• Turkhane Logo

"Zorla kaybetmeyi devlet geleneği haline getiren düzene dur diyecek misiniz?"

Koşulsuz Adalet Hareketi, yaklaşan 30 Ağustos Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü öncesi Türkiye'de yaşanan zorla kaybetme vakalarını AİHM önünde protesto etti.

10:56 28 Ağustos 2021 Cumartesi
Koşulsuz Adalet Hareketi, yaklaşan 30 Ağustos Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü öncesi Türkiye'de yaşanan zorla kaybetme vakalarını AİHM önünde protesto etti.


Birleşmiş Milletler 2011 yılından bu yana 30 Ağustosu Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü olarak anmaya başladı.

Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmede de zorla kaybetmenin tanımını net bir şekilde yaptı.


BM zorla kaybetmeyi, Kişilerin, devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişiler veya gruplar tarafından tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya başka herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması, ardından söz konusu kişilerin kendi fiillerini reddetmeleri veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizlemeleri ve sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması olarak tanımlıyor.

Sözleşmenin imzacıları arasında bulunmayan Türkiyede darbe girişimi sonrası zorla kaybetme vakaları yeniden gündeme geldi.

BU SUÇUN ZAMANAŞIMI YOKTUR

Avrupa’ya iltica etmek zorunda kalan Türkiyeli genç avukatlar tarafından oluşturulan ve her hafta AİHM önünde nöbet tutan Koşulsuz Adalet Hareketi, Türkiyede muhalifleri hedef alan zorla kaybetme vakalarına dikkat çekti.

Eyleme Gazeteci Sevinç Özarslan da destek verdi.

  Türkiye’de devlet eliyle kaçırılan insanlardan yüzlerce gündür haber alınamıyor ve iddialar araştırılmıyor. Zorla kaybedilme insanlığa karşı suçtur ve bu suçun zamanaşımı yoktur!

Zorla kaybetmeyi devlet geleneği haline getiren düzene dur diyecek misiniz? @coe

(Part-1) pic.twitter.com/xPS6XwOAzn — Koşulsuz Adalet Hareketi (@kosulsuzadalet) August 27, 2021  

Son güncelleme: 10:56 28.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı