• Turkhane Logo

Ferhan Şensoy'a göre ülkenin en büyük derdi: Ayıptır söylemesi, ülkeyi yönetenler!

Usta sanatçı Ferhan Şensoy, "Türkiye’nin koronavirüs dışında en büyük derdi nedir?" şeklindeki soruya, "Ayıptır söylemesi, ülkeyi yönetenler!" yanıtını verdi.

14:55 24 Mart 2021 Çarşamba
Ferhan Şensoy'a göre ülkenin en büyük derdi: Ayıptır söylemesi, ülkeyi yönetenler!
Usta sanatçı Ferhan Şensoy, "Türkiye’nin koronavirüs dışında en büyük derdi nedir?" şeklindeki soruya, "Ayıptır söylemesi, ülkeyi yönetenler!" yanıtını verdi.


Usta sanatçı Ferhan Şensoy, pandemide sanatçıların yaşadıklarına değindi, muhalif sanatçıların hedef alınmasına tepki gösterdi.

Cumhuriyetten Öznur Oğraş Çolaka konuşan usta sanatçı, sanatçılara yönelik baskıya ilişkin, Ben Ayfer Feray Tiyatrosu’ndayken Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üstünde kırk tiyatro vardı. Şimdi sadece Ortaoyuncular var Ses-1885’te. Geçmişte de tiyatro ve genel anlamda sanat birçok baskıyla, sansürle karşılaştı. Benim tiyatrom yakıldı, gece bekçisi hayatını kaybetti. O an orada bulunmaktan başka kabahati yoktu. Korkunç bir şeydi. Yine de işlerin hiçbir dönem bu kadar pespayeleştiğini görmedim. Metin Akpınar’ı gözaltına almak nedir? Müjdat Gezen’i sorgulamak nedir? Bu çaresizliktir, korkudur! Ayıptan da öte ayıptır! ifadelerini kullandı.


MUHALEFETİN HER TÜRLÜSÜNDEN KORKUYORLAR

Neden bu kadar sanattan korkuyorlar? sorusuna Şensoy, şu yanıtı verdi:

Korkmamaları için somut bir sebep yok. Sanatçı muhalif olur. Bunu daha önce de söylemiştim; benim dünya görüşümde yandaş sanatçı diye bir kavram olamaz. Ferhangi Şeyler’de sataşmadığım lider yok. Oto-sansür sevmem, sahnede dilimin kemiği yoktur. Yıllarca Özal’a demediğimi bırakmadım. Demirel’e, Deniz Baykal’a... Birçoğu gelip oyun izlediler, gülerek ayrıldılar. Erdal İnönü gizli gizli bilet alıp izlerdi, 500 koruması falan yoktu. İnsanın gelişmişlik düzeyini gösteren önemli unsurlardan biri de kendisiyle ilgili şakalara, eleştirilere karşı tavrıdır. Biz, bugün aşağılık kompleksiyle boğuşan siyasilerle uğraşıyoruz. Muhalefetin her türlüsünden korkuyorlar, muhalif izleyicimiz de buna dahil.

Şensoy, Bu pandemi sürecinde devletin sanata ve sanatçıya yeterli desteği verdiğini düşünüyor musunuz? sorusuna, Devlet yardımından muaf bir tiyatroyuz biz. Devletin gıdım yardımına gerek yok. İzleyicimiz yalnız bırakmaz bizi cevabını verdi.

Türkiye’nin koronavirüs dışında en büyük derdi nedir? şeklindeki soruya usta sanatçı, Ayıptır söylemesi, ülkeyi yönetenler! dedi.

Son güncelleme: 14:55 24.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı