• Turkhane Logo

"Yüzde 60 engelli hasta tutuklu iki kez mide kanaması geçirdi"

Bir yıl önce iki kez mide kanaması geçiren ve korona salgını nedeniyle tedavisi aksayan Bilal Danış zor durumda. Annesi Mukadder Danış, “Sürekli kanaması var. Gün geçtikçe eriyor” dedi.

17:29 09 Eylül 2020 Çarşamba
Bir yıl önce iki kez mide kanaması geçiren ve korona salgını nedeniyle tedavisi aksayan Bilal Danış zor durumda. Annesi Mukadder Danış, “Sürekli kanaması var. Gün geçtikçe eriyor” dedi.


Gün geçmiyor ki cezaevlerinden bir hasta tutuklu haberi gelmesin. 4 yıldır İzmir Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevinde tutuklu olan Bilal Danış, bir yıl içinde 2 kez mide kanaması geçirdi. Hastaneye götürülen Danış’ın tedavisi korona salgını nedeniyle 7 aydır aksadı. Dünkü telefon görüşünde annesi Mukadder Danış’tan yardım isteyen Bilal Danış, “Anne ne olur, artık dışarıdan bir yardıma ihtiyacım var. Buradan kimse bana cevap vermiyor. Dilekçe yaza yaza bir hal oldum” dedi.

BİR HAFTADIR KANAMASI ARTTI


Bold Medyadan Sevinç Özarslanın haberine göre, annesine sürekli karın ağrısı ve sancısıyla birlikte lavabo ihtiyacı oluştuğunu ve kanama gördüğünü söyleyen Bilal Danış, “Hiçbir şey yiyemiyorum, yediğim zaman sancım ve kanamam oluyor. Arkadaşlarımı da rahatsız etmek istemiyorum, yatağa gidip yatıyorum. Bir haftadır iyice kötüleştim” diyerek son durumunu aktardı.

/

“KANSERE ÇEVİRME İHTİMALİ VAR”

1990 doğumlu Bilal Danış, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü’ne devam ederken 2010 yılında trafik kazası geçirdi ve sol kolunu kaybetti. Yüzde 60 engellilik raporu verildi kendisine. Zor şartlarda okulunu bitiren genç tarihçi İzmir Sağlık Müdürlüğünde engelli kadrosundan yararlanarak çalışmaya başladı. Genç yaşta engelli olmanın psikolojik sıkıntılarını yaşayan Danış, 2016’da daha farklı bir stresle karşılaştı. Cemaat soruşturmaları kapsamında 20 Kasım 2016’da gözaltına alındı, bir gün sonra tutuklanıp Şakran’a gönderildi.

Ekim 2019’da iki kez üst üste mide kanaması geçiren Bilal Danış’a Çiğli Araştırma Hastanesindeki doktor ‘bağırsaklarında stresten aşırı derece polip oluşmuş, kansere çevirme ihtimali var’ dedi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Danış’a genetik test yapıldı. Ancak Türkiye’de Mart 2020’de başlayan korona salgını nedeniyle tedavi yarım kaldı, aksadı.

“GİT GİDE ERİMEYE BAŞLADI”

Oğlunu en son iki hafta önce, kapalı görüşte gördüğünü söyleyen 57 yaşındaki Mukadder Danış, “Marttan beri hiçbir şey yapılmadı tedavi adına. Sürekli sancısı var, kanaması var. Git gide erimeye başladı. Her gittiğimizde onu daha kötü görüyorum. Dün haftalık telefon görüşümüz vardı. Anne ne olur, dışarıdan bir yardıma ihtiyacım var, buradan kimse bana cevap vermiyor dedi. Dilekçe yaza yaza bir hal oldum. Hiçbir şekilde tedavimi yaptırmıyorlar, dedi. En azından bir tedavisi başlasa” diye konuştu.

/

ENGELLİ TUTUKLULARLA İLGİLİ KANUN

5275 Sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılan son düzenlemeye göre engelli tutuklular cezasının son 3 yılını denetimli serbestlikle dışarıda geçirmesi gerekiyor. Kasım 2020’de tutukluluğunun 4. yılı bitecek olan Bilal Danış’ın normal şartlarda bu haktan yararlanması lazım. Ancak bunun için İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin engelli raporu vermesi gerekiyor. Mukadder Danış, defalarca dilekçe verdiği halde oğlunun henüz hastaneye götürülmediğini de belirtti.

İKİ OĞLU DA TUTUKLU

İki erkek bir kız sahibi olan Mukadder Danış’ın küçük oğlu da Yozgat’ta 4 yıldır tutuklu. Kızının eşi de tutuklu olduğu için iki torunu ve onunla da ilgilenmek zorunda. Karı-koca 4 aileye baktıklarını söylüyor. Yozgat’ta tutuklu Muhammed Arif Danış’ın herhangi bir sağlık sorunu olmadığını söyleyen anne Danış, bu yaştan sonra ömrünün cezaevi yollarında geçtiğini ifade ediyor. 18 saat yolculuk yapıp Yozgat’ta gidiyor. İki oğlunun görüş günleri art arda denk geldiği için İzmir’e döndüğünde daha kıyafetlerini çıkarmadan Şakran’a koşuyor.

“BEN ZATEN BİTMİŞ BİR ANNEYİM”

9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Bilal Danış’ın dosyası Yargıtay tarafından onaylandı. Kendisini ‘bitmiş bir anne’ olarak tanımlayan Mukadder Danış, “Bu çocuk suçu ne?” diye sordu ve ekledi: “Bank Asya hesabındaki hareket, engelli olduktan sonra iki ay bir etüt merkezinde çalıştı. Orada sigortalı olması suç oldu. Bir de içeriği olmayan Bylock programı nedeniyle ceza verdiler.”

/

BİLAL DANIŞ’IN ENGELLİLİK RAPORU

/

MİDE KANAMASI GEÇİRDİĞİNDE VERİLEN RAPOR



 

Son güncelleme: 17:29 09.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı