• Turkhane Logo

'Cezaevleri ölüm evi oldu, sadece bir yılda 426 kişi öldü'

15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevleri dolup taştı. Tutuklananların büyük bölümünü ise Gülen grubu sempatizanları ve muhalifler oluşturuyor.

10:32 09 Mayıs 2018 Çarşamba
'Cezaevleri ölüm evi oldu, sadece bir yılda 426 kişi öldü'
15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevleri dolup taştı. Tutuklananların büyük bölümünü ise Gülen grubu sempatizanları ve muhalifler oluşturuyor.




Olağanüstü Hal (OHAL) nedeniyle cezaevlerindeki koşullar, tutuklu ve hükümlüler açısından iyice kötüleşmiş vaziyette. Özellikle FETÖ ve PKK üyeliği/destekçiliği ile suçlanarak tutuklananlara yönelik hak ihlalleri, işkence ve kötü muamele iddialarının ardı arkası kesilmiyor.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise cezaevlerinin durumuna dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Bingöl yaptığı yazılı açıklamada, “Bu ülkenin gerçeklerini görmek isteyenler ülkenin cezaevlerine baksınlar. 5 yıl içinde 35 yeni cezaevi yapılacağı önceden ilân edilmişti. Bu ülkede artık fabrikalar yapılmıyor, üretim yapılmıyor, adil bir bölüşüm gerçekleştirilmiyor” dedi.

Türkiye’deki cezaevlerine ilişkin rapor hazırladıklarını belirten Bingöl, bir ülkenin nasıl yönetildiğinin cezaevlerine bakılarak görülebileceğini söyledi.

Bingöl, AKP’nin iktidara geldiği tarihten bugüne kadar cezaevlerinde bulunan nüfusun yüzde 285 arttığını paylaştı. Halihazırda 228 bin 993 kişinin cezaevlerinde bulunduğunu ifade eden Bingöl, tutuklu ve hükümlü sayısının artması ve cezaevlerinde yer kalmaması sebebiyle denetimli serbestlik uygulaması kapsamına alınan 353 bin 749 kişi ve tutuklama yerine adli kontrolle serbest bırakılan 280 bin 675 kişinin bu rakamlara dahil olmadığını ifade etti.

AKP iktidarı döneminde 3 bin 432 tutuklu ve hükümlünün vefat ettiğini öne süren Bingöl, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cezaevleri AKP döneminde ıslah evleri olma özelliğini yitirmiş, adeta ölüm evlerine dönüşmüştür. Sadece 2015 yılında hapiste ölen kişi sayısı 426’dır ve bunların 54’ü gözaltında hayatını kaybederken, 43’ü ise intihar etmiştir. Cezaevlerinde bulunan kadınların 600 kadarı küçük çocuklarıyla kalmaktadırlar.

Şu an 2 bin 800 çocuk ‘mahpus’ bulunmaktadır. Suçu ne olursa olsun cezaevlerindeki herkes devletin sorumluluğundadır. Eğer bir devlet cezaevlerinde bakmakla yükümlü olduğu insanlara yasa ve hukuk çerçevesinde bakmıyorsa o ülke hukuk devleti olmaktan çıkmıştır.”

Son güncelleme: 10:32 09.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı