• Turkhane Logo

1700 yıllık Kybele heykeli yeniden Türkiye'de

Tarih öncesi dönemlerde bolluğun ve bereketin sembolü olduğuna inanılan " Kybele heykeli, yaklaşık 60 yılın ardından Türkiye'ye geri getirildi.

17:03 13 Aralık 2020 Pazar
1700 yıllık Kybele heykeli yeniden Türkiye'de
Tarih öncesi dönemlerde bolluğun ve bereketin sembolü olduğuna inanılan " Kybele heykeli, yaklaşık 60 yılın ardından Türkiye'ye geri getirildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığının Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Kybelenin 60 yılın sonunda doğduğu topraklara döndüğü ifadelerine yer verildi:
  Bin 700 yıllık ana tanrıça #Kybele Türkiye yolunda!

Tarih öncesi dönemlerden beri bolluğun, bereketin sembolü ve koruyucusu olduğuna inanılan ana tanrıça “Kybele Heykeli” yaklaşık 60 yıl sonra doğduğu topraklara dönüyor.


12 Aralık 2020

Ayrıntı https://t.co/glMhmmzwjO pic.twitter.com/hVCxuKas5S — T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (@TCKulturTurizm) December 10, 2020

Bakanlıka göre 60 yıl önce Türkiyeden kaçak yollarla çıkarılarak İsraile götürülen heykel, nihai olarak ABDye götürüldü.

Uzmanlar, heykelin 3. yüzyıla ait olduğunu söylüyor.

Bugün THYye ait Turkish Cargo tarafından ABDden İstanbula getirilen heykeli İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmeye başladı.

Müzedeki basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, 1960lı yıllardan beri ülkesinden uzak kalmış olan Kybele Heykeli artık ait olduğu topraklarda, kendi evindedir. Eserin iade süreci bir İsrail vatandaşının, 2016 yılında Roma Dönemine ait bir Kybele Heykelini yurtdışına ihraç edebilmek için kendi ülkesinin makamlarından izin talebinde bulunması ve İsrail makamlarının, eserin fotoğrafını ülkemize ileterek kökeni hakkında bilgi talep etmesiyle başlamıştır. Değerli mesai arkadaşlarıma titiz çalışmaları için buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. dedi.

Kybele, daha sonra Afyonkarahisara yeni yapılacak müzeye taşınacak.

Sideropolisli Asklepiadesin Oniki Tanrı Anaya sunduğu, bir adak heykeli olarak bilinen Kybelenin yazıt bölümünde, Hermeiosun oğlu Sideropolisli Asklepiades adağı Oniki Tanrı Anaya dikti ifadesi yer alıyor.

Anadolu Ajansının haberine göre Türkiyeden kaçak yollarla İsraile ulaşan Roma dönemi eseri Kybele, burada bir İsrail vatandaşı tarafından satın alındı.

Yurt dışına çıkarmak üzere 2016da İsrail makamlarına başvuruda bulunan ve eseri elinde bulunduran kişi, heykelin Anadolu kökenli olduğunu beyan etti.

İsrail makamlarının eser fotoğraflarını Türkiyeye iletmesiyle takibe başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, eser ABDye ulaşmak üzereyken Anadolu kökenli olduğunu bildirdi.

Eser sahibinin heykeli bir müzayede evi aracılığıyla satmak istemesi üzerine Bakanlık ABD makamlarından bu satışın durdurulmasını talep etti.

Eseri elinde bulunduran kişi, bu takibin ardından kendi malı olduğunu beyan ettiği heykele iyi niyetli bir alıcı olarak sahip olduğunu belirterek ABDde dava açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiyenin New York Başkonsolosluğu Kybelenin iadesi konusundaki karşı iddialarını mahkemeye taşıdı.

Eserin, 1964te Afyonkarahisarda yapılan bir yol çalışmasında bulunduğu belirtildi.

Bilimsel kanıtlar ve eserin ortaya çıkarıldığı yıllarda bölgede yaşayan görgü tanıklarının ifadeleri ile Afyonkarahisardaki kaçakçılık olaylarına ilişkin belgeler, eserin Türkiyeye ait olduğunu doğruladı.

Türkiyenin hızlı ve titiz takibi sonucu, ABDde dava görülmeye başlamadan eser sahibi heykeli uzlaşarak Türkiyeye iade etmeyi kabul etti.

Son güncelleme: 17:03 13.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı