• Turkhane Logo

Jean-Paul Belmondo, 88 yaşında hayatını kaybetti

Sinemanın iz bırakan aktörlerinden Jean-Paul Belmondo, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

17:59 06 Eylül 2021 Pazartesi
Jean-Paul Belmondo, 88 yaşında hayatını kaybetti
Sinemanın iz bırakan aktörlerinden Jean-Paul Belmondo, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Fransa ve dünya sinemasının unutulmaz aktörlerinden Jean-Paul Belmondo, 88 yaşında hayatını kaybetti. Belmondo’nun ölüm haberini avukatı duyurdu.

9 Nisan 1933’te Fransada Parisin batısında bir banliyö olan Neuilly-sur-Seine’de dünyaya gelen ünlü aktörün Sicilya kökenli olan babası Paul Belmondo, tanınmış bir heykeltıraştı. Jean-Paul lise yıllarında sanattan çok futbol ve boksla ilgilendi. Yirmi yaşına geldiğinde oyunculuk ilgisini çekmeye başladı.


Belmondo’nun adı 1960larda ortaya çıkan Yeni Dalga sinema akımı ile birlikte duyuldu. Sosyalist yönetmen Jean-Luc Godardın imzasını taşıyan 1960 yapımı Serseri Aşıklar, Belmondonun bu dönemde rol aldığı önemli filmlerden biriydi. Sanat filmleriyle başlayan kariyeri, aksiyon komedi filmleri ile devam etti. Belmonda aksiyon filmlerinde hiç dublör kullanmamasıyla biliniyordu.

Fransız sinemasında önemli bir yere sahip olan Belmondo, 1963 yılında Fransız Oyuncular Birliği başkanlığına seçilmişti.

Belmondo, 1988 yılında Claude Lelouchun yönettiği Itinéraire dun Enfant Gatéteki rolü ile kendisine layık görülen En iyi oyuncu ödülünü, bu ödülün heykelciğini tasarlayıp kendi adını veren heykeltıraş Césarın bir zamanlar Belmondonun heykeltıraş olan babasının eserlerini karalaması nedeniyle reddetmişti.

Aktör, Fransızların en büyük onur nişanı olan Legion dHonneur ile de ödüllendirilmişti.

Son güncelleme: 17:59 06.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı