• Turkhane Logo

'Yunanistan'ın sığınmacıları geri ittiğini belgeleyen Frontex yalan söylemiş'

AB Sınır Güvenliği Kurumu Direktörü'nün Yunanistan'ın sığınmacıları Türkiye karasularına zor kullanarak geri ittiğini aylardır örtbas ettiğini belgeledi.

16:47 27 Kasım 2020 Cuma
'Yunanistan'ın sığınmacıları geri ittiğini belgeleyen Frontex yalan söylemiş'
AB Sınır Güvenliği Kurumu Direktörü'nün Yunanistan'ın sığınmacıları Türkiye karasularına zor kullanarak geri ittiğini aylardır örtbas ettiğini belgeledi.

Der Spiegel, AB Sınır Güvenliği Kurumu Direktörünün Yunanistanın sığınmacıları Türkiye karasularına zor kullanarak geri ittiğini aylardır örtbas ettiğini belgeledi. Frontexin geri itmeleri olay yerinde görüntülemesine rağmen, Leggeri, ellerinde kanıt olmadığı yalanını hem kamuoyuna hem de ABye söyledi.
Alman Der Spiegel dergisinin sitesi, Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Kurumu Frontexin Genel Direktörü Fabrice Leggerinin kamuoyunu nasıl kandırdığını duyurduğu bir habere yer verdi.
Haberde, Frontex Direktörünün Yunanistanın Egede sığınmacıları Türkiye karasularına zor kullanarak geri ittiğini bildiği, ancak bu bilgileri hem ABden hem de kamuoyundan sakladığı belirtildi. 

Der Spiegel, ekimde diğer medya platformları Lighthouse Reports, Bellingcat, ARDnin Report Mainz programı ve Japon TV kanalı Asahi ile birlikte bir araştırma yürüttüğünü duyurdu. 
Aylardır Leggerinin Yunanistanın sığınmacıları yasadışı şekilde Türkiyeye geri ittiğine dair sorular yöneltilğinde hep aynı yanıtı verdiğini, Medyada çıkan haberler dışında geri itmelerle ilgili bize ulaşmış bir bilgi yok dediğini hatırlatan Der Spiegel, yaptıkları araştırmaya göre Frontexin nisandan beri en az 6 kez sığınmacıların AB sularının dışına itildiğini bildiğini, gözlemlediğini, en az bir kez olay yerinde görsel olarak kayıtlara geçirdiğini aktardı.
Buna rağmen böyle bir bilgilerinin olmadığında ısrar eden Leggeri, 11 Kasımda Avrupa Komisyonunu bilgilendirirken, ilk incelemelere göre Frontexin gözleri önünde Egede sığınmacıların geri püskürtüldüğüne dair kanıt olmadığını söyledi. Kısa süre sonra bir gazeteye verdiği mülakatta bir adım daha ileri gidip Olası geri itmelerle ilgili şüphelerimi Yunan hükümeti ortadan kaldırdı dedi.
Der Spiegel, ele geçirdiği Frontex iç belgesinin ise bunun böyle olmadığını ortaya koyduğunu yazdı. Leggeri en geç 8 Mayıstan beri en az bir yasadışı geri itmeden haberdardı.
Belgenin parçası olan 11095 nolu Ciddi Olay Raporuna göre, Frontex yetkilileri, 18-19 Nisan gecesi yaklaşık 30 sığınmacının Yunan sınır muhafızları tarafından yasadışı şekilde Yunan sularından Türk sularına itildiğini bizzat kaydetti. Bir Frontex keşif uçağı, süreci, Yunanistanın Midilli Adası yakınından havadan gözlemledi.
Yunan makamlarının defalarca olay yerini terk etmeye çağırdığı Frontex yetkilileri bu talebe uymayarak geri itmeyi ayrıntılı şekilde belgeledi.
Buna göre önce teknelerinden Yunan sahil güvenliğine ait bir gemiye, ardından saat 02:37de motorsuz bir lastik bota bindirilen ve Türk sularına çekilen sığınmacıların daha sonra yardımlarına Türk sahil güvenliği geldi.
Frontex yetkilileri, olayın çok sayıda fotoğrafını Varşovadaki merkeze gönderdi.
Olayların gidişatının kendilerinin haberleştirdiği Egedeki diğer geri itme vakalarıyla örtüştüğünü vurgulayan Der Spiegel, Frontex belgesinden hareketle Leggerinin suçtan en geç 8 Mayısta haberdar olduğunu, çünkü ardından konuyla ilgili Yunan hükümetine mektup yazdığını kaydetti.
Ancak bu olay Frontex tarafından temel hakların ihlali olarak sınıflandırılmadığını, zira Leggerinin Frontex tüzüğünü çiğneyerek temel haklar görevlisine olay hakkında uzun süre bilgi vermediğini aktaran Der Spiegel, Her şey Leggerinin kendi teşkilatının gözlemlediği suçu örtbas etmek istediğini veya en azından büyük bir sorun çıkarmak istemediğini gösteriyor diyerek şöyle devam etti:
Temmuz ayında Avrupa Parlamentosunda geri itmeler konusunda kendisini haklı göstermeye çalıştı. Nisandaki olaydan parlamenterlere hiç bahsetmedi. Haftalar sonra ise gönderdiği dahili bir mektupta, son derece muğlak şekilde, Yunan makamlarının halihazırda araştırmakta olduğu ve Frontexin daha fazla yorum yapamayacağı bir olaydan söz etti.
Frontex Direktörü, 6 Ağustosta Yunanistanın Denizcilik Bakanı ve Sahil Güvenlik Komutanı ile olayla ilgili görüş alışverişinde bulundu, ama bundan da sonuç çıkmadı. Leggeri, nisandaki olayla ilgili 11095 nolu rapor hakkında temel haklar görevlisine bilgi verdiğinde takvim 16 Eylülü gösteriyordu. Olay çoktan tozlu dosyalara kaldırılmıştı.

Son güncelleme: 16:47 27.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı