• Turkhane Logo

Emine Sevgi Özdamar, 2022 Georg Büchner Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu

Almanya'nın edebiyat dalındaki önemli ödüllerinden Georg Büchner Ödülü'nün bu yıl yazar Emine Sevgi Özdamar'a verileceği açıklandı.

16:48 09 Ağustos 2022 Salı
Emine Sevgi Özdamar, 2022 Georg Büchner Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu
Almanya'nın edebiyat dalındaki önemli ödüllerinden Georg Büchner Ödülü'nün bu yıl yazar Emine Sevgi Özdamar'a verileceği açıklandı.



Aralarında önemli isimlerin bulunduğu şairler, sanatçılar, aktörler ve şarkıcılara 1951den itibaren Alman Dil ve Şiir Akademisince verilen ödül, Özdamara 5 Kasımda Darmstadtta düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Federal Hükümet Kültür ve Medya Komiseri, Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı ile belediyeden birer temsilcinin katılımıyla Alman Dil ve Şiir Akademisi Yürütme Komitesince Büchner Ödülüne layık görülen Özdamar, 50 bin avro para ödülünün de sahibi olacak.


Komite tarafından yapılan açıklamada, 30 yılı aşkın süredir roman, öykü ve oyunlarıyla Alman edebiyat sahnesini zenginleştiren seçkin yazar Özdamara Alman dili ve edebiyatının bu ödülünün layık görüldüğü belirtildi.

10 Ağustos 1946 Malatya doğumlu yazar Emine Sevgi Özdamarın daha önce aldığı çok sayıda uluslararası ödülü bulunuyor.

EMİNE SEVGİ ÖZDAMAR KİMDİR?

Emine Sevgi Özdamar, 1946 yılında Malatyada doğdu. Bursa ve İstanbulda yaşadıktan sonra 1965 yılında iş gücü göçü kapsamında Almanyaya gitti. Berlinde bir fabrikada işçi olarak çalışırken tiyatro kurslarına katıldı. Doğu Berlinde tiyatro oyunlarında rol aldı. Daha sonra Batı Almanyada, Fransada ve Türkiyede tiyatro gruplarına katıldı. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra Almanca roman, öykü, tiyatro oyunları ve senaryolar kaleme aldı. Almanyada çok sayıda ödül alan ilk romanı Hayat bir kervansaraydır, iki kapısı vardır, birinden girdim, diğerinden çıkıyorum Türkçeye de tercüme edildi. Yazarın çok ödüllü romanı Ein von Schatten begrenzter Raum (Gölgelerle sınırlı alan) geçen yıl yayımlandı.

Son güncelleme: 16:48 09.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı