• Turkhane Logo

Abluka altında son veda: Kızının cenaze namazını kelepçeyle kıldı

Denizli’de bu sabah hayatını kaybeden 4. evre kanser hastası Ayşe Koca’nın babası Ali Koca, tutuklu bulunduğu Denizli T Tipi Cezaevinden cenazeye götürüldü. Acılı baba kızının cenaze namazını kılarken kelepçelerinin çıkarılmasına izin verilmedi.

20:23 12 Eylül 2020 Cumartesi
 Abluka altında son veda: Kızının cenaze namazını kelepçeyle kıldı
Denizli’de bu sabah hayatını kaybeden 4. evre kanser hastası Ayşe Koca’nın babası Ali Koca, tutuklu bulunduğu Denizli T Tipi Cezaevinden cenazeye götürüldü. Acılı baba kızının cenaze namazını kılarken kelepçelerinin çıkarılmasına izin verilmedi.


Denizli Tekden Hastanesinde 17 gün kanser tedavisi gören Ayşe Koca’nın cenazesi, bugün ikindi namazından sonra Burdur’un Bucak ilçesi Köle Mezarlığında toprağa verildi. Bold Medyadan Sevinç Özarslanın haberine göre, kızının cenazesine katılmak için Denizli T Tipi Cezaevinden saat 15:15’te çıkarılan baba Ali Koca’nın cenaze namazı sırasında kelepçeleri çözülmedi. Ali Koca kızına son görevini 12 güvenlik görevlisinin ablukası altında ve kelepçeli yaptı.

/


BİR YIL KANSERLE MÜCADELE ETTİ

4. evre mide kanseri Ayşe Koca, bu süreçte tutuklu babası Ali Koca ile 2 kez görüşebildi. İlk görüşmeleri 3, dün gerçekleşen ikinci görüşmeleri ise sadece 5 saat sürdü. İkinci görüşme için mahkemeden izin çıkmasına rağmen savcı ilk başta izin vermedi. Daha sonra HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun girişimiyle Ali Koca hastaneye getirildi. Yüzde 90 bilinci kapalı kızının yanında 5 saat kalabilen baba, tekrar cezaevine götürüldü. Ayşe babasının geldiğini zaten anlayacak durumda değildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olan Ayşe Koca’ya 8 Kasım 2019’da 4. evre mide kanseri teşhisi konuldu. Bir yandan okulunu okudu, bir yandan ayakta kemoterapilerini almaya devam etti. 18 aydır tutuklu olan babası cezaevinde üzülmesin diye hastalığının ciddiyetini ona hissettirmemeye çalıştı. Tek hayali doktor olmak olan Ayşe Koca, kanser olduğunu öğrenince “Ben bunu babama nasıl söyleyeceğim” demişti. 17 gün önce hastalık şiddetlenince hastaneye kaldırılan Ayşe Koca’nın durumundan babası o zaman haberdar oldu. O günden beri hayata tutunmaya çalışan Ayşe Koca bu sabah hayatını kaybetti.

“MELEK OLDU GÜZEL ABLAM”

Bold Medya’ya konuşan ablası Aybüke Koca, sadece “Melek oldu benim güzel kardeşim” diyebildi. Koca’nın ölümünü sosyal medya hesabından duyuran HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Maalesef kaybettik! Ayşe Koca sabaha karşı vefat etti. Genç Tıp öğrencisi kanser hastalığından kurtulamadı” dedi.

Koca’nın sosyal medya baskısı sonucu babasını son kez gördüğünü hatırlatan Gergerlioğlu, “Tek tesellimiz son nefesinden önce mahpus babasının onu görebilmesi. Mekânı Cennet olsun. Allah sabırlar versin. Çok acı, en çok da mahpus babasına dayanma gücü diliyorum.” ifadelerini kullandı.



5 GÜN PROSEDÜRLE UĞRAŞTILAR

Ali Koca’nın kızını görebilmesi için 2 kez izin için başvuru yapıldı. İlk başvuru 31 Ağustos 2020’de gerçekleştirildi. Aile 5 gün prosedürlerle uğraştı. Hastane ve cezaevi arasında belgeler gidip geldi. Ali Koca 4 Eylül Cuma günü kızının yanına gelebildi. Baba kız dayanamayıp birbirine sarılıp ağladı. Eşi ve küçük kızı Aybüke Koca ile sarılmasına ise izin verilmedi. 3 saat sonra cezaevine gönderilen Ali Koca için iki gün önce tekrar başvuru yapıldı. Çünkü Ayşe’nin durumu daha da ağırlaştı. Bilinci yüzde 90 kapandı. Doktor ancak 1-2 gün yaşar demişti. Mahkeme izin verdiği halde savcı 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nu gerekçe göstererek izin vermedi.

5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nda 116/3. maddesine göre tutuklular ancak 1. derecede yakınının yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalık halleri varsa yolda geçen süre hariç olmak üzere 1 gün ziyaret edebilir. Bu mazeret izni asgari 1 ay ara ile en fazla 2 kez kullanılabilir. Bu izin sadece aynı kişi için en fazla 2 kereye mahsus verilebiliyor. Aynı ay içerisinde 2 gün ya da 2 kez kullanılması mümkün değil. Bu mazeret izninden faydalanabilmek için ceza infaz kurumu en üst amirinin önerisi ile Cumhuriyet Başsavcılığının onayı gerekiyor.

GERGERLİOĞLU: YASA İNSAN İÇİNDİR

İlk başta izin vermeyen savcı ile yaptığı görüşmeyi de aktaran Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Dün Ayşe Koca için izin istediğimde ‘ama yasalar ayda 1 dışında mahpusun hasta yakınına izin vermiyor, siz mv. yeni yasa çıkarın’ diyen savcıya ‘insani, vicdani hal var, yasalar insan içindir, çözüm bulmalıyız’ demiştim. Bugün vefat etti. Son yıllarda hangi yasa insaniydi ki?” diye yazdı.

AİLEYE ATILAN İFTİRALAR DA ÇOK ÜZDÜ

Sabah yazarı Hilal Kaplan’ın “Kızının hastalığını bahane edip tahliye istiyor” diye yazdığı Ali Koca ve ailesi, zor geçirdikleri bu dönemde söylenen yalanlardan oldukça rahatsız oldu. Çok yıprandıklarını söyleyen Aybüke Koca, haklarında yazılan yalan, yanlış bilgilere ve iftiralara Bold Medya’ya konuşarak cevap vermişti.

METAL İŞLERİ ÖĞRETMENİYDİ, İHRAÇ EDİLDİ

Denizli Tavas’ta metal işleri öğretmeni olarak çalışırken KHK ile ihraç edilen Ali Koca (51), 8 Şubat 2019’da tutuklanıp Denizli T Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Bank Asya hesabı, sendika üyeliği, mesajlaşma programı Bylock programı ve tanık ifadelerine dayanılarak 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Koca’nın dosyası İstinaf Mahkemesinde bulunuyor.

Kızının kanser olduğunu öğrendiğinde İstinaf Mahkemesi’ne defalarca dilekçe veren Ali Koca’nın bu istediği dikkate alınmadı. Oysa 5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nda Nisan 2020’de yapılan yeni düzenlemeye göre birinci derecede yakını ölümcül hastalığı olan tutukluların cezaları 1 yıl ertelenebilir. Ancak bu kanun Cemaat ve Kürt soruşturmaları kapsamında tutuklu ve hükümlü olanlara uygulanmıyor.



 

Son güncelleme: 20:23 12.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı