• Turkhane Logo

Adalet Bakanlığı ped işkencesine devam ediyor

Adalet Bakanlığı cezaevlerinde tutuklu ya da hükümlü yakınlarını ziyaret eden kadınlara yönelik insanlık dışı uygulamada geri adım atmıyor.

13:53 30 Ocak 2019 Çarşamba
Adalet Bakanlığı ped işkencesine devam ediyor
Adalet Bakanlığı cezaevlerinde tutuklu ya da hükümlü yakınlarını ziyaret eden kadınlara yönelik insanlık dışı uygulamada geri adım atmıyor.

Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nden sonra Samsun Bafra Cezaevi’nde de kadın ziyaretçiler ped işkencisine maruz kaldı.

Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki insanlık dışı ‘ped kontrolü’ diğer cezaevlerinde de devam ediyor.

İki gün önce yayımlanan “Bunu da yaptılar: Cezaevinde kadınlara ped işkencesi” başlıklı haberden sonra BOLD’a ulaşan başka bir tutuklu yakını Samsun Bafra T Tipi Kahalı Cezaevi’nde kalan eşini ziyarete gittiğinde insanlık dışı başka bir uygulamaya şahit olduğunu söyledi. 


Ç. Ş’nin verdiği bilgiye göre gardiyanlar kadınların pedlerini herkesin gözü önünde çıkartıp yere koymasını ve yenisini takmasını istedi.

GARDİYANDAN KADINA: ÇIKAR, KOY ŞURAYA!

Ç. Ş. maruz kaldıkları fiziki ve psikolojik işkenceyi şöyle anlattı: “Eşim birkaç ay önce Samsun Bafra Cezaevi’ne nakil oldu ve bu olaya ilk orada tanık oldum. Kadın gardiyanlar zaten bizi çok onur kırıcı ve hırpalayıcı bir şekilde arıyor. Arama yapılırken bir kadına, ‘Ne var burada?’ diye sordu: Hepimiz ona döndük. Bez olduğunu söyledi kadın. “Çıkar, koy şuraya!” dedi.

Bizlerin içinde çıkartıp yere koydurdu ve yenisini takmasını istediler. Ben ağlamaktan eşimle konuşamadım. Çoraplarımızı çıkartıp tahtaya bastırmalar vs… Çok onur kırıcıydı. Belki biz ilk defa yaşadık ondan mı bilmiyorum. Tahtadan tümsek gibi bir yükselti yapmışlar. Ayakkabılarınızı, çoraplarınızı çıkarttırıp sizi orada arıyorlar.

Üzerinizde pantolon ve bluz kalıyor. Pantolonu yarıya kadar indirip, paçalarını kıvırıyoruz. Sekiz gardiyan var. Dördü çıkardığımız kıyafetleri arıyor; eşarp, bone, pardesü, ayakkabı, çorap, dördü de bizi arıyor. Aynı işlem iki kez yapılıyor.” 

MAHKUMLARIN BİLEKLERİNE KIRMIZI DAMGA

Ç. Ş. Afyon Cezaevi’nde yaşadığı başka bir olayı ise şöyle aktardı: “Üç ay öncesine kadar da tutuklu eşlerimizin bileklerinde kocaman kırmızı renkli damgalar oluyordu. Sadece açık görüşlerde yapıyorlar bu damgayı, kaçma ihtimaline karşı tedbir alıyorlarmış.”

Sevinç Özarslan / BOLD
 

Son güncelleme: 13:53 30.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı