• Turkhane Logo

Ahmet Say yaşamını yitirdi

Müzikolog Ahmet Say hayatını kaybetti. Oğlu Fazıl Say vefat haberini "Babamı kaybettik. Üzüntüm sonsuz" cümleleriyle duyurdu.

19:19 10 Mayıs 2022 Salı
Ahmet Say yaşamını yitirdi
Müzikolog Ahmet Say hayatını kaybetti. Oğlu Fazıl Say vefat haberini "Babamı kaybettik. Üzüntüm sonsuz" cümleleriyle duyurdu.


Çeşitli ödüller kazanan beş edebiyat eserinin ve konservatuvarlar ile üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulan müzik kitaplarının yazarı Ahmet Say, yaşamını yitirdi.

Oğlu Fazıl Say, Ahmet Say’ın vefatını sosyal medyadan şu cümlelerle duyurdu:


“Babamı kaybettik. Üzüntüm sonsuz. Ahmet Say, Türkiyenin en değerli aydınlarından biriydi, tüm müzik ve edebiyat çevresinin de başı sağolsun. 86 yıllık ömründe ne çok eser bıraktı. Ve çok özel çok güzel bir baba oğul ilşkisidir, son anına kadar. Başımız sağ olsun…”

1935 yılında İstanbul’da, Kadıköy’de doğan Say, küçük yaşta piyano eğitimine başladı. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitiren Say, 1946’da İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi. 1950’de konservatuvarı terk etti. 1954 yılında basın-yayın eğitimi almak için Almanya’ya gitti. Türkiyeye döndüğünde Bingöl’de üç yıl öğretmen, halk eğitimcisi ve folklorcu olarak çalıştı. Bu dönemde türkü, ağıt ve masallar derledi, halk dansları toplulukları kurdu ve çocuk toplulukları yetiştirdi.

1967’de Türk Solu dergisinin yazı işleri müdürü olan Say, 12 Mart darbesi döneminde 17 ay hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra Kocakurt romanını yazdı (1976). 1977’de ise Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile aylık Türkiye Yazılarını çıkarttı. 1980’den başlayarak kendisini bütünüyle müzik yazarlığına verdi.

Son güncelleme: 19:19 10.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı