• Turkhane Logo

'Hücrede ölümler' gözleri sayıları gizlenen hücre mahkumlarına çevirdi

Türkiye, cezaevlerindeki hak ihlallerinin her geçen gün arttığı bir ülkeye dönüşmüş durumda.

12:14 10 Mayıs 2019 Cuma
'Hücrede ölümler' gözleri sayıları gizlenen hücre mahkumlarına çevirdi
Türkiye, cezaevlerindeki hak ihlallerinin her geçen gün arttığı bir ülkeye dönüşmüş durumda.



15 Temmuz 2016daki darbe girişiminin ardından, AKP iktidarı çok sayıda muhalifi cezalandırmak için binlerce kişinin tutuklanmasına zemin hazırlayarak cezaevlerinin kapasitesinin fazlasıyla üstüne çıkmasına neden oldu.

Verilere göre, cezaevlerindeki doluluk oranı yüzde 121e çıktı. Halihazırda, cezaevlerinde 264 bin tutuklu ve mahkum bulunuyor.


Ancak bir de kamuoyunun dikkatini çekmeyen bir hücre gerçeği var. AKP, tek kişilik hücrelerde kaç kişinin tutulduğuna dair istatistikleri paylaşmıyor. Ancak bu sayı üç bin olarak tahmin ediliyor. 

Son olarak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen ve ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen Muzaffer Özcengiz, 27 Nisanda Çorum Cezaevindeki hücresinde ölü bulunmuştu.

Ölümünün ardından ailesinin açıkladığı mektupta, Özcengiz, ağır sağlık sorunları yaşadığını ve 14 aydır hücrede tutulduğunu anlatıyordu. Tüm çabaları boşa çıktı ve hücresinde can verdi. 

F... suçlaması ile 12.5 yıl hapis cezasına çarptırılan Özcengizin ölümünü duyuransa HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu oldu. 

DW Türkçeden Aram Ekin Duranın haberine göre, tek kişilik hücrede ölüsü bulunanlardan biri de Birleşik Arap Emirlikleri adına casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanan emekli tuğgeneral Zaki Y.M Hasan oldu. O da 30 Nisanda ölü bulundu ve intihar etti açıklaması yapıldı. 

Hücre cezasının keyfi uygulandığı yönünde pek çok done var. Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (Tuhad-Der), tek kişilik hücre mahkûmlarının durumuna ilişkin, ailelerin sağlıklı bilgi alamadığına dikkat çekiyor. Adalet Bakanlığı ise hücrede kalanların sayısına dair bilgi vermiyor. 

Gergerlioğlu ise, Devlet eliyle, cezaevinde insan hakları askıya alınmış durumda yorumunu yapıyor ve ekliyor:

Cezaevlerindeki doluluktan dolayı, rahatsızlananların hastaneye sevkleri bile 6 ay gecikebiliyor. Yasaya göre bir mahkûmu disiplin cezası nedeniyle en fazla 20 gün tek kişilik hücrede tutabilirsiniz. Ama 25-26 aydır hücrede tutulan yüzlerce kişi olduğunu biliyoruz. Devlet eliyle, cezaevinde insan hakları askıya alınmış durumda.

Son güncelleme: 12:14 10.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı