• Turkhane Logo

Zenginler Erdoğan’ı seviyor: 3 ayda 423 bin TL kur farkı kazandırdı

21:25 02 Ağustos 2023 Çarşamba
Zenginler Erdoğan’ı seviyor: 3 ayda 423 bin TL kur farkı kazandırdı





AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile danışmanlarının icadı Kur Korumalı Mevduat, Hazine ve Merkez Bankası’nın kasasını boşaltırken, zenginleri ihya etmeye devam ediyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde bankaya 1 milyon 100 bin TL yatıran bir kişi seçimden sonra yaşanan kur şoku sayesinde 423 bin 912 lira kur farkı aldı. Parası 1 milyon 524 bin liraya ulaştı.



Boldmedya’dan Taner Demir’in haberine göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan zenginlerin paralarına para katmaya devam ediyor. Döviz kurundaki artışı frenlemek için 20 Aralık 2021 tarihinde uygulamaya giren Kur Korumalı Mevduat kur şoklarını engelleyemedi. Sistem devreye girdiğinde 11 liraya düşen dolar kısa süre içinde kayıplarını geri aldı. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra ise 27 TL’ye dayandı.



1 MİLYON 100 BİN LİRA KOYDU, 1 MİLYON 524 BİN LİRA ALDI



Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası dolarda yaşanan yüzde 18’lik artış KKM’de parası olanları ihya etti. 2 Mayıs 2023 tarihinde dolar 19,47 lira iken 1 milyon 100 bin TL’ye KKM’ye yatıran bir vatandaş, 3 ay sonra parasını katladı. 2 Ağustos 2023 tarihinde kur 26,98 liraya yükselince vatandaşın parası 1 milyon 524 bin 126 liraya yükseldi. Bankada parası olan bu vatandaşa milletin vergilerinden tam 423 bin 912 lira kur farkı ödemesi yapıldı. Bu vatandaş bir kuruş bile vergi ödemedi. Çünkü KKM hesapları vergiden muaf.



/



Daha bir yıl öncesine kadar bu parayla 3+1 daire satın alındığı düşünüldüğünde Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu krizin fotoğrafı çok net görülebiliyor.



MİLLETİN VERGİLERİYLE ZENGİNİ BESLİYOR



Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt’un paylaştığı bu veri KKM’deki ballı kazancı çok açık ortaya koydu. Ballı kazancı gören kredi çekerek bankaya yatırdı. Hal böyle olunca bir nevi ‘Türk dolarına’ dönüşen KKM hesaplarında biriken para 3,1 trilyon liraya ulaştı. Dolar ve Euro’daki artışı kur farkı olarak devletten alanlar mutlu. Ancak bu paraları Erdoğan ve danışmanları tabiki kendi cebinden vermiyor. Fakirden alınan vergiler zenginlerin paralarına kur farkı olarak ödeniyor.



SADECE HAZİRAN’DA 150 MİLYAR TL KUR FARKI ÖDENDİ



KKM’nin liralaşmaya bir katkısı olmadığını tam tersine dolarizasyonu tetiklediğini her fırsatta savunan ekonomi yazarı Alaattin Aktaş da millete maliyetinin her geçen gün katlandığını hesapladı. Devletin kasasından KKM için yapılan en büyük ödemenin Temmuz 2022’deki 23,3 milyar lira olduğunu hatırlatan Aktaş, haziran 2023’te ise bu rakamın 150 milyar liraya ulaşarak rekor kırdığını duyurdu.



ZENGİNLERE ÖDENEN PARA 300 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI



2021 aralık ayından bu yana KKM’nin Hazine’ye maliyeti 92,5 milyar TL olmuştu. Merkez Bankası’nın yaptığı kur farkı ödemesiyle birlikte 17 ayda KKM’nin devlete toplam maliyeti 181,5 milyar liraya yükseldi. AKP Hükumeti, KKM’de parası olanlara yapılan ödemelerin Hazine açığını katladığını görünce geçen ay bir değişikliğe gitti. Döviz kurundaki artış yüzünden devletin ödemek zorunda kaldığı paranın tamamını artık Merkez Bankası ödeyecek.



Ekonomistlerin tahminlerine göre, net döviz rezervleri eksi 60 milyar dolara gerileyen Merkez Bankası, kur farkı ödemek için matbaada gece gündüz Türk Lirası basacak. Parası olanları desteklemek için kurulan bu düzen yoksullara yine enflasyon ve hayat pahalılığı olarak dönecek.



Günün sonunda Erdoğan Türkiye’sinde zengin daha zengin fakir daha fakir olarak yaşamaya devam edecek. Zenginlerin Erdoğan sevgisi de KKM kazandırdığı müddetçe sürecek.



Son güncelleme: 21:25 02.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı