• Turkhane Logo

Yunanistan'da 'son kral' öldü, ailesi 'resmi tören' istedi!

Yunanistan'ın eski kralı İkinci Konstantin (Konstantin Glixburg) 83 yaşında öldü. Ailesinin 'devlet başkanlığına uygun' cenaze töreni talep etmesi tartışma yarattı.

13:53 11 Ocak 2023 Çarşamba
Yunanistan'da 'son kral' öldü, ailesi 'resmi tören' istedi!
Yunanistan'ın eski kralı İkinci Konstantin (Konstantin Glixburg) 83 yaşında öldü. Ailesinin 'devlet başkanlığına uygun' cenaze töreni talep etmesi tartışma yarattı.

Yunanistanın son kralı İkinci Konstantin (Konstantin Glixburg), dün özel bir hastanede tedavi altına alındıktan sonra 83 yaşında öldü.

Kral Paul ve Kraliçe Frederikanın oğlu olan İkinci Konstantin 1964ten 1973e kadar, burjuva iktidarının bir kurumu olarak sarayın gelişmelerde önemli bir rol oynadığı ve saltanatın anti-komünizmin bir ayağı olan gerici halk karşıtı senaryolarla ilişkilendirildiği bir dönemde tahttaydı.
1967de diktatörlüğün dayatılmasıyla, kendisine yakın generaller kendi darbelerini hazırlasa da, önce onlarla anlaşmaya vardı. Ancak sonra generallerle ters düşerek ülkeyi terk etti. 1974 Referandumuyla Yunanistandaki krallık rejiminin nihai olarak kaldırılmasıyla tahtını kesin olarak kaybetti.
Uzun süre İtalya ve İngilterede yaşayan Konstantin Glixburg son yıllarda Yunanistana kalıcı olarak yerleşmişti.
Kraliyet mülkünün kamulaştırılması nedeniyle tazminat talep eden eski Krala Yunan devleti, 2003te 13 milyon avronun üzerinde tazminat ödemişti.
Cenaze tartışmasıYunan basınındaki haberlere göre, eski Kralın ailesi, cenaze töreninin eski devlet başkanına uygun şekilde yapılmasını talep etti. Bu fikre karşı çıkanlar ise Kral unvanının kendisinden 1973teki ve 1974teki referandumlarla alındığını ve Kralın Yunan vatandaşlığından da çıkarıldığını belirterek resmi tören olamayacağını dile getirdi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakisin başkanlığında bugün yetkililerle yapılacak toplantıda alınan karara göre Konstantin Glixburg eski Kraliyet ailesinden başka isimlerin de defnedildiği ve bir dönem Kraliyet ailesine ait olan yazlık saray Tatoia özel bir kişi olarak defnedilecek. 
902.grde yer alan habere göre Konstantin için hangi kilisede tören düzenleneceğine hükümet ve aile arasındaki görüşmelerle karar verilecek. Özel bir kişi olarak gömülecek olan Konstantinin cenazesine hükümeti temsilen Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni katılacak. Törene yurtdışından katılacak olan resmi yetkililer için ise gerekli tüm protokolün uygulanacağı açıklandı. 
Başbakan Miçotakisten taziye mesajıMiçotakis, eski Kralın ailesine başsağlığı dilediği taziye mesajında, (Eski Kral İkinci Konstantinosun) ölümüyle 1974 referandumuyla tamamen kapanmış bir faslın son sözü yazılıyor. Artık söz tarihin. Konstantinosu kamusal hayatı için tarih adil ve sert bir şekilde değerlendirecektir ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 13:53 11.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı