• Turkhane Logo

Yüzde 95 engelli küçük Pınar babasını görmek için her görüşe gittiğinde çıplak aramadan geçirildi

7 yaşında ve yüzde 95 engelli kız çocuğu, çıplak arama skandalının mağduru oldu. Belden aşağısını hissetmeyen ve hala altı bağlanan Pınar Şana, babasını görmek için her görüşe gittiğinde çıplak aramadan geçirildi.

21:54 18 Aralık 2020 Cuma
Yüzde 95 engelli küçük Pınar babasını görmek için her görüşe gittiğinde çıplak aramadan geçirildi
7 yaşında ve yüzde 95 engelli kız çocuğu, çıplak arama skandalının mağduru oldu. Belden aşağısını hissetmeyen ve hala altı bağlanan Pınar Şana, babasını görmek için her görüşe gittiğinde çıplak aramadan geçirildi.


Çıplak arama skandalında Türkiye’nin her yerinden yeni ifşalar gelirken küçük kız çocuklarının bile bu insan hakkı ihlalinin mağduru olduğu ortaya çıktı.

Belden aşağısı tutmayan ve yüzde 95 engelli olduğu raporlarla sabit olan Pınar Şana da 7 yaşında olmasına rağmen defalarca kez çıplak aramaya maruz kaldı.


AYLARCA BABA HASRETİ YAŞADI

Şimdi 11 yaşında olan Pınar’da derin yaralar açan çıplak arama olayı 2018 yılında Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde  gerçekleşti.

Pınar’ın babası Muzaffer Şana kapı komşusunun ifadesi üzerine 8 Mart 2018 yılında Samsun Bafra’da gözaltına alındı.

İlk dokuz ay Pınar babasının cezaevinde olduğunu bilmiyordu.

O’na babasının Bursa’da çalıştığı söylenilmişti. Ancak Pınar’ın baba özlemi ızdıraba dönüşünce annesi, babasının cezaevinde olduğunu söylemek zorunda kaldı.

Anne Elif Şana “Yine bir operasyon olmuştu. Böyle televizyondan izliyorduk. Pınar da gördü. Pınar’a, baban da bu arkadaşlar gibi cezaevine girdi dedim. İnanamadı… Ama benim babam suçsuz ki dedi. Şu anda suçsuzluğunu ispat edemiyoruz. İspat edemediğimizden dolayı belli bir süre babanın orada kalması gerekiyor dedim. Cezaevini çok merak etti. Ben ona cezaevinin nasıl bir yer olduğunu telefonda resimlerle  gösterdim” cümleleri ile kızına ilk kez babasının cezaevinde olduğunu anlattı.

ENGELLİ RAPORUNA RAĞMEN

‘Spina bifida’ adı verilen omurilik açığı ile dünyaya gelen Pınar, aylar sonra babasına cezaevinde de olsa kavuştu.

Ancak bu buluşma çıplak arama sebebiyle kabusa dönüştü. O dönem 7 yaşında olan Pınar her görüşte çıplak aramaya maruz kaldı.

Yüzde 95 engelli olduğuna dair tüm raporları cezaevine sunulan Pınar, belden aşağısını hissetmiyor.

Bu sebeple hala altı bağlanmak zorunda. Üstelik baba Muzaffer Şana cezaevi yönetimi ile bizzat görüşüp kızının durumunu anlattı.

Ancak Pınar her görüşte bezi açılarak defalarca kez çıplak aramanın mağduru oldu.

Anne Elif  Şana “Kızım bak böyle açacaklar, bakacaklar babanın yanına girebilmemiz için” diyerek kızını psikolojik olarak hazırlamaya çalıştı.

Ancak bu insanlık dışı uygulamayı bir türlü kabullenemeyen Pınar “Biz ne yapıyoruz bizi bu kadar arıyorlar“ diyerek aramaya karşı çıksa da sonuç alamadı.

“Kendini saklayarak, utanarak yapmasak olmaz mı?  Bunlar mecburi mi diye hep böyle sorguladı” diyen anne Şana “Çocuğa, kimse sana dokunamaz, diyorsun. Mahremiyeti anlatıyorsun. Cezaevine gidiyorsun ki mahremiyetten eser yok. Her yerini açıyorlar çocuğun. Pınar bir de bezlendiğinden dolayı, bezine… Küçük çocuk olsa, 1-2 yaşında olsa çocuk belki onu anlamayabilir. 7 yaşında bir çocuk, her şeyi biliyor” ifadelerini kullandı.

Yaşadığı ağır travmanın ardından Pınar, babası ile ilk buluşma anında gözyaşlarına boğuldu.

Babasını kapalı görüşte ancak camların ardından görebildi.

O anları acı bir tebessümle hatırlayan baba Muzaffer Şana ise kızının gardiyanlara, saçımı bozmayın babam için yaptım, dediğini anlattı.



PINAR TÜRKİYE’Yİ TERK ETMEK İSTEDİ

Muzaffer Şana 6 yıl 3 ay ceza alarak tahliye oldu.

Baba Şana artık geçici de olsa özgürdü ama Pınar’ın sağlık masraflarını karşılamak için çalışması gerekiyordu.

İş için başvurduğu her kapı “teröristsin” denilerek yüzüne kapandı. Bir gün Pınar, babasına Er-risale filmini hatırlatarak “Baba biz de izlediğimiz o filmdeki gibi yurt dışına çıksak başka ülkelere gitsek, Allah kızar mı bize” dedi. Baba Şana ise “Yok kızım niye kızsın. Sevinir” dedi. Bu konuşmanın ardından Şana ailesi karar aldı ve yurt dışına çıktı.

TEKERLEKLİ SANDALYESİ KIRILDI

Pınar mülteci olarak girdiği topraklarda hayatına devam ediyor.

Yaşadığı en büyük zorluklardan biri ise tekerlekli sandalyesinin kırılmış olması.

Evin içinde ve dışında bir yerden başka bir yere gitmekte oldukça zorlanıyor.

Son güncelleme: 21:54 18.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı