• Turkhane Logo

76 yaşındaki hastalıkları olan kadına cezaevinde kalabilir raporu!

Böbrek, diyabet ve hipertansiyon teşhisi koyan hastaneden ‘cezaevinde kalabilir’ raporu

16:12 29 Temmuz 2018 Pazar
76 yaşındaki hastalıkları olan kadına cezaevinde kalabilir raporu!
Böbrek, diyabet ve hipertansiyon teşhisi koyan hastaneden ‘cezaevinde kalabilir’ raporu

Tarsus Devlet Hastanesi, böbrek, yüksek tansiyon ve diyabet hastalıklarını teşhis ettiği 76 yaşındaki Sisê Bingöl için “cezaevinde kalması hayati tehlike oluşturmaz raporu verdi. Avukat Gülşen Özbek, raporun tıp etiği ve bilimsel ölçütler dikkat alınarak hazırlanmadığını söyledi.
 
Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 76 yaşındaki Sisê Bingöl’ün yaşadığı sağlık sorunları her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Yaşlılığa ve cezaevi koşullarına bağlı kalp, karaciğer, mesane rahatsızlığı, yüksek tansiyon, şeker ve böbrek hastalığı tanısı konulan Bingöl’ün cezasının infazının durdurulması için avukatlarının yaptığı bütün başvurular reddedildi. Muş Devlet Hastanesi, Bingöl için “Cezaevinde hayatını tek başına idame ettiremez” raporu verirken; Adli Tıp Kurumu ise oy çokluğuyla aldığı kararla Bingöl için “cezaevinde hayatını tek başına sürdürebilir” raporu verdi. Sağlık sorunları ağırlaşan Bingöl, Adalet Bakanlığı’na başvurarak yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle cezasının ertelenmesini talep etti.
 
HASATLIKLARI VAR AMA CEZAEVİNDE KALABİLİR

 
Bunun üzerine Bingöl’ün yaşadığı sağlık sorunlarının cezaevinde kalmasına engel olup olmadığının tespiti için geçtiğimiz Mayıs ayında Tarsus Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Tarsus Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu, böbrek, şeker ve tansiyon hastalıklarını tespit ettiği Sise Bingöl’ün cezaevinde kalabileceğine dair rapor hazırladı.
 
Raporda, Bingöl için şu ifade ve tespitlere yer verildi: “Heyetimizce yapılan muayenesinde diyabetes mellıtus (şeker hastalığı)+ hipertansiyon+ grade 1-2 renal parankimal (böbrek rahatsızlığı) hastalık mevcut olup, rahatsızlığı hastalık niteliğindedir. Cezasının tehiri gerektirmez. Cezaevinde kalması hayati tehlike arz etmez. Durumu bildirir rapordur.” Kurul, Bingölün hastalığının neden kaynaklandığını teşhisini koymadan rapor vermesi dikkat çekti. 
 
‘BU RAPOR TIP ETİĞİYLE BAĞDAŞMIYOR’
 

Sise Bingöl’ün avukatı Gülşen Özbek, birçok hastalığı olan ve her geçen gün sağlık durumu kötüleşen müvekkili için cezaevinde kalabilir raporu verilmesini değerlendirdi. Özbek, “Sise Bingöl’ün yaşı ve sağlık durumu nedeniyle cezaevinde yaşam olanakları bulunmadığından cezaevi idaresine yaptığımız başvuru sonucunda, sağlık durumunun tespiti için Tarsus Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl’ün çok ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen, onu muayene eden sağlık kurulu, Bingöl’ün birçok hastalığını tespit etmesine rağmen, ‘cezaevinde kalmasına engel yoktur’ şeklinde rapor verdi. Bingöl’ün bunca hastalık tanısı varsa nasıl olur da cezaevinde kalmasına engel hal yok. Üstelik raporda yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve böbrek kanseri olduğu belirtiliyor. Bu rapor, tıp etiği ile asla bağdaşmıyor. Bilimsel ölçütlerden uzak tamamen düşman mantığı ile yaklaşımın bir sonucudur. Rapora karşı gerekli yasal itiraz yollarına başvuracağız” dedi. 
 
BİNGÖL 4 YIL 2 AY HAPİS CEZASI ALMIŞTI
 
Sise Bingöl, 6 Nisan 2016’da Muşun Varto ilçesine bağlı Badan köyünde gözaltına alınarak tutuklandı. Yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Bingöl’e “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla 4 yıl 2 aylık hapis cezası verildi. Cezanın kesinleşmesi ardından Muş E Tipi Cezaevi’nde tutulan Bingöl, Tarsus T Tipi Kadın Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Mezopotamya Ajansı

Son güncelleme: 16:12 29.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı