• Turkhane Logo

İşkenceyle öldürülen Açıkkollu için örgüt, diyerek meşrulaştırmaya çalışmak da işkence suçu

Türkiye'de adaletin yerini işkenceye bıraktığının ilk delili Tarih Öğretmeni Gökhan Açıkkollu'nun gözaltında olduğu 13 gün boyunca yaşadığı işkencelere bağlı olarak kalp kriziyle ölmesiydi.

10:43 09 Mart 2018 Cuma
İşkenceyle öldürülen Açıkkollu için örgüt, diyerek meşrulaştırmaya çalışmak da işkence suçu
Türkiye'de adaletin yerini işkenceye bıraktığının ilk delili Tarih Öğretmeni Gökhan Açıkkollu'nun gözaltında olduğu 13 gün boyunca yaşadığı işkencelere bağlı olarak kalp kriziyle ölmesiydi.

Türkiyede şaibeli 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında Hizmet Hareketi günah keçisi ilan edilerek Olağanüstü Hal (OHAL) çatısı altında her türlü işkence ve adaletsiz uygulamalar devreye konuldu.

Darbe girişimi sonrası iktidar, OHAL ilan ederken on binlerce insan da hapislere girdi ve bazılarının işkenceye maruz kaldığı uluslararası bağımsız örgütlerin raporlarına da yansıdı.

Son günlerde 15 Temmuz’un hemen ardından gözaltına alınan Ümraniye Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin tarih öğretmeni Gökhan Açıkkollu’nun 13 günlük gözaltı sürecinde yaşadığı işkenceler sonucunda kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesinin ardından 1,5 yıl sonra göreve iade edilmesine ilişkin tartışmalar sürüyor.


Açıkkollu, 1,5 yıl sonra göreve iade yazısıyla tekrar gündeme geldi. Ancak bu sefer medya işkenceyi de ortaya koyarak yapılan haksızlığı konuşmaya başladı. Bu tartışmalardan sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcığılı ve Milli Eğitim alelacele suçlarını örtmek için yeni bir kampanya başlattılar.

Gözaltı sürecinde işkenceden hayatını kaybettiğine dair haberlere başsavcılığın Adli Tıp raporuyla yanıt vermesine çarşamba günü (7 Şubat 2018) Doktor Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan tepki gelmişti.

“İşkence yoksa 14 günlük gözaltı kamera kayıtları neden verilmedi?” diye sormuştu başsavcılığa Gergerlioğlu.

  Başsavcılık evlere şenlik açıklama yapmış..!

Adli raporları biliyorum
Açıklamalar yanlış, muayenelerdeki darp ile olan hiperemi ve ekimozlardan bahsedilmemiş
Otopsideki sırt, boyun kas kanamaları , sağ sol taraf kaburga kırıklarından bahsedilmemiş https://t.co/NGFFOkN2wK — Ö.Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) 7 Mart 2018
Bir başka tepki de Adli Tıp uzmanı Prof. Şebnem Korur Fincancı’dan geldi.
  Bir kez daha hatırlatayım! İşkence mutlak yasak. “Örgüt” diyerek meşrulaştırmaya çalışmanız da işkence suçu kapsamındadır. https://t.co/uqbOKbmFjK — Sebnem KorurFincanci (@SKorurFincanci) 7 Mart 2018
Evrensel gazetesinde yer alan habere göre sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapan Fincancı, “Siz önce etkili bir soruşturma yürüttüğünüzü kanıtlayın, 24 saatte bir yapılan gözaltı muayenelerinde tanımlanan yaralanmaların nasıl olduğunu açıklayın” ifadesini kullanıyor ve ekliyor:

“Ayrıca devletin görevlilerinin işlediği iddia edilen bir suçun aydınlatılması için otopsi Adalet Bakanlığı bağlı kurumunda yapılınca suçu örtbas etme refleksi olmadığına neden güvenelim? Üstelik bu yönde kuvvetli şüphe var!”

İşkencenin “mutlak yasak olduğunu” hatırlatan Fincancı, “Örgüt, diyerek meşrulaştırmaya çalışmanız da işkence suçu kapsamındadır” diyor.


/ GÖKHAN ÖĞRETMENİN YAŞADIĞI İŞKENCELERİ KOĞUŞ ARKADAŞI TEKER TEKER ANLATTI / ​GÖZALTINDA İŞKENCEDEN ÖLEN GÖKHAN AÇIKKOLLUNUN EŞİNE 15 YIL CEZA İSTENİYOR / GÖZALTINDA İŞKENCEDEN ÖLEN GÖKHAN AÇIKKOLLU’NUN BELGESELİ YAPILDI / SAVCILIK GÖKHAN ÖĞRETMENLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI; GAZETECİ CEYHAN BELGELERLE AÇIKLAMAYI ÇÜRÜTTÜ “GÖKHAN AÇIKKOLLU ÇIKIŞI: İŞKENCEYLE ÖLDÜ!”

Son güncelleme: 10:43 09.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı