• Turkhane Logo

Tahliye oldu Tarsus Cezaevi işkencelerini anlattı

"Burası Tarsus başka yere benzemez"

11:32 27 Kasım 2017 Pazartesi
Tahliye oldu Tarsus Cezaevi işkencelerini anlattı
"Burası Tarsus başka yere benzemez"

Tarsus T Tipi Cezaevinden tahliye olan Ahmet Sert, tutulduğu 3 ayrı cezaevinde farklı uygulamalara maruz kaldığını belirterek, Tarsus T Tipinde gardiyanların Burası Tarsus ve devletin yeridir. Başka yere benzemez tehdidine maruz kaldıklarını söyledi. 

Örgüt üyesi olmak iddiasıyla 15 ay tutuklu yargılanan Ahmet Sert adlı yurttaş, 16 Kasımda Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tahliye edildi. 3. duruşmasında serbest kalan Sert, İskenderun T ve M Tipi Kapalı cezaevleri ile Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevinde karşılaştığı hak ihlallerini anlattı.

16 Ağustos 2016 tarihinde Eskişehirde gözaltına alınarak tutuklanan Sert, 2 ay Eskişehir H Tipi Cezaevinde tutulduktan sonra İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevine sevk edildiğini söyledi. Sert, Önce beni yeni açılan İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevine koydular. Bir hafta boyunca sigara ve diğer temel ihtiyaçlarım verilmedi. Ayakta sayım dayatmasına maruz kaldım. Bana, seni burada iki gün tutacağız dediler. Ama bir hafta tek kişilik hücrede tuttular. Bir hafta sonra ise İskenderun M Tipi Kapalı Cezaevine koydular dedi. 

PSİKOLOJİK BASKI YAPILIYOR
 
İskenderun M Tipi Cezaevindeki tutukluların sistematik olarak yoğun bir işkenceye maruz kaldığını ifade eden Sert, İlk gittiğimde iki oda da 21 arkadaş vardık. Gardiyanlar bize Koridorda tek sıra halinde yürüyün. Birbirinizle konuşmayın diyerek baskı oluşturuyordu. Bu dayatmalara karşı çıktığımızda ise gardiyanlar provokasyon girişimi içerisine giriyordu. Gece geç saatlerde arama adı altında koğuşları basıp, kitap ve yataklarımızı dağıtıyorlardı. Paramızla kantinlerden aldığımız malzemeler gardiyanlar tarafından fazladır diyerek, el konuluyordu. Gece aramalarında cezaevi birinci müdürü bizimle dalga geçer gibi; Birileri sizin huzurunuzu kaçırıyor. Burada size yemek ve su veriyoruz. Televizyonunuz var. Faaliyet ve atölyelere de çıkıyorsunuz. Daha ne istiyorsunuz? diyordu. Tepki gösterilince ise; Sizi neden dinleyeceğim diyerek, odadan çıkıyordu. O günlerde gardiyanlar sürekli olarak mazgalları açıp bizi gözetliyorlardı. Yattığımızı görünce ise mazgalları şiddetli bir şekilde açıp, kapatıyorlardı diyerek tutukluların maruz kaldıklarını aktardı. 
 
İÇME SUYU PİSLİK AKIYORDU
 
Cezaevinde akan suyun pislik içinde olduğunu aktaran Sert, suyun içilemeyecek kadar kötü olduğunu, içen kişinin ise hastalandığını kaydetti. Sıcak suyun kışın haftada iki yazın ise bir kez verildiğini söyleyen Sert, şöyle dedi: Son günlerde ise bir ay boyunca sıcak suyun yüzünü görmedik. Revirlere çıkarılmıyorduk. Belimden rahatsızlanmama rağmen revire çıkarılmadım. En son iki başgardiyan H.D. ve S.Y. koğuşa geldiler. Onlara durumu ifade ettim. Onlara gerekenin yapılmaması durumunda hukuki işlemlerde bulunacağımı ifade ettim. Hasta arkadaşım İsmail Tanboğa hastanelere götürülüp, getiriliyordu. Ancak hastalığı ile ilgili bir teşhis konulmadı. Son zamanlarda arkadaşımız aşırı derecede kilo kaybına uğradı. 
 
POLİS TUTUKLULARI SORGLUYORDU
 
Cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla sayım aksatma eylemi yaptıklarını aktaran Sert, Hak ihlallerinin düzeltmesi yerine darp edildik ve hakkımızda disiplin soruşturması açıldı. Diş için revire giden arkadaşlarımızın diş çektirmemesi gerekirken, doktor tarafından keyfi bir şekilde tedavi yerine dişleri çekiliyordu. Hastaneye sevk edilen arkadaşlarımıza ise ters kelepçe dayatması uygulanıyordu. Bunu kabul etmeyen arkadaşlarımız tedavi olamıyordu. Dışarıdan kitap alınmıyordu. Polis cezaevine gelerek bazı arkadaşlarımızı cezaevi içerisinde sorguluyordu dedi.
 
BURASI TARSUS BAŞKA YERE BENZEMEZ
 
7 tutuklu ile birlikte 13 Kasımda İskenderun M Tipi Cezaevinden Tarsus T Tipi Cezaevine sevk edildiklerini ifade eden Sert, cezaevi girişinde çıplak arama dayatması ile karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Çıplak aramayı kabul etmedikleri için darp edildiklerini söyleyen Sert, şöyle dedi: Bizi kameranın olmadığı bir odada zorla üstümüzü çıkararak, darp ettiler. Bunun hukuki olmadığını söylediğimizde Bu durum tamamen hukuki dediler. Sonra bir odaya koydular. Oturarak sayım verdik. Gardiyanlar, Sabah gelip size şekil vereceğiz. Şekillerinizi değiştireceğiz dediler. Sabah sayımında ise 7 kişi olmamıza rağmen 40 gardiyan gelip bizi zorla ayağa kaldırıp, sayım aldı. Bize, Burası Tarsus ve devletin yeridir. Başka yere benzemez. Bütün bunlara uyacaksınız şeklinde tehdit ettiler. Daha sonra tekrar giriş bölümüne alındık. Burada gardiyanlar, Bizim dediklerimize uyacaksınız. Eğer uymazsanız, hepinizi tek kişilik hücrelere atarız dediler. Ve sonrasında bizleri farklı koğuşlara koydular. 
 
Sert, cezaevinden tahliye olduğu sırada müdür olduğunu tahmin ettiği kişinin Sen akıllandın mı? Bundan sonra  PKKye destek verecek misin? tehditlerine maruz kaldığını söyledi.
 

Son güncelleme: 11:32 27.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı