• Turkhane Logo

Hakimi gözaltına alırken ağzına silah sokup darp etmişler!

15 Temmuz sonrasında gözaltına alınan eski iki hukuk insanına Diyarbakır KOM polisinin işkence yaptığı iddia edildi.

23:36 21 Mart 2018 Çarşamba
Hakimi gözaltına alırken ağzına silah sokup darp etmişler!
15 Temmuz sonrasında gözaltına alınan eski iki hukuk insanına Diyarbakır KOM polisinin işkence yaptığı iddia edildi.

Grihatın haberine göre; 15 Temmuz sonrasında haklarında yakalama kararı çıkarılan ve 2017’nin son aylarında saklandıkları evde gözaltına alınan Eski Diyarbakır hakimi Mesut Orta ve eski Yargıtay Üyesi Hasan Yalçın’a Diyarbakır KOM polisinin işkence yaptığı iddia edildi.

Her iki yargı üyesi de gözaltı esnasında polis tarafından darp edildiklerini belirterek şikayetçi oldu. Ancak savcılık tutuklu yargı mensupları Hasan Yalçın ve Mesut Orta’nın ifadesini almadan dosyayı takipsizlik ile kapattı.

Suç duyurusunda bulunan Hakim Mesut Orta’nın gözaltı sırasında yere yatırıldığını ve polisin ağzına silah sokarak tehdit ettiği iddiaları da yer alıyor. Ancak şikayette bulunulan savcılığında işkence iddialarıyla ilgili ifade almadan dosyayı kapattığı öğrenildi. Karara yapılan itirazın sonucu ise henüz açıklanmadı.


İddialara göre; polisin takip altına aldığı bir şahıs, haklarında tutuklama kararı olmasına rağmen teslim olmayan iki yargı mensubunu saklıyordu. Diyarbakır KOM polisi tespit ettiği eve baskın düzenleyerek Hakim Mesut Orta ve eski Yargıtay üyesi Hasan Yalçın’ı yakaladı.

Hakaretler ve küfürler savuran polis yere yatırdığı yargı mensuplarının darp etmeye başladı. Polisler Hasan Yalçın’ın kafasına ayakları ile bastı. Yalçın sağlık kontrolünde yüzündeki yaraları tutanağa geçirtti. Polis baskın sırasında hakim Orta’yı ise tekme tokat yere yatırdıktan sonra ağzına silah sokup, sinkaflı küfürler etti.

Polisin ters kelepçesi ve sert muamelesinden dolayı el parmaklarında hassasiyet oluşan Orta, 4 gün gözaltında kaldıktan sonra Gaziantep adliyesine götürüldü. Adliyede işkenceyle ilgili polislerden şikayetçi oldu. Fakat Diyarbakır savcılığı ilerleyen günlerde dosyaya takipsizlik kararı vererek kapattı. 12 Ocak 2017’de tek kişilik hücreye konulan hakim Orta’nın aynı zamanda şeker hastası olduğu belirtildi. Hakim Mesut Orta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “maalesef kaptırdık” dediği ve aleyhine delillerin sızdırılmasından endişe ettiği için kapatılması istediği UYAP sisteminin kurucuları arasında olmasıyla biliniyordu. Orta, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda görev yapmıştı.

Diğer yandan tutuklu Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Hasan Yalçın’ın annesinin vefat ettiği, Gaziantep H Tipi Cezaevi yönetiminin işlemleri geciktirmesi nedeniyle Safranbolu’da düzenlenen cenaze törenine yetişemediği öğrenildi. Yalçın’ın yol masrafları bile ailesi tarafından karşılandı.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davada eski Diyarbakır hakimi Mesut Orta hakkında “silahlı terör örgütü yönetme” suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Grihat
 

Son güncelleme: 23:36 21.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı