• Turkhane Logo

Yusuf annesine kavuşuyor! Gergerlioğlu’nun kanun teklifi Meclis’te kabul edildi

Kanser hastası 6 yaşındaki Yusuf Kerim Sayın’ı tedavisi boyunca annesine kavuşturacak yargı düzenlemesi Meclis'te kabul edildi. Buna göre çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazı 1 yıla kadar ertelenebilecek; erteleme süresi her defasında 6 ayı geçmemek üzere en çok 4 kez uzatılabilecek.

08:50 29 Mart 2023 Çarşamba
Yusuf annesine kavuşuyor! Gergerlioğlu’nun kanun teklifi Meclis’te kabul edildi
Kanser hastası 6 yaşındaki Yusuf Kerim Sayın’ı tedavisi boyunca annesine kavuşturacak yargı düzenlemesi Meclis'te kabul edildi. Buna göre çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazı 1 yıla kadar ertelenebilecek; erteleme süresi her defasında 6 ayı geçmemek üzere en çok 4 kez uzatılabilecek.





Altı yaşındaki Yusuf Kerim Sayın, tehlikeli bir kanser türü olan Ewing Sarkom hastalığına yakalandı. Doktorlar iyileşme şansının yüzde 20 olduğunu söyledi. Anne Gülten Sayın, ‘üyelik’ iddiasıyla altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezanın Yargıtay’da onanması üzerine cezaevine girdi.



Konuyu gündeme getiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu aynı zamanda bir hekim olduğunu da hatırlatarak şöyle demişti “Ewing Sarkom maalesef kötü bir kanser, kötü bir hastalık. Maalesef hiç iyi bilmediğimiz bir kanser türü olduğunu söylemiş olalım. Anne çıkana kadar çocuk hayatını kaybedebilir, çocuk kısa bir süre içinde hayatını kaybedebilir. En azından altı aylık bir infaz erteleme verilse belki çok sıkıntılı son günlerinde anne yanında olacak! Yetkililer de bizi duysun, bu olacak bir iş değil! Hiç mi insanlık kalmadı!”



Aile Sakarya’da yaşıyordu. Yusuf Kerim’in tedavisi için İstanbul’a geldiler.



Anne cezaevine girdikten sonra baba Süleyman Sayın işinden ayrılmak zorunda kaldı. Şu anda Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavi gören oğlunun yanında. Oğlunun son günlerini annesiyle birlikte geçirebilmesi için cezanın ertelenmesini istiyordu.



Yusuf Kerim Sayın’ın tedavisinde annesinden uzak kalması sosyal medyada büyük tepkiye neden olmuştu. Özel izinle oğlunu ziyaret eden anne daha sonra tekrar cezaevine dönmüştü. 



GERGERLİOĞLU’NDAN KANUN TEKLİFİ



“Hiçbir kanun toplum vicdanının üstünde değildir.” diyen HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, Meclis Başkanlığına “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” vermişti.



YUSUF’U ANNESİNE KAVUŞTURACAK



TBMM’de kabul edilen yargıda yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi, kanser hastası 6 yaşındaki Sayın’ın annesine kavuşmasının de önünü açtı. Kabul edilen yeni kanuna göre, çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazı ertelenebilecek.



İnfazına başlanmış olsa bile, toplam 10 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, engelliliği nedeniyle bakıma muhtaç olan veya ağır bir hastalığa maruz kalan 18 yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirilmesi halinde, cezasının infazı cumhuriyet başsavcılığınca 1 yıla kadar ertelenebilecek.



Erteleme süresi her defasında 6 ayı geçmemek üzere en çok 4 kez uzatılabilecek. Erteleme süresi içinde zaman aşımı işlemeyecek. Çocuğun engellilik nedeniyle bakıma muhtaç olma veya ağır hastalık hali ilgili maddeye göre belirlenecek.



Erteleme süresi içinde hükümlünün ertelemenin amacına veya yükümlülüklerine aykırı davranması, denetimli serbestlik müdürlüğü veya kolluk birimlerince tespit edilecek. Hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması veya çocuğun iyileşmesi halinde erteleme kararı kaldırılarak ceza infaz olacak.



Hükümlü, cumhuriyet savcısı tarafından erteleme süresi içinde “belirli bir yerleşim bölgesini terk etmemek, belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak, ekonomik durumu göz önünde bulundurularak belirlenen güvence miktarını yatırmak” yükümlülüklerinden en az birine tabi tutulacak. Hükümlü hakkında ayrıca cumhuriyet savcısı tarafından yurt dışına çıkamama yükümlülüğü konulacak.

Son güncelleme: 08:50 29.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı