• Turkhane Logo

Cezaevleri ölüm evine döndü: Son 8 ayda 55 tutuklu hayatını kaybetti

Türkiye’deki cezaevlerinde son 8 ayda 27’si hastalık kaynaklı, 18’i şüpheli, 8’i intihar, 2’si bilinmeyen sebeple toplam 55 tutuklu yaşamını yitirdi.

22:12 20 Eylül 2022 Salı
Cezaevleri ölüm evine döndü: Son 8 ayda 55 tutuklu hayatını kaybetti
Türkiye’deki cezaevlerinde son 8 ayda 27’si hastalık kaynaklı, 18’i şüpheli, 8’i intihar, 2’si bilinmeyen sebeple toplam 55 tutuklu yaşamını yitirdi.

Cezaevleri ölüm evine döndü: Son 8 ayda 55 tutuklu hayatını kaybetti

Türkiye’deki cezaevlerinde son 8 ayda 27’si hastalık kaynaklı, 18’i şüpheli, 8’i intihar, 2’si bilinmeyen sebeple toplam 55 tutuklu yaşamını yitirdi. İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan, “Türkiye bir an önce hapishaneleriyle yüzleşmeli. Sistem ölüm üretiyor.” eleştirisinde bulundu.



İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre de son 8 ayda 55 tutuklu cezaevlerinde hayatını kaybetti.

Cezaevlerindeki ölümlere ilişkin BirGün gazetesine konuşan İHD Eşbaşkanı Avukat Öztürk Türkdoğan, İHD’nin 2022’nin ilk 8 ayına ilişkin raporlarında 55 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiğini belirterek, “Bunların içinde 18 şüpheli ölüm var. Bu çok yüksek bir sayı. Geçen yıl şüpheli ölüm sayısı daha azdı, sayı giderek artıyor. 27 kişi hastalıktan öldü. 18 kişi şüpheli öldü. 8 intihar olduğu söylentisi var. 2 kişinin de ölüm sebebi tam bilinmiyor.” dedi.

Hasta tutukluların cezaevlerindeki ölümlerine ilişkin Adalet Bakanlığı durumun ciddiyetinin farkına vardığını ve Meclis açılınca değişiklik yapılacağının söylendiğini anımsatan Türkdoğan “Bakanlık nihayet meselenin ciddi olduğunu anladı ama geç kalındı.” diye konuştu.

CEZAEVLERİNDE CİDDİ DENETİM SORUNU VAR

Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarının taraflı olduğunu kaydeden Türkdoğan, “ATK, hasta tutuklulara ilişkin ‘cezaevinde kalabilir’ diye taraflı raporlar verdi. Eğer insanların hastalığını tespit edebiliyorsanız bu insanların cezaevinde kalıp kalamayacağı değil tek başına yaşamını sürdürüp sürdüremeyeceğine bakılmalıydı. İnsanların yaşamını yitirmesine sebep oldular.” diye kaydetti.

‘TÜRKİYE HAPİSHANELERİYLE YÜZLEŞMELİ’

Cezaevlerinde ciddi denetim sorunu olduğunu söyleyen Türkdoğan, “Devlet kendi kendini denetlediğini zannediyor. Cezaevlerini bağımsız kurum ve kuruluşlar denetlemeli ki şüpheli ölümlerin önüne geçilebilsin. Ölümler olunca savcılar hemen harekete geçip sorumlular hakkında harekete geçmeli. Türkiye bir an önce hapishaneleriyle yüzleşmeli. Bu sistemle yoluna devam edemez. Sistem ölümleri üretiyor.” diye konuştu.

‘HANGİ PSİKOLOJİ DAYANABİLİR?’

Türkdoğan, “Yüksek güvenlikli cezaevi yapılmış ama havalandırması yok, tutukluyu tek başına bir hücreye koyuyorlar, tutuklu başka koridora çıkıyor ki hava alabilsin, buna hangi psikoloji dayanabilir? Hasta mahpusların durumu ATK’nın taraflı durumu, bir başka durum da kapasitenin üzerinde insan olması bu hastalıkları da tetikler. Hapishanede kalma süreleri uzun, şartlı salıverme süresi uzatıldı. Böyle olunca insanlar bu hapishane durumuna dayanamaz.” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 22:12 20.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı