• Turkhane Logo

Zelenski: Arap Birliği Zirvesinde

Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde yapılan Arap Birliği Zirvesine Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski onur konuğu olarak davet edildi.

15:20 20 Mayıs 2023 Cumartesi
Zelenski: Arap Birliği Zirvesinde
Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde yapılan Arap Birliği Zirvesine Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski onur konuğu olarak davet edildi.


TURKHANE.COM- UKRAYNA

Ciddeye giden Zelenskiy, Arap liderleriyle barış formülü nasıl gerçekleşiri konusunu görüştü.
Al-Arabiya TV kanalının bildirdiğine göre Zelenski, Suudi Arabistanın Cidde kentine Polonyadan kalkan bir Fransız uçağıyla Ciddeye geldi. 
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Arap Birliğinde yaptığı konuşmada bazı Arap ülkelerinin liderlerini Rusyanın Ukraynayı işgaline göz yummakla suçladı.
32. Arap Birliği Zirvesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esadın dönüşü ve Zelenskinin ziyaretiyle son yılların dünya basınında en geniş yer bulan Arap Birliği zirvesi oldu. 
Arap Birliği ülkelerinden sadece Suriye, Rusyanın Ukraynayı işgaline açıkça destek verdi. Birçok Arap ülkesi ise işgali desteklemeden Rusya ile iyi ilişkilerini korumaya çalıştı. Zelenski, bu ülkeleri Moskova ile ilişkilerini tekrar değerlendirmesini istedi.
Arap Birliği Zirvesinde yaptığı konuşmada Zelenski, Maalesef dünyadaki ve bugün aranızdaki bazı kişileri kafesteki insanlara ve yasadışı ilhaklara göz yumdu dedi. 
Zelenski İçten bir bakışa sahip olabilmeniz için buradayım. Ruslar sizi ne kadar etkilemeye çalışırsa çalışsın, bağımsız olunmalı diye konuştu. 
Arap ülkelerinin kendi tarihlerinde yaşadıklarına göndermede bulunan Zelenski, Ukraynanın kendini koloniciler ve emperyalistlerden korumaya çalıştığını ifade etti.
Arap Birliği Zirvesine Esad’da katıldı
Suudi Arabistan’ın başkenti Cidde’de gerçekleşen Arap Zirvesine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’da katıldı. 
ABDnin yaptırım tehdidine rağmen Suriye lideri Beşar Esad’ın Kasım 2011de üyeliğinin askıya alınmasından beri ilk kez katıldı.
Esadın zirveye katılımından rahatsız olan ABDnin Suudi Arabistanı yaptırımlarla tehdit etmesi sonrası, Suudi Arabistanın bu hakereketinin, zirveye Zelenskiyi davet ederek yaptırımlara karşı ön alma hamlesi olarak yorumlandı.

Son güncelleme: 15:20 20.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı