• Turkhane Logo

"Zarrab davası Türkiye-ABD İlişkilerini paramparça edebilir"

Financial Times'ın Dış Haberler Editörü David Gardner, İran yaptırımlarının delinmesinden dolayı ABD'de devam eden Reza Zarrab davasının ABD-Türkiye ilişkilerini paramparça edebileceğini yazdı.

17:24 28 Kasım 2017 Salı
Financial Times'ın Dış Haberler Editörü David Gardner, İran yaptırımlarının delinmesinden dolayı ABD'de devam eden Reza Zarrab davasının ABD-Türkiye ilişkilerini paramparça edebileceğini yazdı.

ABD-Türkiye ilişkilerinin hali hazırda yıprandığını kaydeden Gardner, İran ve Türkiye vatandaşı iş adamı Reza Zarrabın merkezinde olduğu davaya ilişkin bilgiler paylaştı.

BBC Türkçede yer alan habere göre Gardner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın ABDye olan öfkesini daha da arttığını ve davanın Ankaranın Kürtler ve Gülen ile ilgili endişelerinin önüne geçtiğini belirtiyor.

Dün jüri heyeti seçimi yapılan ve bugünden itibaren New Yorkta görülmeye başlanacak olan davada, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tek başına yargılanacak. Hâkim Richard Berman, Reza Zarrabın sanık olarak duruşmalara katılmayacağını açıkladı.

Gardnerın makalesi şöyle devam ediyor:

Üst düzey Türk hükümet yetkilileriyle bağlantısı olan Zarrabı merkez alan davada, o ve 8 diğer sanığın 2010-2015 yıllarında İran petrol ve doğalgazı karşılığında altın vererek, ABDnin İrana uyguladığı yaptırımları delip delmediklerine bakılacak.

Ancak davanın çevresi sisle kaplı. Floridada 18 ay önce yakalanan Zarrabın iddia makamı adına tanıklık edip etmeyeceği de net değil.

Tapeler kanıt olarak sunulacak mı?

Gardner davanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm Türk yetkililerce ABDnin Ankaraya yönelik planlarının üstünü kapatmak için kullandığı bir incir yaprağı olarak yansıtıldığını hatırlatıyor.

Davayla ilgili ateşli söylentilerden biri de, daha önce Erdoğanın yakın çevresi ve hükümetine yönelik operasyonlarda sızdırılan ses kayıtlarının savcılar tarafından mahkemeye sunulup sunulmayacağı...

Şu ana kadar Ankara ile ABD arasındaki temel sorunun, Washingtonın Suriyedeki Kürt YPG (Halk Savunma Birlikleri) güçlerine silah desteği vermesi olduğunu hatırlatan FTnin dış haberler editörü Gardner, Erdoğanın büyük umut beslemiş olduğu Donald Trump yönetiminin de YPGye desteği artırdığını hatırlatıyor.

Erdoğan ayrıca, ABDnin Fethullah Gülenin Türkiyeye iade edilmesi taleplerini reddettiğini düşünüyor ve bu da öfkesini artırıyor.

Dava Ankaranın Kürtler ve Gülenle ilgili endişelerinin önüne geçti

Gardnera göre Erdoğan ve yakınlarının ismini karalama potansiyeli taşıyan Zarrab davası, Ankaranın Kürt ve Gülen endişelerinin önüne geçti.

Gardnerın konuştuğu ancak ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili Durum çok ciddi. ABD ile ne zaman bir sorunu halletmeye çalışsak karşımızda üç yeni sorun daha buluyoruz diyor.

Erdoğan hükümeti Zarrabın bağımsız yargılanacağını kavrayamıyor

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağın davayı Türkiyeye karşı, hukuki dayanağı olmayan bir komplo olarak gördüğünü hatırlatan Gardner şöyle devam ediyor:

Gülenin iade talebiyle de birlikte, Türkiyede yargı bağımsızlığına saygısızlık eden Erdoğan hükümeti, Zarrab davasının ABDdeki Trump yönetiminden bağımsız olduğunu anlamıyormuş gibi görünüyor.

Savcıların beklediği gibi, dava sonucunda Türk bankalarına ağır para cezaları gelirse, ABD yönetimi bunu uygulamak zorunda kalır.

Erdoğan ikilemde kalabilir

Gardner, dava sonucunda Türk bankalarına ceza gelmesi durumunda, bunun hem Cumhurbaşkanı Erdoğanın ve Türkiyenin ismini zedeleyeceğini, hem de Erdoğanın cezayı ödeyip ödememe ikileminde kalabileceğini belirtiyor:

Bir uzman Öderseniz suçu kabul etmiş olursunuz, ama ödemezseniz de uluslararası bankacılık sisteminin dışına atılıp, devlet varlıklarına el konması riskiyle karşı karşıya kalırsınız diyor. Birçok gözlemci, aniden parlayan bir siyasetçi olan Erdoğanın Zarrab davasına verdiği tepkilerin ciddi mi olduğunu yoksa bunu taktik olarak mı yaptığını sorguluyor.

Gardner makalesini, İstanbuldan ismini vermediği bir siyaset bilimcinin şu sözleriyle bitiriyor: Erdoğan sürekli olarak seçim yarışında gibi davranıyor. Yurtdışı ile gerilimi artırmalı ki, yurt içinde kutuplaşma yaratsın. REZA ZARRAB YAPTIĞI İŞBİRLİĞİYLE KARDEŞİNİ DE SANIK OLMAKTAN KURTARDI

Son güncelleme: 17:24 28.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı