• Turkhane Logo

Yurtdışında oy verme işlemleri başladı

Türkiye'deki kritik seçimlerin 2. turu için yurt dışında oy verme işlemi başladı. Cumhurbaşkanı seçiminin 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur oylaması için yurtdışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında oy verme işlemleri için sandıklar kuruldu.

10:00 20 Mayıs 2023 Cumartesi
Yurtdışında oy verme işlemleri başladı
Türkiye'deki kritik seçimlerin 2. turu için yurt dışında oy verme işlemi başladı. Cumhurbaşkanı seçiminin 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur oylaması için yurtdışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında oy verme işlemleri için sandıklar kuruldu.





14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanı seçiminde adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kaldı. Cumhurbaşkanı seçiminin 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur oylaması için yurtdışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında oy verme işlemi bugün başladı. Seçmenler, ilk turda en yüksek oyu alan Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında tercih yapacak.



Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 28 Mayıs seçimi için Türkiye’nin 73 ülkedeki 151 temsilciliğinde 167 noktada sandık kuruldu.



Yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi 24 Mayıs tarihine kadar sürecek. Temsilcilikler dışında oy kullanmak isteyenler ise gümrüklerde 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar oy verebilecek.



Dış temsilciliklerde oy verme işlemi, o temsilcilik için ilan edilen tarih aralığında hafta içi ve hafta sonu yerel saatle 09.00 ile 21.00 arasında, başkonsolosluklara bağlı şehirlerde ise yerel saatle 09.00 ile 18.00 arasında yapılabilecek.



Yurtdışı seçmenler, belirlenen temsilciliklerin herhangi birinde veya sandık kurulan herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilecek, bu işlem için randevu alınmasına gerek olmayacak.



Yurtdışında oy kullanacaklar için ilk turda kullanılan seçmen adresleri geçerli olacak. En çok Türk seçmenin bulunduğu Almanya’da 13 konsolosluk bölgesinde saat 8.00 ile 23.00 arasında sandığa gidilebilecek.



29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar, yani ilk turdan sonra 18 yaşını dolduranlar, ikinci turda oy kullanabilecek.



OYLAR ANKARA’YA GETİRİLECEK



Yurtdışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oylar, YSK’nın belirlediği yöntemlerle yüksek güvenlik altında, diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirilecek.



Bu oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Ankara ATO Congresium Fuar Merkezi’ndeki güvenlikli alanda saklanacak.



Türkiye’de 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla birlikte açılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın nezaretinde yapılacak.



HANGİ ÜLKEDE NE ZAMAN OY KULLANILACAK



YSK, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’de oy verme işlemi süresinin uzatılmasına, bu ülkelerde 20-24 Mayıs’ta oy kullanılmasına karar verdi.



Daha önce bu ülkelerde oy verme süresi 20-21 Mayıs olarak açıklanmıştı.



CHP sürenin iki günden beş güne çıkarılması için YSK’ye başvuru yapmıştı. Karar sonrası Türk vatandaşları seçimin ikinci turu için beş gün boyunca oylarını kullanabilecek.

Son güncelleme: 10:00 20.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı