• Turkhane Logo

Zarrab sonu: Milyon dolarlarını Türkiye'ye kaçıran Kingston Kardeşler de itirafçı oldular

ABD’yi 511 milyon dolar dolandırdıktan sonra Türkiye’ye kaçarken yakalanan Kingston Kardeşler hakkında yeni bir gelişme yaşandı.

09:51 22 Temmuz 2019 Pazartesi
Zarrab sonu: Milyon dolarlarını Türkiye'ye kaçıran Kingston Kardeşler de itirafçı oldular
ABD’yi 511 milyon dolar dolandırdıktan sonra Türkiye’ye kaçarken yakalanan Kingston Kardeşler hakkında yeni bir gelişme yaşandı.





Hürriyet New York muhabiri  Razi Canikligil’in haberine göre Kingston Kardeşler, duruşmaya bir hafta kala suçlamaları kabul ederek itirafçı oldular.


ABD’nin Utah eyaletindeki Mormon tarikatının önde gelen isimlerinden olan Jacob ve Isaiah Kingston’ın, avukatları aracılığıyla tutuklu yargılandıkları Salt Lake City’deki federal mahkemeye verdikleri dilekçede, daha düşük bir ceza almak için suçlarını itiraf ettikleri belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir dönem görüşme gerçekleştiren ve birlikte çekilmiş fotoğrafları basına düşen Kingston Kardeşler için ABD savcısı, “Türkiyeden bilgi almak imkânsız olduğu için Kingston Kardeşler milyon dolarlarını Türkiyeye kaçırdı. Kefalet talebini reddedin” demişti.
  Picture emerges linking Mormons, gangsters, Mueller and Erdogan | Ahval https://t.co/76YWJe6fLO (photo: IHA) pic.twitter.com/IuQfIoKkRb — ilhan tanir (@WashingtonPoint) September 11, 2018
Hürriyet haberinde aktarılana göre, Hâkim Jill B. Parrish’e sundukları 22 sayfalık dilekçede ABD Maliyesi’ni sahte evrak düzenleyerek nasıl dolandırdıklarını anlatan Kingston Kardeşler, Türk bankalarına yatırdıkları milyonlarca doların ve bazı şirket satın almaları, gayrimenkul yatırımları ve Mega Varlık fonuna yatırdıkları milyonlarca doların dökümünü de sundular.

Türkiye’deki ilişkilerini davanın bir diğer tutuklu sanığı olan ABD’li Ermeni iş adamı Lev Dermen aracılığıyla kurduklarını belirten Kingston Kardeşler, 2011 yılında tanıştıkları Dermen’in yasa dışı işlemleri planladığını ve her şeyi onun yöntemleri ile gerçekleştirdiklerini iddia etti.

SBK Holding USA adıyla ABD’de kurdukları şirket aracılığıyla kara para aklama işine başladıklarını ve her şeyi Dermen’in direktifiyle gerçekleştirdiklerini itiraf eden Kingston Kardeşler, mahkemeye sundukları dilekçede kendilerine ya da ortak oldukları 200’e yakın, şirket, hesap, araç, gayrimenkul ve mal varlıklarının listesini ceza olarak teslim etmeye razı olduklarını kaydettiler.

İki kardeş, sahte evrak düzenleyerek ABD maliyesinden aldığı 511 milyon doların en az 100 milyon dolarını Türkiye aktarmış.
İfadelere yansıyan bilgilere göre, bu paranın bir kısmı bazı şirketler üzerinde aklanarak daha sonra yeniden ABD’deki şirketlere yollanmış.

Listede Türkiye’de bulunan şu firmalar yer alıyor:

İstanbul Kuruçeşme’de Set-App Technologies’e ait 5 adet gayrimenkul
Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi
Doğa Doğan
Mega Varlık Yönetim AŞ
SBK Holding Türkiye aracılığıyla yapılan yatırımlar.

Öte yandan davanın “gizemli sanığı” olarak öne çıkan Lev Aslan Dermen’in ise Kingston Kardeşler’den ayrı yargılanmak isteğiyle mahkemeye üç gün önce sunduğu dilekçenin reddedildiği belirtiliyor. 

Sanıkların Türkiye’deki ortakları olan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ise sanık olmadığı, ancak soruşturmaya yardımcı olduğu kaydediliyor. 

Canikligil’in haberinde, ABD’de davayı soruşturan Başsavcı Richard M. Rolwing, Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’deki avukatı Mark Srere’ye gönderdiği 15 Mayıs 2019 tarihli mektupta Korkmaz ya da SBK Holding A.Ş.’nin davalı olarak olası bir yeni iddianamede yer alacağına dair henüz bir düşünceleri olmadığını aktardığı ifade ediliyor. Korkmaz’ın halen davayla ilgili bilgisi olan bir tanık durumunda olduğu kaydediliyor.

Son güncelleme: 09:51 22.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı