• Turkhane Logo

Davutoğlu Kasım’da, Babacan Aralık’ta parti tabelasını asıyor

AKP’den istifa eden Ahmet Davutoğlu’nun Kasım ayında, Ali Babacan’ın ise Aralık ayında partilerini kurarak tabelaları asacakları ileri sürüldü. AKP’den kopmalar hız kazanırken, istifaların artması bekleniyor.

10:37 19 Eylül 2019 Perşembe
Davutoğlu Kasım’da, Babacan Aralık’ta parti tabelasını asıyor
AKP’den istifa eden Ahmet Davutoğlu’nun Kasım ayında, Ali Babacan’ın ise Aralık ayında partilerini kurarak tabelaları asacakları ileri sürüldü. AKP’den kopmalar hız kazanırken, istifaların artması bekleniyor.

Kasım ayı geçmeden parti tabelasını asmaya hazırlanan eski başbakan Davutoğlu 70-80 kişiden oluşacak kurucular kurulu üzerinde çalışmaya başladı. Ali Babacan’ın ise “yıl bitmeden partiyi kuracağız” açıklamasının ardından görüşme taleplerinin ikiye katlandığı belirtiliyor.

GÖRÜŞME TALEPLERİ İKİYE KATLANDI

Gazete Duvar’ın haberine göre, yeni parti girişimlerinin mutfakları oldukça hareketli. Ali Babacan’a yakın kaynaklar, ilk etapta merkezi yapılanmanın oluşturulacağını belirtiyor. Babacan’ın yeni parti girişimiyle ilgili soruları yanıtladığı röportajın ardından görüşme taleplerinin ikiye katlandığına dikkat çekiliyor. Babacan’la görüşmek isteyenler arasında farklı siyasi partilerden, iş dünyasından önemli isimlerin bulunduğu ifade ediliyor.


MERKEZİ YAPI EKİM SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Babacan ekibinin hedefi eylül ayı sonu, ekim başında kadrolarını oluşturup merkez yapılanmasını tamamlamak, ekim ve kasım aylarında da parti politikalarını olgunlaştırmak. Yıl bitmeden aralık ayında da yeni parti tabelasının asılması hedefleniyor.

3 PARTİ KURACAK KADROMUZ VAR

Siyasi partilerin seçime girme yeterliliği için seçimden 6 ay önce kurulması ve 41 ilde örgütlenmesi gerekiyor. Babacan ekibinin hedefi ise 81 ilde örgütlenmeyi sağlamak. Şimdilik erken seçim beklenmediğini ifade eden kaynaklar, “il ve ilçe teşkilatı için yeterli kadronuz olacak mı” sorusuna “3 parti kuracak kadro var” yanıtı veriyor.

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ ÖNERİLECEK?

Babacan’ın kuracağı partinin adı ile yeni partinin program ve tüzüğünde yönetim sistemine dair nasıl bir öneride bulunulacağı merak konusu. Babacan, Karar gazetesine verdiği röportajda güçler ayrılığının önemine işaret etmiş, 50+1’le oluşan yürütme organı karşısında temsil gücü yüzde 90’ı bulan Meclis’in daha da güçlü olması gerektiğine vurgu yapmıştı. Yeni sistem için, “sistemsizlik”, “keyfiyete, otokrasiye yol açan yetkiler” yorumları, güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusu olasılığını güçlendiriyor.

DAVUTOĞLU TÜZÜK VE PROGRAM HAZIRLIĞINDA

AKP’den istifa eden eski başbakan Ahmet Davutoğlu da yeni parti çalışmalarına hız verdi. Hukukçular ve alanın uzmanlarıyla ekonomi, dış politika, AB, yargı, çevre-şehircilik, engelliler ve kadınlar gibi birçok konu ve sorun alanıyla ilgili çalışma yapılıyor. Hukukçuların ve uzmanların çalışması bitince hazırlanan taslaklar partinin öncü kadrolarınca değerlendirilip son şekli verilecek. İsim ve logo çalışmalarının da başladığı partide kurucular kurulu için de listenin oluşturulmaya başlandığı ifade ediliyor.

ALEVİLER, KÜRT KANAAT ÖNDERLERİ YER ALACAK

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu’nun kuracağı partinin kurucular kurulu 70-80 kişiden oluşacak. Kurucular arasında kadınlar, Aleviler, Kürt kanaat önderleri, gençler, göçmenler gibi toplumun tüm katmanlarından sesler yer alacak. 81 il yaklaşık 960 ilçede örgütlenme hedefiyle yola çıkan yeni parti girişiminde il teşkilatlanması için önümüzdeki günlerde görevlendirmelerin yapılması bekleniyor.

Son güncelleme: 10:37 19.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı