• Turkhane Logo

Halfeti'de skandallar bitmiyor, kadın tutuklular: Polisin toplu tecavüz tehdidine maruz kaldık

Urfa’nın Halfeti ilçesi Dergili Mahallesi’nde yaşanan çatışmanın ardından Bozova’nın Koçhisar, Tutluca mahalleri ile Halfeti’nin Dergili ve Sırataşlar mahallerinde gözaltına alınan 51 kişinin uğradığı işkencenin detayları ortaya çıkmaya devam ediyor.

15:05 06 Haziran 2019 Perşembe
Halfeti'de skandallar bitmiyor, kadın tutuklular: Polisin toplu tecavüz tehdidine maruz kaldık
Urfa’nın Halfeti ilçesi Dergili Mahallesi’nde yaşanan çatışmanın ardından Bozova’nın Koçhisar, Tutluca mahalleri ile Halfeti’nin Dergili ve Sırataşlar mahallerinde gözaltına alınan 51 kişinin uğradığı işkencenin detayları ortaya çıkmaya devam ediyor.



Gözaltına alınan kadınlardan bazıları, elektrikli işkence gördüklerini ve polisin toplu tecavüz tehdidine maruz kaldıklarını belirtti. Örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklanan kadınlardan F.A. elektrikli işkence gördüklerini kaydetti.

Jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de 12 gün boyunca işkence gördüklerini açıklayan kadınlar, Filistin askısı, falaka, cinsel organdan elektrik verme, kaba dayak, işkence görenlerin seslerinin dinletilmesi ve cinsel işkenceyi avukatlara da aktardı.


Mezopotamya Ajansından Erdoğan Alayumatın haberine göre, işkence görenlerden G.A. baskın sırasında herkesin yere yatırılarak darp edildiğini belirtti ve çocukların başına silah dayandığını ifade etti.

G.A. işkenceyi şu ifadelerle anlattı:

Görümcem K.K. daha sonra kendisine ve eşine de arabada vurduklarını söyledi. Daha sonra adını sonradan öğrendiğim TEM Şube’ye getirdiler. TEM Şube’ye geldikten yarım saat sonra beni F.A.’yı ve S.A.’yı bir arabaya; eşim, K.K. ve onun eşini de başka bir arabaya; oğlum M.’yi de başka bir arabaya alıp hastaneye götürdüler. Hastaneden sonra bizi tekrar TEM Şube’ye getirdiler. Bizi alt kattaki nezarethaneye getirdiler. Beni nezarethaneye getirdiklerinde ablam F.’yi gördüm. Üstü-başı toz içindeydi. Yine orada gördüğüm yeğenim B.A.’nın yüzü tamamen kanlar içindeydi. Ablamla aynı nezarethanedeyken bana kendisine işkence yapıldığını, kendisine elektrik verildiğini, aynı zamanda küfürler edildiğini anlattı.

TEM Şubede karanlık bir odaya götürüldüğünü ve alındığı odada tecavüz tehdidi ile karşılaştığını belirtti. İçeride iki erkek polis ve bir kadın polis vardı. Erkek polislerden biri beni götüren kişiydi. İçerideki erkek polis kilolu, orta boylu, sakalsız, saçları normal idi. İki erkek polisi görsem tanırım. Oturan erkek polis bana küfür etti ve tecavüz etmekle tehdit etti. Daha sonra silahını çıkarıp ‘bana doğruyu söyle’ dedi. Ben de ‘bir şey bilmediğimi’ söyledim diye konuşan G. A., Arkadan saçlarımı tutup odanın bir ucundan diğer ucuna getirip götürdü. Suratını duvara vurup ‘paramparça ederim’ dedi. ‘Yasalara dua et yoksa seni bu arada bıçakla paramparça ederim’ dedi. Daha sonra esmer renkli gözlü erkek polis, kadın polise bunu alıp götür yoksa öldüreceğim’ dedi ifadelerini kullandı.

Bir diğer kadın F.A. ise, polislerin evde kendilerini dövdüğünü, kafasının tekmelendiğini ve kulağından kan geldiğini kaydetti.  

F.A. işkencenin hastanede de sürdüğünü belirtti ve ekledi:

Oğlumu dövdükten sonra pansuman yapılıyordu daha sonra bizi Urfa TEM Şube’ye getirdiler. Bizi alt kata indirdiler. Alt katta her birimizi bir köşeye koyup, yüzümüzü duvara yasladılar. Yüzünüzü dönmeyin dediler. Bu şekilde bir saat ayakta yüzüm duvara dönük şekilde kaldım. Bir kadın polis gelip beni üst kata çıkardı. Bir odanın önünde durdum, arkadan görmediğin bir kişi başıma çuval tarzı bir şey geçirdi ve gözlerimi tamamen kapatıp ellerimi arkadan kelepçeledi.

İçeri girer girmez beni yere yatırdılar tekmelemeye başladılar daha sonra beni soymaya başladılar. Biri cinsel organıma bir kabloyla elektrik vermeye başladı. Elektriğin şiddetiyle bayılacak gibi oldum. Sonra meme uçlarıma da elektrik verdiler. Aynı zamanda kollarım ve bacaklarıma da elektrik verdiler. Elektriği veren şahıslar bani toplu tecavüz etmekle tehdit ediyorlardı. Ben de onlara ‘sizin anneniz, kardeşiniz yok mu’ dedim. Bunun üzerine vurmaya başladılar. Sürekli ‘kime yardım ettin’ diye soru soruyorlardı. Ben de kimseye yardım etmediğimi ve ne olduğunu dahi bilmediğimi söyledim. Fakat işkenceye devam ettiler. Ne kadar sürdüğünü bilmiyorum. Sonra odadan çıkardılar. Arşiv odasına benzeyen dosya ve evrakların çok olduğu bir yerde gözümü açtılar. Bir polis beni tekrar aşağıya indirdi ve nezarete koydular. Nezarette G.A., R.K., K.K. ve tanımadığım bir kadın vardı. Gözaltında kaldığım süre boyunca iki-üç günde bir aynı yere çıkarılıp aynı işkencelere maruz kaldım. Bana yaptıkları şeyleri F.A. ve G.A.’ya da yaptıklarını onlardan öğrendim.

Son güncelleme: 15:05 06.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı