• Turkhane Logo

4 kadın ve 4 anne karnındaki bebeğin uğradığı hukuksuzluklar

Cezaevlerinde cemaat üyesi iddiasıyla tutuklu bulunan 680'den fazla bebek ve anne var. Kimi tutuklu kadınlar ise hamile ve kötü muameleye ile karşı karşıyalar.

19:40 16 Ağustos 2018 Perşembe
4 kadın ve 4 anne karnındaki bebeğin uğradığı hukuksuzluklar
Cezaevlerinde cemaat üyesi iddiasıyla tutuklu bulunan 680'den fazla bebek ve anne var. Kimi tutuklu kadınlar ise hamile ve kötü muameleye ile karşı karşıyalar.

Cumhuriyet Gazetesinden Canan Coşkunun haberine göre, dört hamile kadın yaşadıkları hukuksuzluğu avukatları aracılığıyla anlattı. Onları birleştiren ortak nokta, yaşadıkları hukuksuzluk. 

Bu kadınlar hastaneye götürülmemekten şikayetçi ve enfeksiyon kapmaları halinde bakımlarını yapamıyorlar. 

İnsan hakları konusunda önemli çalışmaları ile bilinen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yasalara göre bir kadının hamile olması durumunda cezanın geri bırakılacağı hükmünün ihlal edildiğine dikkat çekiyor ve ekliyor:


Hukuk devleti kriterleri ayaklar altında. Dolayısıyla insani kriterler de ayaklar altında.

Hamile kadınlardan ilki Merve Aydeniz  Çokyılmaz. 8.5 aylık hamile ve Mart ayında ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Çokyılmaz, sadece bir kez Temmuz ayında doktora götürülmüş.

Çokyılmazın avukatı Münevver Öz, bebeğin normalde büyük olduğunu ve ters gelme ihtimali bulunduğunu, müvekkilinin enfeksiyon kaptığını ve hayli kalabalık olan koğuşta düşme tehlikesi atlattığını belirtiyor.

Çokyılmaz’ın eşi de Edirne Cezaevinde tutuklu. Gergerlioğlu yaşananlarla ilgili şu yorumu yapıyor:

“Tarsus Cezaevi’nde 10 kişilik koğuşlarda 22 kişi kalıyorlar. 2 yatağı birleştirip 3 kişi yatıyorlar. Annesinin yanında kalan bir çocuk ranzadan düşüp çenesini kırmış. 7-8 dilekçe vermeden hastaneye gidemiyorlar. Bunun yanı sıra Tokat Cezaevi’nde de hamile mahpusların olduğu ve 7-8 bebeğin anneleriyle kaldığı bilgisini aldık. Mamalara izin çıkana kadar son tüketim tarihleri geçiyor. Cezaevinde oyuncak ve oyun alanı da yok. Bebeklerin ve çocukların kıyafetlerinde yazı olduğu için kabul etmiyorlar.”

7 aylık hamile Mualla Kübra Alvar da cemaat üyesi olduğu iddiasıyla tutuklu. ByLock kullandığı gerekçesiyle 10.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Alvar’ın vücudunda aşırı sıcaktan ve hamilelikten kaynaklı yaralar oluştu ve Alvar’ın kardeşi Mevlüde Ahukuş, kardeşinin hastaneye gidebilmek için defalarca başvuru yaptığını, aynı koğuşta kalan Halime Gülsu’nun yaşamını yitirmesinin kardeşini etkilediğini belirtiyor.

Bir diğer hamile tutuklu Elif Aydın. 5.5 aylık hamile olan Aydın, 3 aydır Gebze Kapalı Cezaevi’nde kalıyor. 2 ve 7 yaşlarında 2 çocuğu daha var. Çocuklarına cezaevinde bakıyordu. 2 yaşındaki oğlu hâlâ Aydın’ın yanında kalıyor, 7 yaşındaki oğluna ise babası bakıyor.

ByLock kullandığı iddiasıyla tutuklanan bir başka hamile kadın Emine Ay. 4 aylık hamile olan Ay, Bitliste özel bir okulda görev yapıyordu. Anteptenten Bitlise götürülen Ayın Terörle Mücadele Şubesindeki muayenesinde düşük yapma riski olduğu söylendi. 

11 Temmuz’da tutuklanarak Bitlis Cezaevi’ne konan Ay’ın 3 ve 7 yaşlarında 2 çocuğu daha var. 3 yaşındaki kızını yanına alan Ay’ın 7 yaşındaki oğluna kayınpederi bakıyor. Oğlu psikolojik sorunlar yaşıyor. Ay’ın avukatı Serdar Yazar, müvekkilinin hamile olduğunu söylediğinde savcının “Bir şey olmaz. Ben de eşimin başında polis dursun isterim” dediğini aktarıyor. Ay hakkında henüz iddianame hazırlanmadı. Ay’ın kardeşi Veysel Karani Yıldırım, gözaltı aşamasında avukat bulmakta zorluk yaşadıklarını söylüyor.

/ BİTLİS CEZAEVİNDE HAMİLE KADINA PSİKOLOJİK İŞKENCE CEZAEVİNDEKİ HAMİLE KADIN DÜŞÜK TEHLİKESİYLE HASTANEYE KALDIRILDI

Son güncelleme: 19:40 16.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı