• Turkhane Logo

Silivri Cezaevi'ndeki tutuklu kelepçe takmayınca ölümle tehdit ettiler

Silivri Cezaevi'nde tutuklulara şiddet, kötü muamele ve psikolojik baskılara hergün yeni bir tanesi daha ekleniyor. Kelepçe takmak istemeyen mahkumun ölümle tehdit edildiği öğrenildi.

13:19 02 Nisan 2018 Pazartesi
Silivri Cezaevi'ndeki tutuklu kelepçe takmayınca ölümle tehdit ettiler
Silivri Cezaevi'nde tutuklulara şiddet, kötü muamele ve psikolojik baskılara hergün yeni bir tanesi daha ekleniyor. Kelepçe takmak istemeyen mahkumun ölümle tehdit edildiği öğrenildi.

Adı kötü muamele, fiziki ve psikolojik şiddet ile anılan, çok sayıda gazetecinin de tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde, Ocak ayında bir mahkum tarafından ‘şiddete uğradığı’ iddiası ortaya atılmıştı.

Bir diğer örnekte de, PKK üyeliği suçlamasıyla tutuklu bulunan mahkumlardan ikisi kampüs hastanesinde IŞİD’lilerin tutulduğu hücreye konulduklarını ve burada şiddet gördüklerini iddia etmişti.

Benzer iddialar bu kez Evrensel Gazetesi’ne gönderilen mektuplarla yansıdı. Eylem Nazlıer’in haberine göre, Bayram Yıldırım ve Ali Yücel,15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL’le birlikte yaşadıkları ihlallerin katbekat arttığını ve keyfi uygulamalara maruz kaldıklarını yazdı.


Mektupta, görüş haklarının engellendiğini, hasta tutukluların tedavilerinin geciktirildiği, tek tip kıyafete karşı protestolar nedeniyle mahkumlara disiplin cezaları verildiği belirtildi.

Yıldırım ve Yücel, karşılaştıkları hak ihlallerini şöyle sıraladı:

“Silivri Ağır Ceza Mahkemesi, Kameraları kapattıkları gerekçesiyle Şerif Turunç ve Rıza Özçolak verilen 3’er aylık ziyaretçi cezası onadı.

Silivri A.C.M, KHK ile hukuksuz bir şekilde işlerinden atılan ve işlerine geri dönmesi için açlık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya desteklemek için 1 hafta açlık grevi yapan Şerif Turunç, Rıza Özçolak ve Remzi Uçucu’ya bazı etkinliklerden alıkoyma cezası onandı.

Silivri 1. İnfaz hakimliği gereksiz yere slogan atmak gerekçesiyle Şerif Turunç’a 2 ay iletişim, Remzi Uçucu ve Rıza Özçolak’a 2 ay ziyaretçi yasağı cezasını onayladı.

Disiplin kurulu avukat ziyaretçi dönüşünde kolları bükülerek, işkenceyle hücresine getirilen Şerif Turunç’a gereksiz yere slogan atmak ve marş söyleme gerekçesiyle 2 ay ziyaretçi yasağı cezasını verdi.

Disiplin kurulu Tek Tip Elbiseye karşı bir hafta açlık grevi yapan Rıza Özçolak, Remzi Uçucu ve Şerif Turunç’a 2 ay ziyaretçi yasağı verildi.

İsmail Akkol, Yılmaz Viraner, Musa Aykanat, Ömer Lütfi Zeren, Mehmet Yücetepe Hüseyin Kaçkır ve Yunus Bolukoça 2 ay iletişim yasağı cezası verdi.

Disiplin kurulu kameraları kapatmaktan Şerif Turunç’a 6 gün hücre cezası verdi.

Disiplin kurulu havalandırmada oturma eylemi yaptıkları, görevlilere direndikleri ve slogan attıkları gerekçesiyle Şerif Turunç, Rıza Özçolak, Remzi Uçucu’ya 6 gün hücre cezası, Hüseyin Kaçkır, Hasan Öztürk, Ömer Lütfi Zeren, Musa Aykanat, Yılmaz Viraner, Ali Yücel, Bayram Yıldırım , Mehmet Yücetepe 1’er ay ve 2 aylık ziyaretçi yasağı cezası verdi.

Disiplin kurulu akşam sayımında gardiyanların saldırısına uğrayan ve işkence gören Ömer Lütfi Zeren, Yılmaz Viraner , Musa Aykanat hakkında (kurumda korku, kaygı, panik yaratmak) gerekçesiyle 2 ay ziyaretçi yasağı cezası verdi.

Rıza Özçolak’a 19.01.2018 tarihinden itibaren 2 ay iletişim yasağı cezası başlattılar Telefon ve mektup hakkı gasp edildi.”

Mektuplarına el konulduğunu ve sansürlendiğini belirten mahkumlar, bu konudaki örnekleri listelerken,mahkumlardan Ömer Lütfi Zeren’in alerjik cilt hastalığı ve iltihaplı yaraları bulunduğunu ancak kelepçeli hastaneye götürülmeyi kabul etmediği için doktorun kendisine, “Kelepçeyi kabul etmezsen öleceksin” dediklerini aktardı.


 

Son güncelleme: 13:19 02.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı