• Turkhane Logo

7 yıl 6 ay ceza alan Fatma Salın'ın hikayesi

Rehin alındı, psikolojik dengesi bozuldu, 35 kiloya düştü ve 7 yıl 6 ay hüküm verildi.

12:55 15 Aralık 2017 Cuma
7 yıl 6 ay ceza alan Fatma Salın'ın hikayesi
Rehin alındı, psikolojik dengesi bozuldu, 35 kiloya düştü ve 7 yıl 6 ay hüküm verildi.

OHAL döneminde tutuklanan yaklaşık 20 bin kadından biri Fatma Salın. Kocası bulunamayınca onun yerine bebeğiyle birlikte gözaltına alınan, ardından yaşadıklarıyla akli dengesini kısmen kaybeden ve şu an 7 yıl 6 ay hüküm giymiş biri.

Fatma Salın’ın hikayesi…

Akhisar’da yaşayan Salın ailesinin hayatı OHAL ilan edilmesiyle tamamen değişir.  Fatma Salın için ilk şok kocasının çalıştığı özel okulun kapatılması olur. Ekonomik çıkmaza giren aile Manisa’ya baba evine döner.

Bir sabah polisler Fatma Salın’ın eşinin Bank Asya’ya para yatırdığı gerekçesiyle ellerinde gözaltı kararıyla evin kapısına dayanırlar. Bu sırada Fatma Salın da eşi de evde yoktur.

Fatma Salın’ın annesi “Damadım evde yok” demesine rağmen polisler içeri girerler. Evde arama sürerken anne sabah namazını kılmaya başlar. Namazın ardından polis, “Teyze kıldığın namaz hakkı için doğru şöyle kızın ve damadın nerde” der. Anne, damadının bir bilinmeze gittiğini kızının ise amcasının evinde olduğunu söyler.

BEBEĞİYLE 17 GÜN GÖZALTI
Fatma Salın, amcasının evindeyken kolluk kuvveti savcılığı arar. Savcılıktan gelen emir, “kocası yoksa eşini alın” şeklindedir.

Fatma Salın, eşinin yerine rehin alma mantığıyla gözaltına alınarak Manisa Çocuk Şubesi’ne götürülür. Bu sırada anne sütü alan bir bebeği vardır.

Gözaltında kaldığı 17 gün boyunca bebeğini emzirmeye çalışır. Emzirme sırasında üç kez ağlamaktan sinir krizi geçirir ve ambülansla acil servise götürülür.

POLİSLERDEN VE SAVCIDAN BASKI
Gözaltında olduğu sürede polis memurları, “Eşin seni sevse gelir kurtarır, size değer vermeyen erkeklerle yaşıyorsunuz, burada bizim yanımızdasın erkekse gelsin seni kurtarsın elimizden” şeklinde Fatma Salın’ın psikolojisini bozacak cümleler kurarlar sürekli.

Polisler zaman zaman Fatma Salın’ın yanında kendi eşlerini arayıp sevgi dolu cümleler kurarlar. Bu tip psikolojik baskı altından gözaltında 17 gün geçer.

Ardından avukatı gelmeden savcı Kazım Özsoy’un odasına çağrılır. “Kocan olacak haini buraya oturtacağım öttüreceğim, seni bulmuş kullanmış bir eşya gibi atmış elimize. Nerde o erkekse gelse ya. Bana bak seni elimizde kalmayasın ölmeyesin diye bırakıyorum. Buradan çıkınca kocanı boşayacaksın tamam mı? Eğer onunla konuşur buluşursan ve haberim olursa seni buraya gömerim anlaşıldı mı?” cümleleriyle tehdit eder.

İKİNCİ GÖZALTI
Gözaltı sürecinde psikolojisi tamamen çöken Fatma Salın, tahliye olduktan sonra toparlanır. Ancak 3 Mart 2017’de polis tekrar kapısına dayanır. Bu kez gerekçe itirafçı adı altında bazı kişilerin verdiği iddia edilen ifadelerdir. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı’nın emriyle Fatma Salın tekrar gözaltına alınır. 

Üç günlük gözaltı sonrasında serbest bırakılma kararı alınır ancak daha önceki dosyası nedeniyle Manisa Savcılığı’na konu sorulur. Manisa savcılığı, Fatma Salın’ın serbest bırakılmaması ve Manisa’ya gönderilmesi talimatı verir.

7 günlük ikinci gözaltının sonrasında tutuklanır ve Manisa E Tipi cezaevine gönderilir.
Tutuklandıktan bir ay sonra kocası kendi adıyla yazılmış 5 adet mektup gönderir Manisa E Tipi cezaevine.  Mektupların ardından cezaevi yönetimi ve cezaevi savcısı tarafından sorguya alınır. Kocasının yerini bildiği gerekçesiyle baskı altında ifadeye zorlanır.

İLAÇ KULLANMAYA BAŞLAR
Gördüğü baskılar ve bebeğiyle yaşadığı sıkıntılar sonunda Fatma Salın, sürekli krizler geçirmeye başlar. 35 kiloya düşer. Ardından psikolojik haplar kullanmaya başlar.

Sürekli olarak aynı şeyleri tekrarlamaktadır: “Biz 15-20 yıl çıkamayacağız, çocuklarımız ailemiz bitti”

Bu cümleler sorgu sırasında kendisine sürekli olarak polis ve savcıların tekrarladığı cümlelerdir.

Bu ümit kırıcı cümleleri nedeniyle koğuşundaki arkadaşlarıyla problem yaşamaya başlar.
Görüş sırasında ailesine “Buradakiler bana deli muamelesi yapıyor, kimse benle konuşmuyor” der. Kapalı görüşte iki kere baygınlık geçirip yere yığılır.

İLK DURUŞMA
İlk duruşmada Hakim, “eşin tutuklu mu kaçak mı” diye sorar. Fatma Salın’ın verdiği “kaçak” cevabı üzerine Hakim, “Kızım eşin tutuklu olsa onu yargılardık burada, sen evinde çocuklarınla olurdun” der. Böylece Fatma Salın’ın eşinin yerine rehin tutulduğu mahkeme salonundaki konuşmalarla da kayıt altına girer.

VE HÜKÜM
Ardından hüküm duruşması gelir.
35 kiloya düşmüş, aşırı zayıflamış, psikilojik ilaçlar kullanan ve sağlık durumu çok kötü olan bebekli annenin tutuklu kalmaması gerektiği yönünde savunma yapar avukatı.

Ancak hakim 7 yıl 6 ay hapis cezası verir..

Fatma Salın, OHAL dönemi uygulamalarıyla psikolojisi gördüğü baskılarla bozulan ve rehin tutulduğu polis, savcı, hakim beyanlarıyla sabit hale gelen bir tutuklu.

Türkiye’de Fatma Salın gibi binlerce anne tutuklu durumda. Bunlardan 700’ü aşkını bebekleriyle birlikte kötü şartlarda cezaevlerinde tutuluyor. 

Aktifhaber...

Son güncelleme: 12:55 15.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı