• Turkhane Logo

OHAL döneminde kayıtlara geçen işkencelere bir yenisi daha eklendi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası AKP hükümeti tarafından ilan edilen OHAL döneminde kayıtlara geçen işkencelere bir yenisi daha eklendi.

23:38 22 Kasım 2018 Perşembe
OHAL döneminde kayıtlara geçen işkencelere bir yenisi daha eklendi.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası AKP hükümeti tarafından ilan edilen OHAL döneminde kayıtlara geçen işkencelere bir yenisi daha eklendi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL, 730 gün sonra 18 Temmuz 2018de  kaldırılmıştı. 
OHAL döneminin son günlerinde yaşanan işkence olayı Erdoğan rejiminin adamlarının ne kadar gözünün döndüğünü anlamak açısından ibretlik.

İki asker, üç pollis ve bir öğretmenin ağır işkencelere mağruz kaldığını ifade eden S. İ., asker olan A. K. ve K. Önün gördüğü işkenceleri kendisine anlattığını ve S.K, C.U ve İ. U. adlı polislerin Ankarada çok ağır işkenceler gördüğünü aktardı.


S.İ, öğretmen M.Gin evine yapılan baskınlar sonucu çocuklarının uyuyamaz olduğu, geceleri sıçyarak uyandıklarını ve altına kaçırdıklarını anlattı.

S.İ, OHALin son haftası Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM)de görevli polisler tarafından gözaltına alınan şahıslara Hizmet Hareketine üye oldukları gerekçesiyle ağır işkenceler yapıldığını ifade etti.. Nezarethanede itirafçı olmaları için baskı ve ağır işkence gören gözaltındaki 6 isme 60-80-90lardaki ve 12 Eylüldeki işkence yöntemleri uygulandı.

GÖZALTINDA FALAKA VE ELEKTRİK VERİLDİ

Gözaltındaki M.G isimli öğretmenin falakaya yatırıldığı, A.K. isimli askere ise elektrik verildiği, yüzü dahil vücudunun pek çok yerinin darp edildiği öğrenildi.

K.Ö isimli askerin ayak parmaklarına uygulanan baskı sebebiyle yürüyemez hale getirildiği uzun süre işkence yapıldığı öğrenildi. Yine aynı askerin kafasının kalorifer peteğine vurulduğu da belirtiliyor. S.K. ve İ.U isimli meslekten ihraç edilen polislerin ise kendi melektaşları tarafından özellikle hakarete maruz bırakıldığı, yere yatırılıp kafasının üzerine ayakabıyla basılarak sorgulandığı ifade ediliyor.

MAĞDURLARIN GÖZLERİNE BANDAJ ÇEKTİLER

OHAL döneminde olduğu için kendilerine hesap sorulmayacağını düşünen işkenceci polisler, tedbirli davranarak mağdurların kendilerini görmemesi için işkenceye başlamadan önce gözlerine bandaj çektiği aktarılanlar arasında.

CEZAEVİNDE İŞKENCE SÜRÜYOR

Gözaltı sürecinde ağır işkenceye maruz kalan mağdurlara cezaevinde de işkenceler devam etti..

Tek kişilik hücrelere alınan mağdurlar kendilerine isnat edilen ve delilsiz suçlamaları kabul edip isim vermeye zorlanıyor. OHAL bitmiş olsa bile, cezaevlerinde işkencelerin devam ettiği, özel ekiplerin cezaevlerine girip hücrelerde kalanlara işkence yapıp isim istediği iddia ediliyor.

İŞKENCE SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI YOK

2013 yılında TBMM Genel Kurulunda, 4. Yargı Paketi olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaşmıştı. Bu yasa ile işkence suçlarında zaman aşımı kaldırıldı. Dolayısıyla Ankara Emniyet Müdürlüğündeki işkenceci amir ve memur tüm görevliler aradan yıllar geçse bile işkence konusunda yargılanabilecekler.

İşkencede fail kamu görevlisi hakkında 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmediliyor.

Son güncelleme: 23:38 22.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı