• Turkhane Logo

Gözaltında öldürülen Gökhan öğretmenin dosyası yeniden açılsın

İşkence ile öldürülmüş, cenazesi için imam verilmemiş ve hainler mezarlığına gömülmek istenmişti..

12:22 05 Ağustos 2018 Pazar
Gözaltında öldürülen Gökhan öğretmenin dosyası yeniden açılsın
İşkence ile öldürülmüş, cenazesi için imam verilmemiş ve hainler mezarlığına gömülmek istenmişti..

15 Temmuz darbe girişiminden sonra ihbar üzerine gözaltına alınan ve işkence altında hayatını kaybeden öğretmen Gökhan Açıkkollu katledilmesinin ikinci yılında anılıyor.
HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları aktivisti Ömer Faruk Gergerlioğlu, öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun hainler mezarlığına gömülmek istenmesinin 2’inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, “Gözaltında şüpheli ölümdü…
Otopside beyin kanama bulguları, kaburga kırıkları vardı… Sonra göreve iade edilmisti. Değişen bir şey yok şimdi de, boğulmuş bebek cenazelerine araç vermiyorlar.” ifadelerini kullandı. Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı’nı etiketleyerek Twitter’dan yaptığı çağrıda, “Gökhan Açıkkollu’nun dosyası tekrar açılsın, 2 yıldır hiç bir ilerleme yok. Dosya kapağı kapalı bir köşede, adalet daha kaç yıl beklenecek hasretle?” dedi.

Gazeteci Bülent Ceyhan ise, 13 gün gözaltında işkence sonucu ölen öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun hiç yargılanmadığına dikkat çektiği tweet’inde, “Hüküm giymedi, polis resmi ifadesini dahi almadı. Fakat savcı, darbecileri yönlendirmekle suçladı. Ancak ilişkili olduğu iddia edilen tüm sanıklar yargılandı ve darbe suçlamasından beraat etti.” diyerek sorumluların yargı önünde hesap vermediklerine dikkati çekti.



İŞKENCE İLE ÖLDÜRÜLDÜ, SORUMLULAR YARGILANMADI

Gözaltında tutulduğu 13 gün boyunca ifadesi alınmadan darp edilen, iki kez hastaneye kaldırılan Açıkkollu, İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde gördüğü kötü muameleye dayanamayıp hayatını kaybetmişti. Gökhan Açıkkollu İstanbul eski belediye başkanı Kadir Topbaş’ın önerisiyle hainler mezarlığına gömülmek istenmiş, Mehmet Görmez’in başkanı olduğu diyanete bağlı imamlar cenazeyi yıkamamış ve cenaze namazını kıldırmamıştı.

Gözaltında kaldığı 13. gün yaşadıklarına daha fazla dayanamayan öğretmen Açıkkollu’nun kaybıyla ilgili Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, muayene belgelerine dayanarak hazırladığı raporda Açıkkollu’nun gördüğü işkence sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini açıkladı.

1,5 YIL SONRA SUÇSUZ İLAN EDİLDİ

Öğretmen Açıkkollu’nun, 1,5 yıl sonra suçsuz olduğuna karar verilerek görevine iade kararı alındı. 7 Şubat 2018 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı’nın E.2561776 sayılı öğretmenin Açıkkollu’nun göreve iade kararının, okul müdürü tarafından yine meslekten ihraç edilmiş olan Gökhan öğretmenin eşine tebliğ edildiği öğrenildi. Gökhan Açıkkollu’ya iadeyi itibar, hayatını kaybettikten 1,5 yıl sonra ‘pardon’ denilerek verilmiş oldu.

EŞİ MÜMİNE AÇIKKOLLU: İŞKENCE İLE İLGİLİ RAPOR ELİMİZDE

Açıkkollu’nun eşi Mümine Açıkkollu göreve iade kararının ardından RS FM‘de gazeteci Yavuz Oğhan’a konuştu.

Mümine Açıkkollu 15 Temmuz sonrası eşi Gökhan Açıkkollu’nun işkenceler sonucu öldüğünü söylerken, ellerinde çok ciddi deliller olmasına rağmen savcılığın takipsizlik verdiğini buna itiraz ettiklerini, Sulh Ceza Mahkemesinin itirazı kabul ettiğini açıkladı.

Eşinin 23 Temmuz 2016’da gözaltına alındığını ifade eden Açıkkollu, bir kişinin isim vermesi sonucu eşinin gözlatına alındığını 14. gün süren işkenceden sonra hayatını kaybettiğini kaydederek, hala incelemenin bitmediğini belirtti.

Ellerinde işkence ile ilgili otopsi raporunun olduğunu söyleyen Mümine Açıkkollu boş bir dosyadan dolayı eşinin hayatını kaybettiğini dile getirerek, öğretmen eşinin ifadesi alınmadan hayatını kaybettiğini söyledi.

KOĞUŞ ARKADAŞI: İŞKENCE İLE ÖLDÜ

İfadesi bile alınmadan hayatını kaybeden öğretmen Gökhan Açıkkollu’yu anlatan koğuş arkadaşı, adli tıp uzmanı Doç. Dr. Gürol Berber, Çağdaş Ses‘ten Ece Sevim Öztürk‘e, “Gökhan Açıkkollu işkence altında öldü” dedi.
Gürol Berber, “Gökhan 9 saat sorguda kötü muamele gördükten sonra geldi, bitmişti. Arkadaşına sarıldı 15 dakika kesintisiz ağladı, geceleri uyuyamıyordu, çok kötüydü” sözleriyle gözaltında yapılan kötü muamele ve işkenceyi anlattı. Açıkkollu’nun vücudunda morluklar olduğunu söyleyen Berber, şeker hastalığından dolayı birçok kez şeker krizi yaşadığına dikkat çekerek, sırtına dirseklerle vurulduğunu belirterek hayatını kaybettiği anlara ilişkin tanıklıklarını paylaştı.

VELİ SAÇILIK MEZARINA GİTTİ

KHK ile görevinden ihraç edilen sosyolog Veli Saçılık 2018 yılının Mart ayında cezaevinde işkence sonucu hayatını kaybeden öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun mezarını ziyaret etti. Gözaltındayken gördüğü kötü muamele ve işkence ile hayatını kaybettikten 1,5 yıl sonra göreve iade edilen Öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun Konya’daki mezarınında duygusal anlar yaşandı.
Gazeteci Gökhan Özbek’le birlikte gerçekleşen ziyarette Gökhan öğretmenin mezarına çiçek bıraktı. Mezar başında kısa bir açıklama yapan Veli Saçılık, insanca bir hayat düşlendiğinde her şeyin daha farklı olacağını söyledi.
Saçılık’ın yaptığı açıklama şöyle:

Bugün gözaltında hayatını kaybeden Gökhan Açıkkollu hocanın mezarına geldik. Gelme sebebimiz şuydu. Kendisi işe iade edildi ve gözaltında katledildi. Gökhan Özbek’le beraberiz. Cezaevinde kolu kopmuş biri olarak ben bu memlekette çok acılar yaşadım ve belki benim kolum koptuğunda Gökhan hoca bir teröristin kolu kopmuştur deyip geçmiştir ama biz birbirimizin acısına kulak verdiğimizde ve dünyada hiç kimsenin işkence görmemesi gerektiğini söylediğimizde, insanca bir hayat düşlediğimizde her şey daha farklı olacak. İşte o zaman mezar taşlarına değil birbirimize sarılacağız. Önemli olan budur. Herkes bir vedayı hak eder. Biz de Gökhan hocamıza Gökhan Özbek’le birlikte hoşça kal diyoruz.

KILIÇDAROĞLU: O AİLENİN SONUNA KADAR YANINDAYIZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise 7 Mart’ta partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Gülen Cemaati soruşturması kapsamında görevden alınan ve gözaltındayken işkence yüzünden hayatını kaybeden öğretmen Gökhan Açıkkollu’yu kürsüye taşıdı. Açıkkollu’nun gözaltında işkence ile hayatını kaybettiğini belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Gökhan Açıkkollu, bir öğretmen, 15 Temmuz’dan sonra tutuklanıyor. Gözaltı sırasında hayatını kaybediyor. Gözaltına ilaçların verilmediği bize gelen bilgiler yönündeydi. Hasta ise insülini vereceksiniz, nitekim bu adam öldü. Şimdi bu vatandaşın işkence sonucu öldüğü ortaya çıktı. Eşi Mümine Açıkkollu ile arkadaşlarımız konuştular. Hainler mezarlığına gömülecekse vereceğiz demişler. Diyanet fetva veriyor, hainlerin namazı kılınmaz diyor. Mezarlığa defnedemedik, bahçemize defnetmek zorunda kaldık diyorlar. Bu bir dram değil midir? İşkence sonucu hayatını kaybediyor. Hainlerin tazminat davası açma hakkı var. Biz de o ailenin sonuna kadar yanında olacağız. Yargılanmadığı için suçlu mu değil mi belli değil. Bir tek Allah’ın kulu çıkıp bu ülkede ‘adalet vardır’ diyemez?”

Son güncelleme: 12:22 05.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı