• Turkhane Logo

Yunanistan’dan geri itilen üniversite öğrencisinin işkenceyle öldürüldüğü ortaya çıktı

Yunan güvenlik güçleri tarafından Filistinli ve Afgan göçmenlerle birlikte darp edildikten sonra bota konularak Türk kara sularına geri itilen üniversite öğrencisi Barış Büyüksu’nun işkence sonucu hayatını kaybettiğini adli tıp raporu da doğruladı.

16:25 19 Nisan 2023 Çarşamba
Yunanistan’dan geri itilen üniversite öğrencisinin işkenceyle öldürüldüğü ortaya çıktı
Yunan güvenlik güçleri tarafından Filistinli ve Afgan göçmenlerle birlikte darp edildikten sonra bota konularak Türk kara sularına geri itilen üniversite öğrencisi Barış Büyüksu’nun işkence sonucu hayatını kaybettiğini adli tıp raporu da doğruladı.

Kronos’tan Sevinç Özarslan’ın haberine göre, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, kaçak yollarla geçtiği Yunanistan’a güvenlik birimleri tarafından darp edilen ve yarı baygın bir halde bota bindirilerek Türk kara sularına geri itilen üniversite öğrencisi Barış Büyüksu’nun işkence görerek öldüğünü açıkladı.



Büyüksu’ya yapılan dış muayenede ensesinde, sırtında, omuzlarında, göz çevrelerinde, dudaklarında, göğüs kısımlarında, el ve ayaklarında dizlerinde çok sayıda morluklar, derin sıyrık ve yaralar, iç muayenesinde de derin kanamalar tespit edildi.



1.Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun hazırladığı raporda, “Kişinin ölümünün genel beden travmasına bağlı çoklu kot kırıkları ile birlikte yaygın yumuşak doku içi kanama sonucu meydana gelmiş olduğu, kişinin maruz kaldığı travmayla ölümü arasında illiyet bağı bulunduğu ölüm olayında başkaca bir ortak neden bulunmadığı oy birliği ile mütalaa olunur.” denildi.



Barış Büyüksu ile birlikte geri itilen Filistinli ve Afgan uyruklu göçmenler, üniversite öğrencisinin iki gün boyunca Yunanistan askerleri tarafından darp edildiğini, elektrik akımına maruz bırakıldığını iddia etmişti.



LİSEYİ VE ÜNİVERSİTEYİ CEZAEVİNDE OKUDU



Adli bir olay nedeniyle 19 yaşında hapse giren ve 2022 yılında denetimli serbestlik hakkı kazandığı için tahliye edilen 30 yaşındaki Barış Büyüksu, 20 Ekim 2022’de Yunanistan’ın İstanköy Adası’na geçmiş ancak 14 Afgan ile birlikte Muğla tarafından Türk karasularına geri itilmişti. Hapse girdiğinde ortaokul mezunu olmayan Barış Büyüksu, cezaevinde iki üniversite okudu. En son Manisa Celal Bayar Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi’ndeki kaydını dondurmuştu.







Hâlâ aydınlatılmayı bekleyen Büyüksu’nun ölümüyle İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada şöyle demişti: “22 Ekim 2022 tarihinde saat 04.09’da, Muğla ili Bodrum ilçesi Karaada açıklarında can salı içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisinin alınması üzerine olay mahalline derhal 1 Sahil Güvenlik Botu (TCSG-31) sevk edilmiştir. Görevlendirilen Sahil Güvenlik Botu tarafından tespit edilen can salı içerisindeki 15 düzensiz göçmen sağ olarak kurtarılmış, göçmenler arasında yer alan bilinci kapalı 1 şahsın vücudunda darp izleri olduğu tespit edilmiştir. 112 Acil Sağlık Ambulansı personeline teslim edilen şahsın yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiği bilgisi alınmıştır. Kurtarılan göçmenlerden edinilen ilk bilgilerden; 20 Ekim 2022 tarihinde Yunanistan’a (İstanköy adası) geçtikleri, burada Yunanistan güvenlik güçleri tarafından yakalandıkları, değerli eşyalarının alındığı, ellerinin kelepçelenerek darp edildikleri öğrenilmiştir. Göçmenler ifadelerinde; götürüldükleri ve kötü muameleye maruz bırakıldıkları yerde kendi gruplarından olmayan ve Türkçe konuşan bir şahsın daha bulunduğunu, bu şahsın vücuduna elektrik verilmek suretiyle işkence yapıldığını ve kendi grupları ile birlikte can salına bindirilerek Türk karasularına geri itildiklerini beyan etmişlerdir. Kimlik tespit çalışmaları neticesinde hayatını kaybeden şahsın aranıyor kaydı bulunan Türk şahıs olduğu tespit edilmiştir. Bahse konu şahsın ölüm nedeninin tespiti maksadıyla otopsi çalışmaları devam etmektedir. Olay ile ilgili Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır.”

Son güncelleme: 16:25 19.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı