hafızalarından biriydi. Tüm sektörü, Yeşilçam kültürünü, dönemi dinleyecek kimsemiz kalmiyor yavaş yavaş... Bir dönem tamamen kapanıyor dedi.

UNUTULMAZ FİLMLER USTASI

Sanatçı Bedri Baykam şu ifadeleri kullandı:

Sinemamızın duayen büyük yönetmeni, unutulmaz filmler ustası, güzel insan, değerli abim, canım kardeşim, tenis çift partnerim sevgili Ali Göreç’in babası, eski milli basketbolcu,dünyanın en güzel kalplerinden Ertem Göreç’i maalesef dün kaybetmişiz. Başımız sağ olsun, acımız büyük

Oyuncu Macit Koper ise, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

Ertem Göreç.. Yeşilçamı da karanlıktan uyandıranlardan biriydi.. o da ışıklara yürüdü, alkışlarla..

ERTEM GÖREÇ KİMDİR?

1931 Bursa doğumlu olan Ertem Göreçin ilk yönettiği film 1959 yılında çekilen Kanlı Sevda oldu.

Ertem Göreç 1961de, senaryosunu Vedat Türkalinin yazdığı toplumsal gerçekçi film Otobüs Yolcularını yönetti. Filmin başrollerinde Ayhan Işık, Türkan Şoray, Senih Orkan, Atıf Kaptan, Reha Yurdakul, Avni Dilligil ve Suphi Kaner oynarken, filmin özgün müziklerini ise Yalçın Tura ve Ruhi Su yaptı.

1964 yılında ise Göreç Türkiyede ilk işçi ve grev filmi olan Karanlıkta Uyananların yönetmenliğini üstlendi. Senaryosu Vedat Türkaliye, yapımı Lütfi Akad ve Beklan Algana olan filmde Fikret Hakan, Ayla Algan, Beklan Algan, Tülin Elgin, Kenan Pars, Mümtaz Ener ve Hüseyin Kutman rol aldı.

Ertem Göreçin Pamuk Prenses ve 7 Cüceler adlı filmi ise Türkiyede fantastik sinemanın ilk örneği sayılmakta.

Son güncelleme: 17:57 12.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı