• Turkhane Logo

Zarrab savunmasına başladı: İşte ilk sözleri!

"ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu"

20:21 29 Kasım 2017 Çarşamba
Zarrab savunmasına başladı: İşte ilk sözleri!
"ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu"

ABD’de görülen ve tüm dünyanın dikkatle takip ettiği eski adıyla ‘Reza Zarrab’ yeni adıyla ‘Hakan Atilla’ davası sürüyor. Duruşmanın ikinci günü olan bugün soruşturmanın baş aktörü Reza Zarrab ilk kez tanık sandalyesine oturdu. Ayakları kelepçeli ve hapishane kıyafetiyle salona getirilen Zarrab tanık koltuğuna oturtuldu.

‘CEZAEVİNDEN ÇIKMAM İÇİN EN HIZLI YOLDU…’

Reza Zarrab “ABD ile işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu” dedi.

Zarrab, 2016 yılında tutuklanmasıyla sonuçlanan Miami ziyaretine ilişkin ise “Neyle karşılacağımı bilmiyordum. Uzun bir seyahatin ardından şoke olmuştum. Doğru yanıtları veremedim. Endişeliydim” dedi.

Reza Zarrab, İran’ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını savundu ve “Yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını” söyledi.

SAVCININ ARDINDAN ATİLLA’NIN AVUKATLARI SORGULAYACAK

New York Güney Bölge Federal Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşması Türkiye saati ile 17:15’de başladı. Zarrab, 3 gün boyunca tanık sandalyesinde oturacak. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab önce savcılar sonra da eski Halkbank yöneticisi Hakan Atillanın avukatları tarafından sorgulanacak.

Davanın dünkü ilk duruşmasında ilk sözü, açılış konuşmalarını yapan ‘savcılık ve savunma’ almıştı. Savcılık ve savunmanın yaptığı açılış konuşmalarında şok suçlamalar gündeme gelmişti.


DAKİKA DAKİKA ZARRAB YARGILAMASI


19:10: Sarraf: “İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.”

19:00  Sarraf: “Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.”

18:55 Sarraf: “Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.”

18:51 Sarraf: “ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek.  Savcılıkla işbirliği, sorumluluğumu kabul edip hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.”

18:50 Sarraf: “Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.”

18:45 Sarraf konuşmaya başladı: “Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Çok korkmuştum.”

18:41 Sarraf’ın yanında tercümanı duruyor. İngilizce mi Türkçe mi konuşacağı belli değil.

18:40: Sarraf kürsüde yerini alıp yemin etti. Mahkum kıyafeti giymiş. Sakin görünüyor.

18:24 Sarraf mahkeme salonuna gelip yerini aldı. Birazdan ifade vermeye başlaması bekleniyor.
 

Son güncelleme: 20:21 29.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı